Sindromul intestinului permeabil: ce este, care sunt cauzele și cum îl putem trata

0

Pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt afectați de alegerile proaste ale dietei, stresul cronic, supraîncărcarea toxică și dezechilibrul bacterian, se pare că prevalența intestinului permeabil poate atinge proporții epidemice. Profesia medicală tocmai acum este de acord cu existența acestei afecțiuni, ceea ce este deosebit de șocant, având în vedere că „permeabilitatea intestinală” (un alt nume pentru intestinul permeabil) a fost discutată în literatura medicală de peste 100 de ani!
De ce ar trebui să vă preocupe sindromul intestinului permeabil? În ultimii ani, intestinul permeabil a fost numit „semnal de pericol pentru boli autoimune”.
În acest articol facem o scurtă descriere a simptomelor comune ale sindromului de intestin permeabil observate la persoanele care se luptă cu această afecțiune. De asemenea, recomand un proces în patru pași pentru a ajuta la promovarea vindecării – inclusiv alimente declanșatoare de eliminat din dieta ta și suplimente benefice de adăugat.
👉 Ce este sindromul intestinului permeabil?
Părintele medicinei moderne, Hipocrate , a spus : „Toate bolile încep din intestin”. La mai bine de două milenii de la moartea sa, cercetările științifice au demonstrat că a avut dreptate.
Timp de peste trei decenii, au fost publicate studii după studii (până în prezent există câteva mii de articole) care discută despre înțelegerea noastră tot mai mare despre imunitate, funcția intestinală și modul în care dietele și stilurile de viață moderne contribuie negativ la sănătatea generală, dăunând sistemului digestiv.
În literatura medicală, intestinul permeabil este denumit și „hiperpermeabilitate intestinală crescută”.
👉 Ce se întâmplă când ai intestin permeabil?
Intestinele sunt protejate de un singur strat de celule epiteliale specializate care sunt legate între ele prin proteine de joncțiune strânsă. După cum explică o recenzie din 2020, simptomele intestinale permeabile sunt o consecință a disfuncționării proteinelor de joncțiune intestinale.
Aceste proteine sunt poarta de acces între intestine și sânge. Ele controlează ceea ce este permis să treacă în fluxul sanguin din sistemul tău digestiv. Mai mult de 40 de proteine de joncțiune diferite au fost acum recunoscute ca joacă un rol în sănătatea intestinului.
Proteinele de joncțiune strânsă au o activitate foarte precisă. Ele trebuie să mențină echilibrul delicat între a permite nutrienților vitali să intre în sânge, rămânând în același timp suficient de mici pentru a preveni trecerea xenobioticelor (substanțe cauzatoare de boli precum toxinele și bacteriile) din sistemul digestiv în restul corpului.
👉 Simptome (plus afecțiuni înrudite)
Potrivit unei recenzii care se concentrează pe cercetările revizuite medical despre permeabilitatea intestinală (printre alte surse), starea cronică de hiperpermeabilitate poate fi legată de numeroase simptome și afecțiuni de sănătate, inclusiv unele boli autoimune.
Care sunt simptomele intestinului permeabil? Unele dintre cele mai proeminente semne că este posibil să aveți această afecțiune includ:
– Ulcere gastrice
– Dureri articulare
– Diaree infecțioasă
– Sindromul colonului iritabil
– Boli inflamatorii intestinale (crohn, colita ulcerativa)
– Creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire
– Boala celiaca
– Cancer esofagian și colorectal
– Alergii
– Infecție respiratorie
– Condiții de inflamație acută
– Condiții inflamatorii cronice (cum ar fi artrita)
– Tulburări tiroidiene
– Boli metabolice legate de obezitate (ficat gras, diabet de tip II, boli de inima)
– Boli autoimune (cum ar fi lupusul, scleroza multiplă, diabetul de tip I, Hashimoto și multe altele)
– boala Parkinson
– Sindromul oboselii cronice
– Înclinație spre creșterea în greutate sau obezitate

Este posibil ca intestinul permeabil să nu  cauzeze în mod direct niciuna dintre aceste afecțiuni – persoanele care au probleme intestinale sunt mai susceptibile de a avea o serie de alte probleme de sănătate. Deci, deși dovezile științifice nu au demonstrat încă faptul că hiperpermeabilitatea intestinală este de fapt responsabilă pentru aceste afecțiuni, sugerează cu tărie că intestinul permeabil și alte disfuncții tind să apară simultan.
✔️ Unele dintre aceste probleme care se pot dezvolta din cauza disfuncției intestinale sunt:
1. Sensibilități alimentare
Unele cercetări sugerează că hiperpermeabilitatea intestinală poate determina sistemul imunitar să producă în exces diverși anticorpi, ceea ce îi poate face pe unii mai sensibili la antigene din anumite alimente (în special gluten și lactate). Alergiile sunt considerate a fi unul dintre cele mai comune simptome.
2. Boala inflamatorie intestinală
Cercetătorii au descoperit că permeabilitatea intestinală crescută este adesea localizată în colon la persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil și colită ulceroasă. Încă din 1988, oamenii de știință au sugerat că  boala Crohn poate fi un risc mai mare pentru persoanele cu intestin permeabil.
3. Boala autoimună
Cheia pentru înțelegerea modului în care intestinul permeabil poate provoca boli autoimune este prin cercetările efectuate pe o proteină cunoscută sub numele de „ zonulină ”. Potrivit unui articol publicat în jurnalul  Physiologic Reviews :
“Zonulina este singurul modulator fiziologic al joncțiunilor strânse intercelulare descris până acum care este implicat în traficul de macromolecule și, prin urmare, în echilibrul toleranță/răspuns imun. Când calea fin reglată a zonulinei este dereglată la indivizii susceptibili genetic, pot apărea tulburări autoimune, inflamatorii și neoplazice atât intestinale, cât și extraintestinale.”
Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au descoperit că glutenul „activează semnalizarea zonulinei, indiferent de expresia genetică a autoimunității, ceea ce duce la creșterea permeabilității intestinale la macromolecule”.
4. Probleme cu tiroida
Una dintre bolile autoimune pe care sindromul intestinului permeabil le poate afecta direct este  boala Hashimoto. Cunoscută și sub denumirea de „tiroidită cronică”, această tulburare se manifestă cu hipotiroidism (funcție tiroidiană scăzută), metabolism afectat, oboseală, depresie, creștere în greutate și o serie de alte afecțiuni.
5. Malabsorbția nutrienților
La pacienții care suferă de intestin permeabil se observă diverse deficiențe nutriționale, inclusiv vitamina B12, magneziu și enzime digestive. Acele deficiențe nutritive comune sunt unul dintre motivele pentru care mulți medici prescriu multivitamine si probiotice.
6. Afecțiuni inflamatorii ale pielii
Descrisă pentru prima dată în urmă cu peste 70 de ani, „teoria conexiunii intestin-piele” arată modul în care hiperpermeabilitatea intestinală crescută poate provoca o mulțime de afecțiuni ale pielii, în special acnee și  psoriazis. Cremele și medicamentele cu liste nesfârșite de efecte secundare (uneori periculoase) sunt adesea prescrise pentru aceste afecțiuni ale pielii, dar există dovezi de câteva decenii că o parte din cauza principală ar putea exista în intestin.
7. Probleme de dispoziție și autism
Potrivit unui studiu publicat în revista  Neuroendocrinology Letters , s-a demonstrat că permeabilitatea intestinală contribuie la diferite tulburări neurocognitive. De exemplu, răspunsul inflamator caracteristic hiperpermeabilității intestinale declanșează eliberarea de citokine proinflamatorii și alte substanțe chimice despre care se crede că induc depresia.
Un studiu publicat în revista  Nutritional Neuroscience  a descris „cercul vicios dintre deficiența sistemului imunitar și creșterea disbiozei care duce la pierderea intestinului și a compușilor neurochimici și/sau producția și absorbția de xenobiotice neurotoxice”.
Autorii continuă să descrie concluziile unui număr de studii care indică teoria lor conform căreia autismul  poate fi conectat la problemele din microbiom, în special în primul an de viață. Este de fapt o ipoteză comună în știința modernă.
👉 Cauze
Care este cauza principală a intestinului permeabil? După cum s-a explicat mai sus, apare atunci când anumite particule minuscule care nu ar trebui să poată intra niciodată în fluxul sanguin încep să-și facă drum din cauza disfuncției barierei mucoase din intestin.
Există, de asemenea, în mod obișnuit anomalii în intestin care decurg din moleculele antimicrobiene, imunoglobulinele și activitățile citokinelor. Aceasta prezintă o problemă majoră, deoarece marea majoritate a sistemului tău imunitar se găsește în interiorul intestinului (uneori numit microbiom).
Rezultatul este o perturbare a inflamației acute și uneori a reacțiilor autoimune. O parte normală a răspunsului tău imunitar care servește la combaterea infecțiilor și a bolilor ajunge să aibă o performanță excesivă, ceea ce duce la inflamația cronică, care este la baza majorității bolilor.
✔️ Unele dintre cauzele care stau la baza intestinului permeabil includ:
– Predispoziție genetică
– Dietă proastă – în special o dietă care include alergeni și alimente inflamatorii , cum ar fi zahăr adăugat, OMG-uri, uleiuri rafinate, aditivi alimentari sintetici, alcool.
– Stresul cronic
– Supraîncărcare cu toxine – Aceasta include „stresori cronici”, cum ar fi consumul ridicat de droguri și alcool. Venim în contact cu peste 80.000 de substanțe chimice și toxine în fiecare an, dar cei mai grav delincvenți care provoacă pierderea intestinală includ antibioticele, pesticidele, apa de la robinet, aspirina și AINS. Vă recomand să cumpărați un filtru de apă de înaltă calitate pentru a elimina clorul și fluorul și să căutați plante naturale pentru a reduce inflamația din organism.
– Dezechilibru bacterian – Denumit și  disbioză,  ceea ce înseamnă un dezechilibru între speciile benefice și dăunătoare de bacterii din intestin. Un număr mare de dovezi arată acum că microbiota intestinală este importantă în susținerea barierei epiteliale și prevenirea reacțiilor autoimune. Cel puțin 10% din toate transcripțiile genelor găsite în celulele epiteliale intestinale care sunt legate de imunitate, proliferarea celulelor și metabolismul sunt reglementate de microbiota intestinală.
👉 Cum să scapi de intestinul permeabil
Sunt disponibile mai multe teste pentru sindromul intestinului permeabil care pot ajuta la confirmarea unui diagnostic și vă pot indica direcția corectă de tratament. Testele sunt utile pentru identificarea sensibilităților specifice și pentru a descoperi ce tipuri de toxine sau deficiențe contribuie la simptomele dumneavoastră.
✔️ Testele disponibile includ:
– Teste cu zonulină sau lactuloză
– Test de intoleranță alimentară IgG
– Teste scaune
– Teste de deficiențe de vitamine și minerale ale acidului organic
– Testul lactulozei manitol
✔️ Ce tratamente pentru intestine permeabile sunt disponibile?
Pașii de bază pentru vindecarea intestinului permeabil sunt următorii:
1. Îndepărtați  alimentele și factorii care dăunează intestinului.
2. Înlocuiți-le cu o dietă antiinflamatoare.
3. Reparați  intestinul cu suplimente specifice pentru intestine permeabile,  cum ar fi acidul butiric.
4. Reechilibrează-ți microbiomul cu probiotice (bacterii benefice). Acest lucru este esențial, deoarece bacteriile din microbiomul dumneavoastră sunt o componentă majoră a barierei intestinale. Ele ajută la promovarea rezistenței la colonizarea speciilor de bacterii dăunătoare sau patogene prin concurența pentru nutrienți. Microbiota reglează, de asemenea, digestia și absorbția nutrienților și ajută la furnizarea de energie a celulelor epiteliale.
✔️ Două dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pun oamenii sunt:
❓Ce pot mânca dacă am sindromul de intestin permeabil?
❓Ce NU ar trebui să mănânc când am intestin permeabil?
Dacă vă confruntați cu probleme gastrointestinale, începeți prin a elimina alimentele procesate, inclusiv cerealele neîncolțite, zahărul adăugat, OMG-urile, uleiurile rafinate, aditivii sintetici și produsele lactate convenționale. O dietă de vindecare include alimente precum:
– Bulion de oase
– Lactate crude de cultură (cum ar fi chefir, iaurt, amasai, unt și brânzeturi crude)
– Legume fermentate și alte alimente probiotice. Probioticele pot ajuta la inversarea intestinului permeabil prin îmbunătățirea producției de proteine de joncțiune strânsă care se apără împotriva permeabilității intestinale.
– Produse din nucă de cocos
– Semințe încolțite (cum ar fi semințele de chia, semințele de in și semințele de cânepă)
– Alimente cu acizi grași omega-3, în special somon și alți pești sălbatici
– Ierburi și condimente
– Alte alimente antiinflamatoare, bogate în nutrienți, cum ar fi carnea de vită hrănită cu iarbă, mielul, alte legume proaspete, majoritatea fructelor, oțetul de mere, legumele de mare și alte superalimente.

Niciun comentariu

Nu ratați!