Tinitus – metode naturale de a opri țiuitul din urechi

0

Un raport publicat în jurnalul Frontiers in Neurology afirmă: „Tinitusul este unul dintre cele mai frecvente simptome somatice care afectează umanitatea”. În latină, cuvântul tinnire înseamnă „a suna”. Ce este exact mai tinitusul și care ar putea fi cauza sunetelor sau senzațiilor ciudate pe care le simți în urechi?
Majoritatea experților se referă la tinitus ca fiind o afecțiune care provoacă țiuit în urechi, cu toate acestea, alte sunete și senzații anormale pot fi atribuite tinitusului. Unii descriu această afecțiune ca „sunete auzite în urechi atunci când nu este prezent niciun sunet extern”. Deși tinitusul este o problemă semnificativă doar pentru aproximativ 1% până la 5% din populație, se crede că până la 10% – 15% dintre toți copiii și adulții experimentează țiuit în urechi cel puțin din când în când.
Adulții în vârstă, persoanele care fumează sau consumă droguri și cei cu antecedente de infecții ale urechii sau boli cardiovasculare au cel mai mare risc de a dezvolta tinitus. Majoritatea experților cred că nu este o tulburare în sine, ci mai degrabă un simptom al unei alte tulburări de bază care afectează senzațiile auditive și nervii din apropierea urechilor. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament pentru simptomele tinitusului.
Pentru mulți, simptomele tinitusului apar treptat și în cele din urmă dispar pe măsură ce creierul și urechile se adaptează. Cu toate acestea, pentru alții tinitusul poate dura ani de zile și poate provoca diverse complicații. Un procent mare de oameni cu tinitus persistent și netratabil dezvoltă anxietate sau depresie.
👉 Tratament natural pentru tinitus
Cele mai multe cazuri de tinitus sunt, din păcate, considerate a fi dificil de tratat, iar uneori tinitusul sever nu poate fi tratat deloc atunci când au apărut leziuni permanente și ireversibile ale urechilor sau nervilor. Acestea fiind spuse, mulți pacienți consideră că metodele naturale de tratare a tinitusului și strategiile de adaptare sunt foarte utile. Iată cinci dintre aceste opțiuni de tratament pentru tinitus:
1. Dispozitive de mascare
Dispozitivele de mascare și protezele auditive pot servi ca terapii sonore și pot fi folosite pentru a atenua intensitatea sunetelor nedorite – sau pentru a crește volumul sunetelor moi, ambientale – care ascunde zgomotul sâcâitor de tinitus.
Unii oameni aleg să folosească un aparat cu zgomot alb, aplicații pe telefoane sau videoclipuri de pe computere pentru a-i ajuta să doarmă, să se relaxeze sau să se concentreze. Acum există și dispozitive electronice disponibile care pot ajuta la suprimarea zgomotelor nedorite și pot ajuta la tratamentul tinitusului. Dispozitivele pentru tratamentul tinitusului pentru a îmbunătăți auzul și a reduce sunetele deranjante includ:
– Aparate de zgomot alb sau aparate de somn
– Dispozitive de mascare care sunt purtate în urechi, similare dopurilor de urechi sau aparatelor auditive
– Anumite aparate auditive, pe care medicul dumneavoastră le poate recomanda și se potrivesc personalizate la urechile dumneavoastră
– Aplicații gratuite pe telefonul dvs. care redă sunete liniștitoare, cum ar fi ploaia, pădurile sau valurile oceanului. Acestea pot funcționa și ca ajutoare naturale pentru somn.
– Utilizarea surselor naturale de zgomot, cum ar fi ventilatoare, umidificatoare, dezumidificatoare și aparate de aer condiționat
📌 Rețete pentru a scăpa de tinitus

2. Evitați zgomotele foarte puternice
S-a descoperit că expunerea la zgomote foarte puternice poate contribui la pierderea precoce a auzului și la probleme ale urechii.
Sunetele mai mici de 75 de decibeli (chiar și după expunere îndelungată) sunt puțin probabil să provoace probleme de auz sau tinitus, dar cele de peste 85 de decibeli pot provoca pierderea auzului și probleme ale urechii. Pentru a vă face o idee despre cât de tare este: un frigider are aproximativ 45 de decibeli, în timp ce o împușcătură are aproximativ 150 de decibeli.
Tehnologia și dispozitivele muzicale portabile contribuie și ele la poluarea fonică, în special la tineri. Păstrați volumul telefonului, playerelor la capătul inferior atunci când ascultați la căști și nu redați zgomote foarte puternice pentru o perioadă lungă de timp. Pentru a ajuta la tratarea tinitusului, fiți atenți la modificări ale capacității dumneavoastră de a auzi dacă sunteți expus frecvent la zgomote puternice, limitați utilizarea căștilor sau luați în considerare utilizarea dopurilor de urechi.
3. Nu folosi bețișoare în ureche
Mulți oameni încearcă să-și curețe cerumenul natural din urechi cu ajutorul bețișoarelor, dar acest lucru poate contribui de fapt la blocarea cerii, infecții ale urechii și deteriorarea urechii. Ceara vă protejează canalul urechii prin captarea murdăriei și a bacteriilor, așa că permiteți-i să-și facă treaba.
Pentru a evita iritația sau deteriorarea urechii interne, nu introduceți nimic în canalul urechii. Acest lucru poate face de fapt mai dificil tratamentul tinitusului. Dacă aveți ceară excesivă, discutați cu un medic despre eliminarea în siguranță, astfel încât ceara să nu se acumuleze și să devină prea greu de eliminat.
4. Evitați utilizarea excesivă a medicamentelor sau a alcoolului
Cercetările arată că unele medicamente, chiar și analgezicele eliberate fără prescripție medicală, pot agrava tinitusul. Folosirea drogurilor recreative (mai ales în timpul sarcinii, care pot afecta nervii fătului), fumatul și consumul excesiv de alcool sunt legate de tinitus.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbarea medicamentelor, scăderea dozei sau găsirea unei alte modalități de a gestiona orice afecțiuni pe care le puteți avea. Medicamentele care pot contribui la afectarea urechii și pot cauza tinitus includ:
– Antibiotice: polimixină B, eritromicină, vancomicină și neomicină
– Medicamente pentru cancer: mecloretamina si vincristina
– Diuretice: bumetanida, acid etacrinic sau furosemid
– Medicamente cu chinină
– Unele antidepresive
– Aspirina atunci când este luată în doze mari
5. Reduceți inflamația și stresul cronic
Stresul și nivelurile ridicate de inflamație par să crească riscul de probleme ale urechii, inclusiv infecții ale urechii, pierderea auzului și vertij. În plus, stresul poate agrava simptomele tinitusului prin schimbarea modului în care creierul tău reacționează la zgomotele pe care le aude.
Cercetările referitoare la utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale pentru tinitus arată că toleranța la tinitus poate fi facilitată prin „reducerea nivelurilor de excitare a sistemului nervos autonom, schimbarea semnificației emoționale a tinitusului și reducerea altor stresuri”. S-a descoperit că există o oarecare suprapunere în anxietate și tinitus din cauza unei asocieri între rețelele cerebrale subcorticale implicate în auzul sunetelor, atenția, stresul și funcțiile de memorie.
O dietă proastă, un stil de viață sedentar, lipsa somnului și stresul cronic sunt toate capabile să reducă imunitatea și să te facă susceptibil la leziuni ale nervilor, alergii și probleme ale urechii. Dacă vă confruntați frecvent cu alergii sezoniere sau alimentare care vă afectează urechile, infecții ale urechii, umflături și alte probleme legate de deteriorarea sistemului vestibular, luați în considerare schimbarea dietei, a rutinei de exerciții fizice și a modalităților de a face față stresului, care la rândul lor vă vor ajuta în tratamentul tinitusului. Încercați remedii naturale pentru ameliorarea stresului,  cum ar fi exercițiile fizice, yoga, meditația, băi calde, uleiuri esențiale și petreceți mai mult timp în aer liber și mâncați o dietă antiinflamatoare.
👉 Articole recomandate:
📌 Scapă de țiuitul din urechi (tinitus) cu aceste remedii ușor de aplicat acasă

Niciun comentariu

Nu ratați!