Efectele expunerii la soare – beneficii si riscuri

0

Soarele degajă raze de lumină care ne pot ajuta dar pot crea si probleme. Acestea sunt cunoscute sub numele de raze ultraviolete (UV). Există trei tipuri diferite de raze UV: UVA, UVB și UVC.
Razele UVA sunt cea mai comună formă de expunere la soare. Razele UVB constituie o expunere mai redusă la soare, dar sunt mai intense. Razele UVC sunt cele mai rele. Din fericire, nu suntem expuși riscului de raze UVC. Stratul de ozon al pământului blochează aceste raze.
Chiar dacă nu puteți vedea razele UV, acestea vă pot trece prin piele. Stratul exterior al pielii este epiderma. Stratul interior se numește dermă. Nervii și vasele de sânge sunt localizate în dermă. Celulele epidermei conțin un pigment (sau colorant) numit melanină. Persoanele cu pielea deschisă au mai puțină melanină decât persoanele cu pielea închisă la culoare. Acesta este motivul pentru care oamenii cu piele foarte albă se ard mai ușor.
Melanina ne protejează pielea și creează și vitamina D. Când corpul tău se apără împotriva razelor UV, pielea ta se bronzează sau se întunecă. Expunerea la soare pre mult permite razelor UV să ajungă la straturile interioare ale pielii si rezultă arsuri solare. Acest lucru poate provoca moartea celulelor pielii, deteriorarea sau dezvoltarea cancerului. Semnele arsurilor solare includ:
Roşeaţă. Pielea dvs. se va înroși din cauza creșterii fluxului sanguin. Se poate întâmpla imediat sau în timp. S-ar putea să nu știi că ești ars până nu te întorci înăuntru.
Piele fierbinte. De asemenea, puteți avea si frisoane.
Durere.
Mâncărime sau piele strânsă.
Bășici.
Deshidratare.
Decojire. Acesta este modul în care corpul tău aruncă celulele moarte.
De ce este importantă expunerea la soare?
Există beneficii și riscuri ale expunerii la soare.
O cantitate mică de raze UV ​​este bună pentru noi. Creează vitamina D, care absoarbe calciu. Corpul tău are nevoie de calciu pentru a construi și a menține oase sănătoase. De asemenea, puteți obține vitamina D din anumite tipuri de alimente. Dacă aveți vitamina D scăzută, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați un supliment.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), razele UV pot ajuta la tratarea unor afecțiuni de sănătate. Medicii ar putea să recomande expunerea la soare pentru persoanele care au eczeme, psoriazis, rahitism sau icter. Razele UV pot fi, de asemenea, utilizate pentru a dezinfecta sau steriliza.
O expunere prea mare la soare poate fi dăunătoare. Poate duce la:
Modificări ale pielii. Unele celule ale pielii cu melanină pot forma o aglomerare. Acest lucru creează pistrui și alunițe. În timp, acestea pot dezvolta cancer.
Îmbătrânirea timpurie. Timpul petrecut la soare face ca pielea să îmbătrânească mai repede decât în ​​mod normal. Semnele sunt pielea ridată, strânsă sau piele și pete întunecate.
Sistem imunitar scăzut. Celulele albe din sânge lucrează pentru a vă proteja corpul. Când pielea dvs. este arsă, celulele albe din sânge vă ajută să creați celule noi. Acest lucru vă poate pune sistemul imunitar în pericol.
Leziuni oculare. Razele UV pot deteriora țesutul din ochi. Îți pot arde stratul exterior numit cornee. De asemenea, vă pot estompa vederea. În timp, puteți dezvolta cataracta. Acest lucru poate provoca orbire dacă nu este tratat.
Cancer de piele. Majoritatea cancerelor de piele nu sunt melanoame. Este foarte frecvent, dar și foarte tratabil. Cancerul de piele cu melanom nu este la fel de frecvent, dar este mai sever. Cancerul de piele se poate răspândi în alte zone ale corpului, mai ales dacă este lăsat netratat.
Toată lumea riscă efectele expunerii la soare. Nu contează câți ani ai sau ce culoare are pielea ta. Riscul dvs. crește în funcție de lungimea și profunzimea expunerii. Sunteți la un risc mai mare dacă aveți o piele deschisă sau alunițe. Istoricul familial al cancerului de piele este de asemenea un factor. Persoanele care lucrează la soare toată ziua prezintă un risc mai mare. Fermierii, muncitorii din construcții și pescarii au nevoie de o protecție suplimentară.

Calea către o sănătate îmbunătățită
Puteți preveni efectele nocive ale expunerii la soare. Cunoașteți-vă corpul și cum reacționează la soare. Urmați aceste recomandări dovedite, recomandate de experți in domeniul sănătății.
Folosiți protecție solară. Cu cât SPF este mai mare, cu atât va proteja mai mult împotriva razelor UV. Este recomandat utilizarea SPF 15 sau mai mare. Protecția solară cu expunere largă blochează atât UVA, cât și UVB. Ar trebui să aplicați protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Nu uitați să aplicați zonele trecute cu vederea, cum ar fi urechile, buzele și linia părului. Ar trebui să aplicați din nou protecție solară la fiecare 2 ore. De asemenea, trebuie să aplicați din nou după înot sau transpirație.
Planificați-vă expunerea. Evitați soarele direct între orele 10:00 și 16:00 Acesta este momentul în care razele soarelui sunt mai puternice. Aveți grijă în locațiile care sunt mai aproape de ecuator.
Luați pauze. Prea multă expunere la soare este dăunătoare. Intrați în interior, intrați la umbră sau folosiți o umbrelă.
Acoperiți. Purtați haine și pălării pentru a vă proteja pielea de razele UV. Acest lucru ar trebui să se aplice întotdeauna copiilor, care sunt mai sensibili. De asemenea, ar trebui să purtați ochelari de soare care blochează razele UV.
Există alți factori de reținut în ceea ce privește expunerea la soare. Unele medicamente vă pot face mai sensibil la soare și la razele sale UV. Acestea includ antibiotice și pilule contraceptive. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmaciei pentru efecte secundare.
Razele UV reflectă anumite suprafețe, cum ar fi apa, betonul, nisipul și zăpada. Sunteți mai expus riscului în aceste zone. Aceasta înseamnă că vă puteți arde de soare în timp ce schiați. De asemenea, vă puteți arde de soare când afară sunt nori.
Nu trebuie să folosiți niciodată aparate de bronzat artificiale. Chiar dacă lumina nu vine de la soare, nu înseamnă că este sigură. Paturile de bronzat și lămpile solare au cantități mari de raze UV. De asemenea, ar trebui să evitați utilizarea produselor care vă ajută să vă bronzați. Uleiurile, loțiunile și pastilele pretind că produc mai multă melanină și vă întunecă pielea mai repede. Aceste produse nu sunt deloc recomandate si va pot face rău.
Lucruri de luat în considerare
Există modalități sigure de a te bronza. Puteți folosi autobronzante fără soare. Loțiunile, spray-urile și machiajul colorat oferă culoare fără risc de deteriorare. De asemenea, puteți obține un bronz cu aerograful. A devenit mai frecvent ca saloanele să ofere acest serviciu. Spre deosebire de soare, însă, „bronzurile false” nu creează melanină. Chiar daca aveți un astfel de bronz fals trebuie să utilizați protecție solară și alte mijloace de protecție atunci când sunteți expus la soare.
Când să vă adresați medicului dumneavoastră
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să faceți examinări periodice pentru a căuta semne timpurii ale cancerului. Acestea pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale cancerului de piele. De asemenea, puteți verifica acasă pete noi sau în schimbare ale pielii. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați ceva neobișnuit. Aceasta include o pată care doare, mâncărime sau a schimbat culoare sau forma.
Medicul dumneavoastră va efectua un examen pentru a vă privi pielea. S-ar putea să fie nevoie să se facă o biopsie. Aceasta va arăta dacă pata conține sau nu cancer. Medicul dumneavoastră va lucra împreună cu dumneavoastră la tratament dacă va găsi cancer.

Niciun comentariu

Nu ratați!