Simptomele, cauzele și tratamentele naturale ale prostatei mărite

0

Este perfect normal ca prostata unui bărbat să crească de-a lungul vieții sale de adult. Pentru unii bărbați, acest lucru nu aduce simptome grave, dar pentru alții, o prostată mărită poate duce la probleme care afectează nu doar sănătatea prostatei, ci și calitatea vieții acestora.
O prostată mărită afectează unul din cinci bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani și este și mai frecventă la bărbații în vârstă. Simptomele pot fi cu siguranță deranjante și chiar pot cauza probleme în viața personală sau la locul de muncă. Apelarea la medicamente sau la intervenții chirurgicale poate înrăutăți lucrurile în unele cazuri, mai ales atunci când nu este în totalitate necesar, dar există unele schimbări în stilul de viață și dieta care pot face diferența atunci când vine vorba de o prostată mărită.
👉 Ce este o prostată mărită?
Prostata, o glanda din sistemul reproducator masculin, este situata chiar sub vezica urinara. Deoarece prostata se înfășoară în jurul unei părți a uretrei, unde trece urina, o prostată mărită poate provoca probleme cu urinarea.
Când prostata crește, aceasta poate împinge vezica urinară și uretra, făcându-vă să simțiți că trebuie să urinați chiar dacă vezica nu este plină și împiedicând urina să curgă în mod natural. Acest sentiment devine mai puternic atunci când mușchii din partea inferioară a vezicii urinare încep să se contracte, chiar și atunci când este prezentă doar o cantitate mică de urină. În timp, această presiune constantă poate slăbi mușchii vezicii urinare și, ca urmare, vezica nu se va mai putea goli corect.
Termenul medical pentru o prostată mărită este hiperplazia benignă de prostată (HBP). Cuvântul benign înseamnă că creșterea nu este canceroasă, iar cuvântul hiperplazie înseamnă mărire sau creștere anormală a celulelor. BPH este cea mai comună formă necanceroasă de creștere a celulelor la bărbați și nu duce la cancer de prostată.
👉 Simptome
Atunci când prostata este mărită, împinge împotriva vezicii urinare și a tractului urinar. Acest lucru poate duce la probleme, cum ar fi:
– urinare frecventă, mai ales noaptea
– dificultate la amânarea urinarii
– durează mai mult până când urina începe să curgă (în ciuda urgenței de a urina)
– flux de urină mai slab și durează mai mult până la terminarea urinării
– picurare și scurgere după urinare
– senzație de parcă vezica urinară nu este goală după urinare
Nu există întotdeauna o relație directă între dimensiunea prostatei și simptome. Bărbații cu prostata foarte mărită pot sa nu prezinte simptome, in timp ce alții care nu au prostata foarte mărită pot avea o mulțime de probleme.
Aproximativ o treime dintre bărbații cu prostată mărită au simptome ale tractului urinar inferior (LUTS) care le pot interfera cu calitatea vieții. Simptomele LUTS includ simptome de umplere, cum ar fi urinarea frecventă, în special noaptea, și simptome de micționare, cum ar fi fluxul slab, urinarea incompletă. Pentru unii bărbați, simptomele dispar în timp, în timp ce pentru alții rămân aceleași sau se agravează în timp, ceea ce poate necesita tratament chirurgical.
Ocazional, bărbații cu prostată mărită pot avea brusc dificultăți la urinare sau nu pot urina deloc. Aceasta este o afecțiune numită retenție urinară acută (AUR) și necesită asistență medicală imediată pentru a ameliora disconfortul sever. AUR este o condiție incomodă și potențial periculoasă. Apare frecvent la bărbații cu hiperplazie benignă de prostată subiacentă și adesea există un eveniment precipitant, cum ar fi expunerea la vreme rece, ingestia unui medicament care nu permite vezicii urinare să se contracte sau consumul excesiv de alcool. Alți factori pot provoca AUR, cum ar fi procedurile invazive pentru tratarea BHP, prostatita bacteriană acută și infecțiile virale.
👉 Cauze
Este perfect normal ca prostata să crească în timpul pubertății, până când ajunge cam de dimensiunea unei nuci. În jurul vârstei de 25 de ani, prostata începe să crească din nou foarte încet. Creșterea prostatei nu este aceeași pentru fiecare bărbat; pentru unii, crește mult mai mult decât la alții.
Modificările care apar cu hormonii masculini ca parte a procesului de îmbătrânire par să joace un rol în mărirea prostatei. Androgenii, precum testosteronul, afectează creșterea prostatei. Prostata transformă testosteronul în dihidrotestosteron (DHT), un alt androgen puternic, iar DHT stimulează creșterea celulelor în țesutul care căptușește glanda prostatică. Aceasta este cauza majoră a măririi prostatei și apare de obicei între pubertate și vârsta adultă tânără. Estrogenul prezent la bărbați poate juca, de asemenea, un rol în mărirea prostatei. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc și nivelul de testosteron scade, proporția de estrogen crește și poate declanșa creșterea prostatei.

👉 Factori de risc
Vârsta este un factor de risc major pentru o prostată mărită. Conform unei prezentări generale a hiperplaziei benigne de prostată publicată în Reviews in Urology , mărirea efectivă a glandei prostatei se dezvoltă ca un fenomen strict legat de vârstă la aproape toți bărbații, începând cu vârsta de aproximativ 40 de ani. Datele din studiile de autopsie din întreaga lume sugerează că prevalența BPH este de aproximativ 10% pentru bărbații de 30 de ani, 20% pentru bărbații de 40 de ani, ajunge la 50% până la 60% pentru bărbații de 60 de ani și este de 80% până la 90% pentru bărbații între 70 și 80 de ani. Cercetătorii ajung la concluzia că nu există nicio îndoială că bărbații care trăiesc suficient de mult vor dezvolta unele caracteristici în concordanță cu HBP.
Cercetările efectuate de Clinica și Fundația Mayo au descoperit că dintre cei 2.119 bărbați implicați în studiu, 440 (21 %) au raportat un istoric familial de prostată mărită. Riscurile ajustate în funcție de vârstă de a avea simptome urinare moderate sau severe au fost crescute în rândul celor cu antecedente familiale, comparativ cu cei fără. Aceste constatări sugerează că bărbații cu antecedente familiale de prostată mărită pot prezenta un risc crescut de apariție a simptomelor și semnelor de HBP, iar acest risc este mai mare la bărbații cu rude diagnosticate la o vârstă mai fragedă.
Un studiu alarmant publicat în Jurnalul Internațional de Cardiologie sugerează că pacienții cu HBP și simptome ale tractului urinar inferior au o prevalență considerabil mai mare a bolilor cardiovasculare decât populația generală la bătrânețe. Motivele care stau la baza acestei corelații nu sunt tocmai clare, dar cercetătorii speculează că, provocând tulburări de somn, variabilitate a tensiunii arteriale și niveluri crescute de cortizol, o prostată mărită poate fi un factor de risc pentru boli cardiovasculare.
👉 Tratamente naturiste pentru o prostată mărită
1. Schimbări ale stilului de viață și dietei
Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei prostate mărite. Pentru cei care doresc să aștepte înainte de a alege terapia medicamentoasă sau intervenția chirurgicală, încercarea acestor recomandări poate fi benefică:
– limitați sau evitați alcoolul și cofeina
– limitați consumul de lichide seara
– încercați să urinați cel puțin o dată la trei ore
– faceți activitate fizică
– mențineți o greutate sănătoasă
– creșteți aportul de grăsimi sănătoase (cum ar fi alimentele omega-3 )
2. Antrenament pentru zona pelviană
Antrenamentul pentru zona pelviană, cunoscut și sub denumirea de exerciții Kegel, poate ajuta bărbații să întărească mușchii diafragmei pelvine, îmbunătățind pierderea involuntară sau anormală de urină pentru bărbații cu prostată mărită. Efectuarea acestor exerciții, care implică contractarea și apoi eliberarea mușchiului, ajută la susținerea vezicii urinare și la închiderea sfincterului. Deoarece poate fi greu să localizați acest mușchi, încercați să exersați în timp ce urinați. Contractați mușchiul, lăsând urina să încetinească și apoi opriți urinarea timp de 20 de secunde. În general, se recomandă ca bărbații să practice antrenamentele pelvine de trei până la cinci ori pe zi.
3. Suplimente pe bază de plante
Următoarele plante pot ajuta:
✔️ Saw Palmetto
Saw Palmetto a fost utilizat pe scară largă ca remediu terapeutic pentru disfuncția urinară cauzată de prostata mărită. Cercetările arată că saw palmetto ajută la îmbunătățirea disfuncției urinare și a vezicii urinare hiperactive la pacienții cu HBP. De asemenea, se știe că este un mijloc sigur de tratament, chiar și pentru aportul pe termen lung.
✔️ Rădăcină de urzică
Un studiu realizat în Japonia a constatat că urzica are constituenți hidrofobi, cum ar fi steroizii, care pot inhiba activitatea țesutului membranar al prostatei, care poate suprima ulterior metabolismul și creșterea celulelor prostatei.
✔️ Ulei din semințe de dovleac
Cercetările publicate în Nutrition Research and Practice au descoperit că uleiul de semințe de dovleac a putut reduce simptomele unei prostate mărite în decurs de trei luni. Debitul urinar maxim a fost îmbunătățit treptat semnificativ după șase luni.
👉 Măsuri de precauție pentru prostata mărită
Bărbații cu prostată mărită ar trebui să discute medicul înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi decongestionantele și antihistaminice. Aceste medicamente, care sunt de obicei luate pentru răceli și alergii, pot agrava simptomele urinare, împiedicând relaxarea mușchilor de la prostată și gâtul vezicii urinare și permițând urinei să curgă liber.
Diureticele, care cresc urinarea, pot, de asemenea, agrava simptomele prostatei mărite, așa că bărbații care iau aceste medicamente ar trebui să discute cu medicul despre alternative.

Niciun comentariu

Nu ratați!