Testosteron ridicat la femei – simptome și remedii naturale bazate pe studii

0

Ori de câte ori te gândești la testosteron, probabil că îl raportezi la bărbați. Chiar dacă este considerat un hormon sexual masculin, și femeile produc testosteron în organele lor reproducătoare. În timp ce nivelurile optime de testosteron ajută la funcțiile majore ale corpului, pot apărea probleme atunci când există prea mult testosteron în organism. Modificările nivelului de testosteron au fost asociate cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și sindromul ovarian polichistic. Acest articol discută despre simptomele testosteronului crescut și despre modul în care anumite alimente pot scădea în mod natural testosteronul la femei.
👉 Ce rol are testosteronul în organismul femeii?
Cercetările sugerează că testosteronul împreună cu estrogenul este esențial pentru sănătatea oaselor, sănătatea mintală și performanța cognitivă. La bărbați, nivelul de testosteron considerat normal este între 264 și 916 ng/dL, în timp ce la femei scade între 15 și 46 ng/dL. Menținerea nivelurilor normale de testosteron este esențială pentru menținerea masei musculare, a funcției sexuale și a forței. Nivelurile ridicate de testosteron la femei vin cu propriul set de simptome.
👉 Simptomele de testosteron ridicat la femei
Nivelurile ridicate de testosteron la femei pot duce la simptome care le afectează sănătatea generală. Acestea sunt:
– Creșterea excesivă a părului facial
– Acnee
– Perioade menstruale neregulate
– Alopecia androgenă – căderea părului
– Acanthosis nigricans – pete închise la culoare
– Agresivitate sporită
Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, consultați-vă medicul. Nivelurile ridicate de testosteron pot indica o afecțiune medicală subiacentă.
👉 Cea mai bună mâncare pentru scăderea nivelului de testosteron la femei
Iată câteva alimente care vă pot ajuta să vă scădeți nivelul de testosteron:
✔️ Produse pe bază de soia
Cercetările sugerează că consumul regulat de produse din soia poate duce la un nivel mai scăzut de testosteron. A fost efectuat un studiu pentru a vedea efectul proteinei din soia asupra hormonilor reproductivi la bărbați. Rezultatele au sugerat că consumul de proteine din soia timp de 54 de zile a înregistrat o scădere a testosteronului.

Un alt studiu a constatat că soia a scăzut greutatea prostatei și nivelul de testosteron la șobolani. Chiar dacă rezultatele par promițătoare, mai multe studii pe femei sunt necesare pentru a înțelege asocierea dintre produsele din soia și nivelul de testosteron.
✔️ Mentă
Menta este cel mai popular remediu pentru ameliorarea bolilor de stomac. Studiile sugerează că menta poate provoca o scădere a nivelului de testosteron. A fost efectuat un studiu pentru a vedea efectul ceaiului de mentă asupra femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOP). După 30 de zile, cercetătorii au descoperit că a existat o scădere semnificativă a nivelului total de testosteron. În mod similar, într-un studiu pe animale, administrarea ceaiului de mentă timp de 20 de zile a arătat o scădere a nivelului de testosteron și a greutății corporale la șobolanii cu SOP.
✔️ Rădăcină de lemn dulce
Lemnul dulce a fost folosit ca remediu în medicina chineză de ani de zile pentru proprietățile sale farmacologice. Recent, studiile au indicat că rădăcina de lemn dulce poate influența în mod esențial nivelul hormonilor din organism. A fost efectuat un studiu pentru a vedea efectul lemnului dulce asupra nivelului seric de testosteron la femeile sănătoase în timpul menstruației. Studiul a arătat o scădere semnificativă a nivelurilor de testosteron seric chiar în prima lună.
✔️ Semințe de in
Câteva studii sugerează că semințele de in pot juca un rol în reducerea nivelului de testosteron. Un studiu pilot a fost efectuat pe bărbați cu cancer de prostată cărora li sa instruit să urmeze o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și suplimentat cu semințe de in timp de 34 de zile. Rezultatele au indicat o scădere semnificativă a nivelurilor de testosteron total și seric.
✔️ Ceai
Există unele dovezi științifice care sugerează că consumul de ceai poate afecta nivelurile de testosteron din organism. A fost efectuat un studiu pentru a vedea efectele ceaiului de mentă asupra nivelului de testosteron la femeile diagnosticate cu SOP. Participanții au fost rugați să bea ceai de mentă de două ori pe zi timp de o lună, în comparație cu un ceai de plante placebo. După 30 de zile, toți participanții au arătat o reducere semnificativă a nivelurilor de testosteron total și liber.
✔️ Pește
Peștele este bogat în acizi grași omega-3 care au fost asociați cu scăderea nivelului de androgeni la femei. A fost efectuat un studiu pentru a investiga efectul suplimentelor de omega-3 asupra femeilor supraponderale cu SOP. Femeilor li s-au administrat 3 grame de suplimente omega-3 sau un placebo timp de 8 săptămâni. Rezultatele au indicat că femeile cărora li s-au administrat suplimente de omega-3 au prezentat niveluri mai scăzute de testosteron decât grupul placebo. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege asocierea dintre acizii grași omega-3 și nivelurile de testosteron.

Niciun comentariu

Nu ratați!