Ati auzit de prune kakadu? Nu exista alt aliment cu cantitate mai mare de vitamina C

0

Prunul Kakadu ( Terminalia ferdinandiana ), cunoscut și sub denumirea de prun gubinge sau billygoat, este un fruct mic care se găsește în pădurile deschise ale Eucaliptului din nordul Australiei.
Este de un verde pal, cu o piatră în centru, lungă de peste 1,5-2 cm și cântărește 2-5 grame. Este fibroasă și are un gust tăiat, amar.
În medicina tradițională, prunele Kakadu au fost folosite pentru a trata răcelile, gripa și durerile de cap. Au fost, de asemenea, utilizate ca un balsam antiseptic sau calmant pentru membre.
Mai recent, acestea au fost recunoscute pentru valoarea lor nutritivă ridicată.
Iată 7 beneficii pentru sănătate ale prunelor Kakadu.
1. Foarte hrănitoare
Prunele Kakadu sunt sărace în calorii și bogate în nutrienți, fiind o sursă de calitate pentru fibre , vitamine și minerale.
Iată descompunerea nutrițională a 100 grame din partea comestibilă a fructului:
Calorii: 59
Proteine: 0,8 grame
Carbohidrați: 17,2 grame
Fibră dietetică: 7,1 grame
Grăsime: 0,5 grame
Sodiu: 13 mg
Vitamina C: 3.230% din doza zilnică (DZ)
Cupru: 100% din DZ
Fier: 13,3% din DZ
Este deosebit de bogat în vitamina C, un puternic antioxidant care vă protejează corpul de deteriorarea cauzată de moleculele reactive cunoscute sub numele de radicali liberi.
În plus, este o sursă excelentă de cupru , care este folosită pentru a forma globule roșii, oase, țesut conjunctiv și enzime importante, precum și pentru a sprijini funcția corespunzătoare a sistemului imunitar și dezvoltarea fătului.
Prunele Kakadu sunt, de asemenea, bogate în fier, ceea ce este esențial pentru transportul de oxigen in tot corpul și pentru producția de globule roșii.
În plus, sunt o bună sursă de fibre dietetice, care protejează împotriva constipației, cancerului de colon și sindromului de colon iritabil (SII) și promovează sănătatea intestinelor și controlul zahărului din sânge.
În cele din urmă, prunele Kakadu oferă cantități mai mici de tiamină, riboflavină, magneziu, zinc și calciu, toate acestea fiind micronutrienți esențiali pentru o sănătate bună.
2. Cea mai bogată sursă alimentară de vitamina C
Prunele Kakadu au cea mai mare cantitate naturală de vitamina C înregistrată din orice aliment din lume. De fapt, 100 de grame de fructe oferă mult peste 3.000% din nevoile dvs. zilnice.
Pentru referință, aceeași porție de portocale conține 59,1% din DZ, în timp ce aceeași cantitate de afine oferă doar 10,8% din DZ.
Vitamina C este un puternic antioxidant care stimulează sistemul imunitar, reduce stresul oxidativ și poate juca un rol în sinteza de colagen, absorbția fierului, sănătatea inimii, memoria și cogniția.
De exemplu, la adulții cu tensiune arterială ridicată, o doză de 500 mg de vitamina C a redus tensiunea arterială sistolică (numărul superior) cu 4,85 mm Hg și tensiunea arterială diastolică (numărul de jos) cu 1,67 mm Hg.
În plus, o analiză a 15 studii a arătat că persoanele cu diete bogate în vitamina C aveau un risc cu 16% mai mic de boli de inimă decât persoanele cu aport redus de vitamina C.
Mâncarea alimentelor bogate în vitamina C poate ajuta, de asemenea, la absorbția surselor de fier ale plantelor.
De fapt, adăugarea a 100 mg de vitamina C la o masă poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67%. Acest lucru poate fi util în special pentru vegetarieni, vegani și persoane cu deficiență de fier.
Conținutul de vitamina C al prunelor Kakadu scade rapid după cules, astfel încât fructele sunt de obicei înghețate pentru transport și vânzare.
În plus, conținutul de vitamina C al acestor fructe este de asemenea redus atunci când sunt gătite. Un experiment a descoperit că un sos de prune Kakadu a furnizat cu 16,9% mai puțină vitamina C decât fructele crude.
Cu toate acestea, prunele Kakadu rămân o sursă excelentă de vitamina C – proaspete sau gătite.
3. Sursă bună de acid elagic
Prunele Kakadu sunt bogate într-un tip de acid organic cunoscut sub numele de acid elagic.
Acidul elagic este un polifenol cunoscut pentru a fi un puternic antioxidant. Este, de asemenea, întâlnit în mod obișnuit în căpșuni, boabe, nuci și migdale.
Acesta a fost legat de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv anticancer, antiinflamatoare, antimicrobiene și efecte prebiotice.
De exemplu, studiile pe epruvetă și animale au arătat că acidul elagic poate bloca creșterea tumorii și poate provoca moartea celulelor tumorale într-o varietate de cancere.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la om pentru a înțelege efectele asupra sănătății acidului elagic dietetic.
În prezent, nu există recomandări cu privire la aportul zilnic de acid elagic. Unele rapoarte estimează consumul mediu zilnic să fie de aproximativ 4,9-12 mg.
Prunele Kakadu conțin aproximativ 228-14,020 mg de acid elagic la 100 grame de fructe uscate. Cantitatea exactă este determinată de arbore, climă, condițiile solului, maturitatea și condițiile de depozitare.

4. Sursa bogata de antioxidanți
Prunele Kakadu sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Conțin de 6 ori cantitatea de polifenoli și de 13,3 ori mai multă activitate antioxidantă decât afinele.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea moleculelor instabile numite radicali liberi. Numărul în exces al acestor molecule vă poate dăuna corpului și poate provoca stres oxidativ.
Radicalii liberi se dezvoltă în mod natural, dar dieta săracă, precum și toxinele de mediu, poluarea aerului și fumul de țigară, pot crește numărul acestora.
În plus, cercetările au descoperit că radicalii liberi sunt legați de probleme de sănătate precum cancerul, degenerarea creierului, diabetul, afecțiunile autoimune și bolile de inimă și rinichi.
Antioxidantii se pot lega de radicalii liberi in exces, protejandu-ti celulele impotriva efectelor lor toxice.
În afară de vitamina C și acidul elagic, prunele conțin mulți alți antioxidanți, inclusiv:
Flavonoli. Acestea sunt legate de sănătatea inimii și pot avea efecte de reducere a AVC, de combatere a cancerului și de efecte antivirale. Principalele tipuri de flavonoli din prunele Kakadu sunt kaempferolul și quercetina.
Acizi aromatici. În prunele Kakadu, principalele tipuri sunt acidul elagic și galic. Acidul galic este asociat cu prevenirea bolilor neurodegenerative.
Antocianine. Aceștia sunt pigmenții colorați din fructe și asociați cu o sănătate bună a tractului urinar, un risc mai mic de unele tipuri de cancer, îmbătrânirea sănătoasă și îmbunătățirea memoriei și sănătății ochilor.
Luteina. Acest antioxidant este un carotenoid care este legat de sănătatea ochilor și poate proteja împotriva degenerescenței maculare și a bolilor de inimă.
Conținutul ridicat de antioxidanți și activitatea prunelor Kakadu înseamnă că pot ajuta la prevenirea și combaterea bolilor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectele fructului în sine.
5-7. Alte beneficii
Prunele Kakadu au fost, de asemenea, legate de mai multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți anticanceroase, antiinflamatorii și antibacteriene.
5. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului
Elementele nutritive din prunele Kakadu pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului .
Studiile efectuate pe epruvete au indicat că extractele din aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer
Aceste extracte promovează, de asemenea, moartea celulelor canceroase în studiile pe epruveta, ceea ce reprezintă o apărare imună importantă împotriva cancerului și a mutațiilor celulare.
În plus, fructele au un conținut ridicat de acizi elagici și galici, care s-au dovedit a fi toxici pentru celulele canceroase în studiile pe epruveta.
6. Poate proteja împotriva bolilor inflamatorii
Prunele Kakadu pot ajuta la protejarea împotriva bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă .
Artrita reumatoidă poate fi declanșată de anumite infecții. Studiile pe epruveta indică faptul că extractul de fructe și frunze Kakadu a inhibat bacteriile care provoacă aceste infecții.
Acest efect se datorează conținutului ridicat de tanin al acestui fruct, care provine de la elagitanina – o formă de acid elagic.
Deși această cercetare este promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi.
7. Poate oferi proprietăți antibacteriene naturale
Prunele Kakadu au proprietăți antibacteriene naturale care le pot face utile pentru conservarea alimentelor și prevenirea bolilor transmise de alimente .
Cercetările au arătat că extractele, semințele, coaja și frunzele lor inhibă creșterea agenților patogeni alimentari comuni, cum ar fi Listeria monocytogenes.
Prin urmare, soluțiile de conservare a alimentelor folosind extract de prune Kakadu pot fi o alternativă naturală și sigură la metodele sintetice.
În plus, proprietățile antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii ale fructului au dus la utilizarea acestuia în unele produse de îngrijire a pielii și de combatere a acneei.
Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină beneficiile aplicării actuale a extractului de prun Kakadu.
Riscuri potențiale
Prunele Kakadu sunt foarte bogate atât în ​​oxalați cât și în vitamina C.
În timp ce majoritatea oamenilor pot elimina cantități în exces din aceste substanțe, la persoanele sensibile, aportul mare a fost legat de formarea de pietre la rinichi.
Factorii de risc includ genetica și bolile de rinichi și inflamatorii.
Cei care sunt expuși riscului ar putea avea nevoie să-și limiteze aportul de oxalați la 40-50 mg pe zi. Pruna Kakadu conține 2717 mg de oxalat la 100 grame de fructe uscate, depășind cu mult aceste limite.
Persoanele sensibile ar trebui, de asemenea, să-și limiteze aportul de vitamina C la consumul de referință de 90 mg pe zi.
Cum să adaugi prune Kakadu la dieta ta
Pruna Kakadu poate fi consumată în stare proaspătă, dar pentru că sunt foarte fibroase și acre, sunt utilizate mai frecvent în gemuri, conserve, sosuri și sucuri.
Pentru a-și menține dimensiunea și calitatea, prunele Kakadu sunt de obicei înghețate direct după recoltare. Comercianții cu amănuntul de specialitate pot vinde fructele congelate întregi sau purificate.
În plus, fructele sunt adesea congelate și transformate într-o pulbere.
Pudra poate fi presărată peste cerealele pentru micul dejun și adăugată la smoothie-uri, sucuri, bare de proteine, pansamente pentru salate și deserturi.
Unele companii folosesc de asemenea pulberea în formulele lor de suplimente. Cu toate acestea, există puține cercetări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale prunei Kakadu sub această formă.

Niciun comentariu

Nu ratați!