Mâncărime intensă, erupții cutanate, roșeață și vezicule – acestea sunt simptomele nu atât de distractive ale scabiei, o boală contagioasă a pielii cauzată de o infestare a acarianului, Sarcoptes scabiei.
Se estimează că aproximativ 300 de milioane de cazuri de scabie apar în fiecare an în întreaga lume! Se răspândește extrem de rapid prin contact tactil.
Dacă ai avut vreodată scabie, știi cât de enervante și dezgustătoare poate fi. Vestea bună este că există remedii naturale pentru scabie și erupții cutanate care nu numai că sunt eficiente, dar vă ajută să vă mențineți sănătatea pielii. Să explorăm simptomele și cauzele scabiei, împreună cu cele mai bune tratamente naturiste pentru această afecțiune incomodă.
👉 Ce este Scabia?
Deoarece se poate răspândi cu ușurință de la o persoană la alta, scabia a provocat epidemii în spitale, case de bătrâni și unități rezidențiale.
Acarienii care provoacă scabia sunt mici paraziți feminini cu opt picioare, care au doar 1/3 de milimetru lungime. Acestea intră în piele și provoacă mâncărimi severe, agravându-se peste noapte. Când se află sub suprafața pielii, produc un tunel și încep să depună ouă. Apoi ouăle eclozează, iar larvele de acarieni își fac drum spre suprafața pielii. Acest lucru poate fi periculos deoarece larvele încep să se maturizeze și să se răspândească în alte zone ale corpului.
Apoi apare mâncărime, deoarece organismul are o reacție alergică la acarieni, ouăle și deșeurile lor. Acarienii scabiei pot fi văzuți doar târându-se pe suprafața pielii sau pe haine și mobilier cu o lupă sau microscop, ceea ce poate îngreuna diagnosticul.
Există creme medicamentoase și tratamente orale pentru scabie care s-au dovedit a fi eficiente. Uneori, primul tratament nu funcționează și, între timp, acarienii continuă să se răspândească în organism și în acasă. Sunt necesare tratamente ulterioare, iar informarea persoanelor apropiate este crucială pentru a preveni răspândirea infestării.
S-a dovedit că remediile naturale, cum ar fi ardeiul de cayenne și uleiul de arbore de ceai, reduc durerea și ajută la eliminarea infestației cu scabie. În plus, există și câteva recomandări importante pentru a preveni infestarea ulterioară și pentru a vă menține sistemul imunitar funcțional.
👉 7 remedii la domiciliu pentru scabie
1. Piper Cayenne
Ardeiul Cayenne aduce beneficii celor cu scabie, deoarece poate fi folosit pentru a atenua durerile asociate cu scabie. Cayenne conține capsaicină, o substanță chimică care reduce senzațiile de durere atunci când este aplicată pe piele. Capsaicina poate, de asemenea, ameliora mâncărimea prin desensibilizarea neuronilor din piele. Cu toate acestea, un studiu a constatat că poate provoca o senzație de arsură pe care o experimentează 30% dintre pacienți atunci când folosesc capsaicina local.
Există chiar afirmații că aplicarea piperului cayenne pe piele poate ucide acarienii scabiei. Nu există studii care să susțină aceste afirmații, dar mulți oameni care se confruntă cu scabie au atestat capacitatea ardeiului cayenne de a ucide paraziții atunci când este aplicat local.
O modalitate de a folosi cayenne este să adăugați o cană de ardei în apa fierbinte de baie, să stați în baie până când apa se răcește și apoi să vă clătiți corpul. Asigurați-vă că nu vă intră în ochi, deoarece poate ustura. De asemenea, puteți crea o pastă cu cayenne cu una sau două picături de apă. Aplicați pasta local pe suprafața pielii.
2. Balsam de tigru
Balsamul de tigru este o cremă topică folosită pentru a reduce inflamația și pentru a ameliora durerile și durerile musculare. Funcționează ca agent analgezic deoarece conține camfor și ulei de cuișoare. Balsamul de tigru nu va ucide acarienii și nu va vindeca infestarea, dar va oferi o oarecare alinare în timpul perioadei de așteptare după tratamentul convențional.
3. Ulei de semințe de anason
Potrivit unei recenzii științifice publicate în „Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. Ediția a 2-a”, uleiul extras din semințele de anason prezintă activitate insecticidă. Poate fi utilizat local pentru a trata râia, precum și păduchii capului. Nu este recomandat ca femeile însărcinate să folosească ulei de anason.
4. Ulei de neem
Se știe că uleiul de neem ucide acarienii scabiei și împiedică capacitatea acestora de a crește și de a se reproduce. Neem amorțește durerea și ameliorează mâncărimea, făcându-l perfect pentru a trata și simptomele scabiei.
Un studiu realizat în India a evaluat 814 pacienți cu scabie care au folosit o pastă din ulei de neem și turmeric pentru tratament. O vindecare a fost obținută în decurs de trei până la 15 zile în 97 la sută din cazuri – în plus, nu au fost observate reacții toxice sau adverse. Cercetătorii susțin că aceasta este o alternativă sigură și eficientă, ieftină și ușor disponibilă.
5. Ulei de cuișoare
Uleiul de cuișoare are proprietăți analgezice, antimicrobiene și antiinflamatorii. Poate fi folosit pentru a usca veziculele și erupțiile cutanate cu scabie.
Un studiu din 2010 a testat capacitatea uleiului de cuișoare de a trata acarienii scabiei recoltați de la porci și iepuri. Rezultatele analizelor biologice au arătat că uleiul de cuișoare este foarte toxic împotriva acarienilor scabiei, ucigând acarienii într-o oră de la contact.
Combinați 10 picături de ulei de cuișoare cu o linguriță de miere și o linguriță de ulei de nucă de cocos. Frecați pe zona afectată de două ori pe zi.
6. Ulei de rozmarin
Utilizările și beneficiile uleiului de rozmarin includ potențiala putere de a opri infestarea scabiei. De asemenea, uleiul de rozmarin scade durerea și previne dezvoltarea infecțiilor secundare. Un studiu realizat la Northeast Forestry University din China a constatat că, atunci când sunt combinate, rozmarinul și cuișoarele posedă o activitate antimicrobiană semnificativă.
7. Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai combate acarienii și paraziții scabiei atunci când este aplicat local. Conține terpenoide, constituenți antimicrobieni care sunt capabili să vindece scabia deasupra și sub piele.
Un studiu publicat în Archives of Dermatology a constatat că uleiul de arbore de ceai, cu principala componentă activă fiind terpenoidele oxigenate, poate fi un nou tratament topic pentru scabie. Tratamentul cu ulei de arbore de ceai a fost foarte eficient în reducerea timpilor de supraviețuire a acarienilor atunci când a fost testat pe o femeie de 20 de ani cu scabie cu crustă. În termen de trei ore de la colectare, acarienii scabiei au fost puși în contact direct continuu cu produsul din ulei de arbore de ceai și au început să moară în cinci minute.
👉 Simptomele scabiei
Din momentul infestării, este nevoie de aproximativ patru până la șase săptămâni pentru ca simptomele scabiei să apară, mai ales dacă nu ați avut niciodată scabie înainte. Cel mai frecvent simptom al scabiei este o erupție cutanată cu mici umflături roșii și vezicule care afectează doar anumite zone ale corpului.
Acarienii se hrănesc de fapt cu țesuturile dizolvate, nu cu sânge, iar cele mai frecvente zone de distribuție sunt degetele, încheieturile, axile, abdomenul, fesele și zona inghinală. La sugari și copii, cele mai frecvente locuri de infecție includ scalpul, fața, gâtul, palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Este important să contactați medicul imediat ce observați aceste erupții și simptome de scabie. Deși multe afecțiuni ale pielii sunt asociate cu mâncărime și mici umflături pe piele, inclusiv dermatită și eczeme, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să stabilească diagnosticele exacte și să înceapă tratamentul imediat.
👉 Cauzele fundamentale ale scabiei
Este necesar contactul direct piele pe piele între 15-20 de minute pentru a transfera acarienii scabiei de la o persoană la alta. De fapt, contactul sexual este cea mai comună formă de transmitere.
Conform unui studiu din 2009 publicat în Dermatologic Therapy , alți factori comuni includ:
– supraaglomerarea
– Igiena slabă
– stare nutrițională slabă
– lipsa de adăpost
👉 Precauții de luat atunci când aveți scabie
1. Tratați toți membrii familiei și persoanele apropiate
2. Spălați lenjeria de pat și îmbrăcămintea
3. Aspirați Mobilierul și Covorul
4. Stați într-o zonă restrânsă pentru a nu contamina multe obiecte
5. Evitați zgârierea pielii
6. Încercați să minimizați stresul
7. Mâncați o dietă sănătoasă
Când aveți de-a face cu scabie, este important ca sistemul imunitar al corpului dumneavoastră să fie pregătit să muncească din greu. Unele dintre cele mai bune alimente de adăugat în dietă includ frunze verzi, sfeclă, nuci, afine, somon, ulei de cocos și bulion de oase.
Niciun comentariu