Tuse în sezonul rece: cauze și remedii din bătrâni

0

In cazul multor persoane, tusea deranjanta de iarna, care dispare foarte greu, revine in fiecare an. In lunile de iarna, raceala obisnuita se raspandeste foarte repede, multi dintre oameni confruntandu-se cu aceasta afectiune cel putin o data.
Raceala obisnuita este o infectie virala usoara care afecteaza nasul, caile respiratorii, gatul si sinusurile si care produce semne si simptome cum ar fi congestie nazala sau secretii nazale abundente, stranut, durere in gat si tuse.
De ce apar tusea si raceala mai frecvent in sezonul rece?
Cu toate ca raceala poate aparea oricand in timpul anului, riscul de a raci in sezonul rece este semnificativ mai mare. Si nu pentru ca virusul este mai puternic sau ca devine mai contagios iarna, ci pentru ca exista o serie de factori care cresc riscul de tuse sau raceala.
Pe masura ce temperatura scade, oamenii incep sa stea cat mai mult timp in interior. Iar spatiile inchise, cum ar fi scolile si birourile, reprezinta mediul perfect pentru transmiterea virusurilor care provoaca tuse si raceala.
In plus, aerul este mai uscat in sezonul rece, iar acest lucru face ca virusurile sa se raspandeasca mai usor. Explicatia este ca virusul supravietuieste mai mult timp in medii in care temperatura si umiditatea sunt scazute. Aerul mai uscat afecteaza, de asemenea, organismul, determinand uscarea cailor nazale. Atunci cand caile respiratorii sunt mai uscate, virusul racelii poate pune stapanire mai usor.
Desi nu exista un tratament clar pentru raceala comuna, exista remedii naturiste care ajuta la ameliorarea tusei in sezonul rece.
Cauzele tusei in sezonul rece
In sezonul rece, inspirarea aerului uscat poate indeparta umezeala din caile respiratorii, lasandu-le uscate si iritate, facandu-va mai predispusi la tuse si dureri in gat.
Printre cauzele tusei in sezonul rece se numara:
Astmul
Astmul este una dintre cauzele frecvente ale tusei pe timp de iarna. Aceasta afectiune ii face pe oameni sensibili la aerul rece si la iritanti, motiv pentru care acestia dezvolta o tuse uscata prezenta pe tot parcursul sezonului rece.
Bronsita
Bronsita provoaca inflamarea cailor respiratorii, iar aceasta inflamatie poate duce la tuse. Mai mult, bronsita cronica poate provoca tuse cronica pe tot parcursul sezonului si chiar si dupa aceea. Persoanele care se confrunta cu bronsita cronica ar trebui sa mearga la medic pentru a primi tratamentul adecvat pentru aceasta afectiune. In plus, persoanele fumatoare ar trebui sa renunte la acest viciu daca sufera de bronsita cronica.
Efectele ulterioare ale unei infectii respiratorii
Infectiile severe, cum ar fi pneumonia si gripa, pot provoca, de asemenea, tuse in sezonul rece si nu numai. Daca ati suferit recent de probleme de sanatate la nivelul plamanilor, este posibil ca tusea sa persiste timp de cateva zile dupa vindecarea lor. Aceasta tuse poate indica, de asemenea, ca este posibil ca o anumita infectie sa fi ramas in organism, iar unele medicamente si remedii naturiste pot ajuta la ameliorarea lor.
Alergiile
Aerul de iarna este uscat si poarta cu el mai multi alergeni. Daca sunteti alergici la polen, mucegai, acarieni de praf si alti alergeni obisnuiti, ati putea dezvolta o tuse persistenta in sezonul rece. Pentru a obtine ajutor, trebuie sa contactati un specialist in alergii si sa aflati cauza alergiei si cum puteti sta departe de alergeni.
Sindromul picaturii postnazale
Sindromul picaturii postnazale este o afectiune care se caracterizeaza prin secretii acumulate in spatele nasului. Acesta irita gatul si provoaca o tuse care refuza sa dispara. Medicul va poate ajuta sa scapati de tusea provocata de aceasta afectiune.
Remedii naturiste pentru tuse in sezonul rece
In sezonul rece, tusea prevesteste fie aparitia unei raceli, fie a unei infectii la nivelul cailor respiratorii si poate cauza probleme atunci cand nu este tratata la timp.
Cele mai multe persoane aleg sa trateze tusea folosind si cateva remedii naturiste care pot ajuta la combatarea acestor afectiuni.
Siropul de ridiche neagra
Este foarte benefic in tratarea tusei si detine proprietati imunostimulatoare. In plus, se poate administra si copiilor.
Pentru prepararea siropului, se spala ridichea neagra si se pune intr-un bol. Se indeparteaza frunzele si se face o scobitura in care se pune o lingurita de miere naturala. Ridichea se pune langa o sursa de caldura si se lasa intre sase si 12 ore pentru a se forma siropul.
Se administreaza cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, iar pe masura ce consumati siropul repetati procedeul pana ce coaja ridichei incepe sa se stafideasca.

Ceai de ceapa si nuci
Ceapa se spala si se zdrobeste cu tot cu coaja dupa care se pune la fiert in 300 ml de apa timp de 10 minute impreuna cu miezul a catorva nuci. Dupa ce se raceste, ceaiul se indulceste cu miere naturala si se consuma de mai multe ori pe parcursul zilei.
Ceai de nuci
Pentru acest ceai se pun la fiert trei cani de apa. Cand aceasta clocoteste, se adauga o mana de nuci spalate si crapate si se mai lasa la fiert inca 10 minute. Ceaiul se consuma neindulcit.
Miere
Atunci cand tusiti, puteti lua o lingurita de miere naturala peste care puteti presara piper alb. Acest amestec calmeaza tusea imediat.
Sirop de hrean
Razuiti o radacina de hrean peste care adaugati un sfert de cana de miere. Amestecati si lasati compozitia deoparte pentru cateva ore. Siropul rezultat se administreaza de trei ori pe zi.
Miere cu lamaie
Amestecati trei lingurite de miere cu zeama de la o lamaie si luati cate o lingurita din acest amestec ori de cate ori aveti un acces de tuse. Dupa administrare nu trebuie consumate alimente sau bauturi timp de cel putin 20 de minute.
Sirop de patlagina
Intr-un borcan sau un vas de sticla se pun straturi alternative de miere si patlagina si se lasa deoparte timp de 6-12 ore. Dupa, asezati borcanul intr-un vas cu apa pe fundul caruia ati pus un prosop si fierbeti pana ce apa da in clocot. Se administreaza o lingurita din siropul rezultat de trei ori pe zi.
In plus, se recomanda consumul de ceaiuri precum cel de: cimbrisor, patlagina, tei, busuioc, muguri de pin si musetel.
Gargara cu apa sarata
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru durerea in gat este gargara cu apa sarata. Acest remediu naturist reduce inflamatia gatului si accesele de tuse. Tot ce trebuie sa faceti este sa amestecati o jumatate de lingurita de sare in apa calda pana se dizolva si sa faceti gargara cu aceasta solutie.
Ghimbirul
Un alt remediu naturist pentru tuse si durere in gat este ghimbirul, un ingredient popular disponibil in toate bucatariile. Ghimbirul este renumit pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antimicrobiene. Intareste sistemul imunitar si amelioreaza mucusul acumulat in tractul respirator. Puteti bea ceai de ghimbir cu o lingurita de miere pentru a scapa de tusea uscata.
Curcuma
Adaugarea de turmeric in lapte sau apa calda are beneficii imense. Pe langa faptul ca va ajuta sa scapati de o tuse neplacuta, turmericul trateaza si bronsita, amigdalita sau orice afectiune a cailor respiratorii superioare. Incercati sa adaugati o jumatate de lingurita de turmeric in ceai, alaturi de 2-3 seminte de piper negru pentru cele mai bune rezultate.
Aromaterapia
Adaugati cateva picaturi de ulei de eucalipt in apa fierbinte si inhalati vaporii pentru a ameliora tusea uscata. Puteti adauga, de asemenea, ulei esential de eucalipt intr-un difuzor, inhalator sau pulverizator.
Hidratarea
Beti multe lichide pentru a va mentine gatul umed, deoarece hidratarea poate calma reflexul de tuse. De asemenea, hidrateaza membrana mucusului, reducand astfel durerea in gat.

Niciun comentariu

Nu ratați!