Tensiunea arterială – cauze, factori de risc și sfaturi utile

0

Tensiunea arterială crescută nu este doar o problemă în sine, ci duce și la alte condiții de sănătate periculoase, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă cronică și boli de rinichi.
Știați că majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu prezintă simptome, chiar și atunci când valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate?
Vestea bună este că și medicina obișnuită va fi de acord cu mine când spun că dieta și exercițiile fizice sunt cele mai importante instrumente pentru prevenirea și tratarea tensiunii arteriale crescute în  mod natural și cu succes.
👉 Simptome și speranță de viață
Ce este mai exact hipertensiunea arterială? Este o boală obișnuită în care sângele curge prin vasele de sânge și arterele la presiuni mai mari decât cele normale.
Tratamentul medical standard pentru tensiunea arterială crescută este de a prescrie beta-blocante, Medicamente inhibitoare ale ECA și diuretice, împreună cu convingerea pacientului să restricționeze sarea în dietă. Deși aceste lucruri vă pot ajuta, ele nu ajung la rădăcina problemei și pot cauza de fapt mai multe probleme. Am fost încurajați să ne temem de sare când vine vorba de sănătatea noastră, dar această recomandare de reducere extremă a sării pentru simptomele hipertensiunii arteriale rămâne controversată, discutabilă și chiar distructivă pentru un motiv întemeiat.
Tensiunea arterială este forța sângelui care împinge pereții arterelor pe măsură ce inima pompează sângele. Tensiunea arterială crescută există atunci când această forță este prea mare. Înfricoșător, dar adevărat: Majoritatea persoanelor care au această afecțiune nu prezintă semne sau simptome ale tensiunii arteriale ridicate, chiar și atunci când valorile tensiunii arteriale sunt la niveluri periculoase.
Când se măsoară tensiunea arterială, rezultă două cifre, care măsoară două presiuni diferite. Numărul principal este presiunea sistolică, tensiunea arterială atunci când inima bate în timp ce pompează sânge. Al doilea sau cel mai mic număr este presiunea diastolică, tensiunea arterială atunci când inima este în repaus între bătăi.
Conform ghidurilor anterioare, intervalele tensiunii arteriale includ:
•Tensiunea arterială scăzută ( hipotensiune arterială ) este mai mică decât 90/60
•Normal: Mai puțin de 120/80
•Prehipertensiune arterială: 120-139 / 80-89. „Prehipertensiune arterială” înseamnă că tensiunea arterială este mai mare decât în mod normal, dar nu este încă la punctul de a fi considerată adevărată „hipertensiune arterială”.
•Etapa 1 hipertensiune arterială: 140–159 / 90–99
•Etapa 2 hipertensiune arterială: 160 și peste / 100 și peste
•Dacă obțineți o citire foarte mare, peste 180/110, este posibil ca aceasta să fie inexactă și ar trebui să faceți o altă măsurare.
Cu toate acestea, acum există noi linii directoare care scad pragul a ceea ce este considerat hipertensiune arterială. Asociația Americană a Inimii a redus acum tensiunea arterială crescută în stadiul 1 de la 140/90 la 130/80. Ce inseamna asta? Înseamnă „că 46 % din adulții din SUA, mulți dintre ei sub vârsta de 45 de ani, vor fi acum considerați hipertensivi”. Asta nu este tot:
“Conform liniilor directoare, formulate de American Heart Association și American College of Cardiology, numărul bărbaților sub 45 de ani cu diagnostic de hipertensiune arterială se va tripla, iar prevalența în rândul femeilor sub 45 de ani se va dubla.”
În mod frecvent, nu există simptome ale tensiunii arteriale crescute, deoarece tensiunea arterială crește, dar unele semne de avertizare pentru tensiunea arterială foarte mare pot include dureri în piept, confuzie, dureri de cap, zgomot sau zumzet în urechi, bătăi neregulate ale inimii, sângerări nazale, oboseală sau modificări ale vederii.
Când se dezvoltă simptome ale tensiunii arteriale crescute, aceasta se întâmplă deoarece starea a progresat într-un punct periculos. Aceasta se numește criză hipertensivă.
Criza hipertensivă este considerată o urgență medicală care necesită tratament imediat. Este nevoie de tratament medical de urgență. În acest moment simptomele sunt de obicei prezente, inclusiv:
•Dureri de cap severe
•Anxietate severă
•Respirație scurtă
•Sângerări nazale
De asemenea, rețineți că citirile de mai sus sunt destinate adulților sănătoși cu vârsta peste 18 ani. Dacă aveți  diabet, boli de rinichi sau o boală gravă, valorile dvs. vor fi interpretate diferit. Dacă aveți diabet zaharat (o altă problemă foarte frecventă) sau o boală cronică de rinichi, atunci tensiunea arterială crescută este definită ca 130/80 sau mai mare.
👉 Cauze fundamentale și factori de risc
Știind ce declanșează tensiunea arterială crescută vă poate ajuta să preveniți sau să inversați. La fel ca în majoritatea celorlalte boli cronice, motivul pentru care cineva dezvoltă hipertensiune are legătură cu mai mulți factori.
Hipertensiunea arterială pare să se desfășoare genetic, dar este, de asemenea, foarte dependent de stilul de viață pe care îl are persona in cauză. Femeile prezintă un risc crescut atunci când iau pastile anticonceptionale, în timpul sarcinii sau dacă iau medicamente pentru terapia hormonală pentru a controla simptomele menopauzei. Obezitatea  
sau supraponderalitatea cresc riscul, deoarece acest lucru pune mai multă presiune asupra inimii și arterelor.
Bărbații și femeile sunt la fel de susceptibili să dezvolte hipertensiune arterială, dar este interesant că bărbații sunt mai predispuși atunci când sunt mai tineri. Înainte de a împlini 45 de ani, bărbații sunt mai predispuși să aibă hipertensiune decât femeile, dar acest lucru se inversează după vârsta de 65 de ani, când riscul femeilor devine mai mare decât al bărbaților. Când copiii mai mici de 10 ani au hipertensiune, este de obicei un efect secundar al unei alte afecțiuni. Aceasta poate include o problemă cu rinichii, utilizarea medicamentelor sau diabetul de tip 1.
Hipertensiunea arterială are o listă reală cu factori de risc. Acestea includ:
•Vârstă – Riscul de tensiune arterială crescută este mai mare pe măsură ce vârsta înaintează. Este mai frecvent la bărbați până la vârsta de 45 de ani. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială după vârsta de 65 de ani.
•Istoricul familiei – Tensiunea arterială crescută tinde să apară în familii.
•Obezitate – Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât aveți nevoie de mai mult sânge pentru a furniza oxigen și substanțe nutritive țesuturilor. Pe măsură ce volumul de sânge circulat prin vasele de sânge crește, crește și presiunea pe pereții arterelor și tensiunea arterială.
•Nu sunteți activi fizic – Oamenii care sunt inactivi tind să aibă ritm cardiac mai mare. Cu cât ritmul cardiac este mai mare, cu atât inima trebuie să lucreze mai greu cu fiecare contracție și cu atât este mai puternică forța asupra arterelor. Lipsa de activitate fizică și exerciții fizice crește, de asemenea, riscul de a fi supraponderal, care sunt unele dintre motivele pentru care un stil de viață sedentar este periculos.
•Consumul de tutun – Fie că este vorba de fumat sau de mestecat tutun, ambele cresc imediat tensiunea arterială temporar. În plus, substanțele chimice din tutun afectează căptușeala pereților arterelor, ceea ce determină îngustarea arterelor, crescând tensiunea arterială. Fumul pasiv poate crește și tensiunea arterială.

•Prea mult alcool – În timp, consumul excesiv de alcool vă poate afecta inima. A consuma mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și mai mult de o băutură pe zi pentru femei poate afecta tensiunea arterială negativ.
•Prea mult sodiu în dieta ta – Prea multă sare sau sodiu în dietă determină corpul tău să rețină mai multe lichide, ceea ce crește tensiunea arterială.
•Prea puțin potasiu în dieta ta – Potasiul este un mineral care ajută la echilibrarea conținutului de sodiu al celulelor corpului tău. Dacă nu consumați suficient potasiu sau păstrați suficient potasiu, puteți acumula prea mult sodiu în fluxul sanguin.
•Stres – Nivelurile ridicate de stres pot duce la o creștere temporară a tensiunii arteriale.
•Anumite afecțiuni cronice – Anumite afecțiuni cronice vă pot crește riscul de hipertensiune arterială, cum ar fi boli de rinichi, diabet și apnee în somn.
•Sarcina – Uneori sarcina poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită în populația adultă, dar și copiii sunt expuși riscului. Uneori, copiii pot prezenta simptome ale tensiunii arteriale crescute care sunt cauzate de probleme cu inima sau rinichii.
Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți copii care suferă de tensiune arterială crescută se confruntă cu această problemă cronică la o vârstă prea mică, din cauza obiceiurilor slabe de viață. Când spun obiceiuri de viață slabe, mă refer la o dietă nesănătoasă și la o lipsă de exerciții fizice, care se referă în mod direct la creșterea obezității infantile și a hipertensiunii arteriale la copii.
👉 Remedii naturale
1. Creșteți activitatea fizică
Activitatea fizică vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți tensiunea arterială. În mod ideal, ar trebui să vă angajați într-o formă de activitate fizică și / sau exercițiu timp de cel puțin 20 de minute pe zi. Copiii și adolescenții ar trebui să facă o oră de activitate fizică în fiecare zi.
2. Reduceți stresul
Pentru simptomele hipertensiunii arteriale și sănătate în general, este o idee minunată să practici tehnici zilnice de relaxare, cum ar fi respirația profundă, rugăciunea de vindecare și / sau meditația. Aceste practici vă ajută să vă relaxați și să vă reduceți tensiunea arterială.
3. Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale pot reduce tensiunea arterială prin dilatarea arterelor, acționând ca antioxidanți pentru a reduce stresul oxidativ și prin scăderea stresului emoțional. Cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale crescute includ neroli, lavandă, ylang ylang, maghiran dulce, salvie și tămâie. Puteți utiliza aceste uleiuri într-un difuzor. De asemenea, puteți include câteva picături într-un ulei sau loțiune purtătoare neutră și masați amestecul pe corp.
4. Vizite frecvente la medic
Nivelurile tensiunii arteriale tind să crească pe măsură ce cineva îmbătrânește, motiv pentru care prevenirea, depistarea timpurie și gestionarea printr-un stil de viață sănătos sunt atât de importante pentru  scăderea tensiunii arteriale. Amintiți-vă că probabil nu veți avea semne sau simptome vizibile ale hipertensiunii arteriale, deci nu puteți presupune doar că totul este normal și în regulă, deoarece nu vă simțiți diferit.
Dacă aveți un risc crescut pentru diferite forme de boli de inimă, asigurați-vă că vă verificați presiunea profesional cel puțin o dată la șase până la 12 luni. Dacă tensiunea arterială este normală, grozav – puteți lucra la menținerea acesteia pe măsură ce îmbătrâniți! Dar dacă este ridicată, va trebui să faceți câteva modificări și să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a gestiona starea, posibil schimbându-vă medicamentele și ajutându-vă să slăbiți. Rețineți că hipertensiunea este o boală cronică și, în cele din urmă, are nevoie de tratament pe tot parcursul vieții, astfel încât asistența este utilă pentru a facilita respectarea unui plan de viață sănătos.
5. Luați în considerare măsurarea tensiunii arteriale acasă
Dacă aveți deja tensiune arterială crescută, unele dovezi arată că măsurarea nivelurilor la domiciliu vă poate ajuta să gestionați mai bine simptomele. Acest lucru vă va oferi un semn de avertizare timpurie dacă începeți să vedeți numerele care se ridică încet. De asemenea, veți putea monitoriza modul în care reacționați la diferite mese, circumstanțe, rutine de somn, exerciții etc.
Puteți cumpăra mai multe tipuri diferite de aparate de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu fără prescripție medicală de la farmacii sau online.
6. Consumați o dietă densă în nutrienți pentru a menține o greutate sănătoasă
Doriți să știți  cum să vă controlați tensiunea arterială fără a fi nevoie de medicamente? Primul pas este să te uiți la dieta ta. Dieta ta este una, dacă nu chiar cea mai importantă piesă a puzzle-ului atunci când vine vorba de controlul natural al tensiunii arteriale. Persoanele cu tensiune arterială crescută tind să mănânce o dietă nesănătoasă, cu conținut scăzut de substanțe nutritive, electroliți (în special  niveluri scăzute de potasiu ), antioxidanți și fibre.
Sodiul, alcoolul, cerealele rafinate, zahărul și grăsimile trans pot crește inflamația, ceea ce face mai probabil să dezvoltați hipertensiune arterială. Concentrați-vă dieta în jurul alimentelor integrale neprelucrate, pe cât posibil – în special legume proaspete, fructe, grăsimi sănătoase și proteine „curate și slabe”.
7. Renunță la fumat
Fumatul vă afectează vasele de sânge și crește riscul apariției diferitelor probleme cardiace. De asemenea, va agrava complicațiile și va face mai dificilă inversarea problemei.
Articol recomandat:
📌 Cum se controlează hipertensiunea arterială – remedii + sfaturi pentru dietă

Niciun comentariu

Nu ratați!