Sirop de tuse făcut în casă, 100% natural și deosebit de eficient – rețetă și mod de administrare + alte remedii recomandate și sfaturi

0

Tusea este un simptom specific afecțiunilor aparatului respirator, fie ele de natură acută sau cronică. Aceasta poate fi uscată sau productivă. Și oricât de deranjată ar fi, există câteva remedii la care ai putea apela ca să o calmezi. Iată despre ce remedii este vorba!
Ce este tusea?
Tusea este o reacție de apărare, prin care organismul dorește îndepărtarea secrețiilor patologice și organismele străine aflate pe căile respiratorii. Indiferent de natura tusei, aceasta este chinuitoare, obosind pacientul, așa că este recomandat să grăbim vindecarea acesteia.
Cauze tuse
Așa cum am menționat mai sus, tusea apare cu precădere în infecțiile tractului respirator superior, cauzate de viruși și includ răceala, laringita virală și gripa. Aceste infecții pot afecta căile respiratorii (bronșită) sau pot ajunge până la plămâni (pneumonie).
Însă este important de știut că și alte afecțiuni se află în spatele acestui simptom deranjant, iar printre acestea se numără:
Febra fânului (sau rinită alergică) – aceasta este o afecțiune alergică comună care imită simptomele unei răceli obișnuite. Rinita alergică se manifestă prin tuse uscată, strănut și secreții nazale.
Inhalarea de iritanți: Dacă te expui la anumiți iritanți, te poți confrunta cu inflamarea gâtului și a căilor respiratorii, iar această expunere poate provoca apariția tusei.
Embolie pulmonară: este o boală în care un cheag de sânge se deplasează, de obicei de la picioare, la plămâni, provocând scurtarea bruscă a respirației și uneori o tuse uscată. Embolia pulmonară poate să pună viața în pericol, așa că pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital dacă se confruntă cu aceste simptome.
Colapsul pulmonar (sau pneumotoraxul): Acesta poate fi spontan sau din cauza unui traumatism toracic. Printre simptomele pneumotoraxului se numără durerea bruscă în piept, tusea uscată și dificultățile de respirație.
Insuficiență cardiacă: dacă inima nu mai funcționează corespunzător, se poate acumula lichid în plămâni, cauzând tuse și agravarea respirației.
Sindromul picăturii postnazale: acesta are ca simptome o tuse uscată cauzată de adunarea mucusului din spatele nasului până în gât. De cele mai multe ori, acest sindrom apare după o infecție recentă sau dacă pacientul s-a expus o perioadă lungă de timp la un alergen.
Reflux gastro-esofagian (GERD): poate că nu știai, dar și această afecțiune se poate manifesta prin tuse uscată. Motivul? Acidul din stomac se întoarce frecvent în esofag, provocând arsuri la stomac, dar și tuse uscată.
Remedii pentru tuse – ce poți încerca
Poți scăpa de tuse folosind unul dintre aceste două remedii 100% naturiste, pe care le poți prepara chiar tu, acasă.
Sirop pe bază de cimbru pentru calmarea tusei
Pentru prepararea primului remediu pentru tuse, ai nevoie de:
• 2 linguri de cimbru proaspăt sau 1 lingură de cimbru uscat
• 1 linguriță de zeamă de lămâie
• 1 cană de apă
• ¼ cană de miere bio
• ¼ cană de sirop de arțar
Pune cimbrul într-un recipient și acoperă-l cu apă fiartă. Acoperă recipientul cu un capac și lasă-l preț de 10 minute să se infuzeze. Adaugă apoi mierea și zeama de lămâie. Siropul obținut trebuie depozitat în frigider și consumat în decursul unei săptămâni.
Pentru copii, doza zilnică recomandată este de 1 linguriță la 2, 3 ore, iar pentru adulți se recomandă 2 lingurițe o dată la 2, 3 ore.
Cimbrul este extrem de eficient atunci când vine vorba despre tuse, fie ea seacă sau productivă. Un studiu realizat în cadrul Institutului de Pneumologie din Munich, Germania, a dovedit că tratamentul cu extract de cimbru accelerează vindecarea bronșitei acute, calmând tusea.
Cimbrul este, de asemenea, un ingredient care întărește sistemul imunitar, fiind bogat în vitaminele A și C, dar și în nutrienți valoroși precum fier, magneziu și fibre.
Remediu pe bază de fructe de soc, pentru calmarea tusei
Pentru cel de-al doilea remediu pentru tuse pe bază de ingrediente exclusiv naturale, ai nevoie de:
• 4 căni de apă
• 2 caini de fructe de soc negru
• 1 baton de scorțișoară
• 1 linguriță de pulbere de ghimbir
Pune toate ingredientele într-o oală și fierbe-le timp de 30 de minute. Strecoară apoi lichidul obținut și pune siropul într-un recipient din sticlă. Atât adulții cât și copiii pot consuma până la 5 lingurițe de sirop pe zi. Efectele se vor vedea încă din prima zi de tratament.
Aminoacizii, flavonoidele, bioflavonoidele și vitaminele A, B, C și D3 din fructele de soc negru sunt extrem de benefice pentru organism, întărind sistemul imunitar.
Ce remedii mai poți încerca în calmarea tusei
Consumă miere
Probabil că știi deja că mierea este foarte indicată atunci când te confrunți cu tuse. Și chiar o meta-analiză recentă a 14 studii arată că mierea este o opțiune de luat în calcul în ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii superioare, cum ar fi tusea.

Mierea are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene – de aici și efectul ei de calmare a tusei. Aceste proprietăți ajută la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar, susțin specialiștii.
Atenție! Mierea este contraindicată copiilor sub 1 an, întrucât aceasta poate să conțină bacterii care provoacă botulismul infantil, o boală rară, dar care poate fi fatală pentru bebeluș.
Consumă ghimbir
Tot pentru calmarea tusei, poți încerca ghimbirul. Acesta este recomandat și în alte probleme de sănătate, inclusiv greață, răceală sau pentru a atenua simptomele chimioterapiei, în special greața. Ghimbirul este bogat în compuși care au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Totuși, deși pentru mulți pacienți cu tuse uscată ghimbirul poate fi de ajutor, este posibil ca în cazul altora, ghimbirul să provoace iritații și chiar să agraveze tuse. Așa că mare atenție dacă alegi să consumi ghimbir atunci când te confrunți cu tuse.
Ia probiotice
Probioticele sunt bacterii și microorganisme vii benefice pentru digestia și sănătatea intestinului. Pot fi consumate sub formă de suplimente sau poți să crești aportul alimentar de probiotice din surse naturale, cum sunt iaurturile și brânzeturile. Un studiu din 2022 a arătat că atunci când sunt administrate în mod regulat, probioticele pot reduce semnificativ simptomele precum tusea la persoanele de toate vârstele.
Bea ceai de mentă
Frunzele de mentă au în compoziție mentol, un decongestionant natural. De aceea, menta este utilă în alinarea durerilor de gât și la descompunerea producției excesive de mucus. Pe lângă faptul că ușurează respirația și calmează tusea, ceaiul de mentă călduț te și hidratează, iar când te lupți cu o infecție respiratorie, hidratarea este mai mult decât necesară.
Apelează la turmeric
Turmericul (Curcuma longa) are în compoziție un compus care se numește curcumină. Despre acest compus specialiștii spun că are ușoare proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii 3. Deși multă vreme turmericul a fost utilizat în medicina ayurvedică pentru a trata artrita ușoară și bolile respiratorii, nu sunt studii care să confirme beneficiile acestui condiment în alinarea bolilor respiratorii.
Este important de menționat că dacă te gândești să apelezi la capsulele de curcumă, să ai grijă să nu consumi multe astfel de capsule, întrucât acesta poate provoca diaree și greață și alte simptome gastrointestinale.
Gargara cu apă și sare
Este un remediu recomandat destul de des în calmarea durerii în gât și tusei cauzate de răceală. Potrivit unei cercetări din 2019, gargara cu apă sărată de trei ori pe zi a redus durata tusei cauzate de o răceală cu 2,4 zile și răgușeala cu 1,7 zile 4.
Cum previi apariția tusei în timpul somnului
Pentru a preveni apariția tusei în timpul somnului, e indicat să ții cont de următoarele aspecte:
• Un ceai cald, îndulcit cu miere, băut înainte de culcare, va îndepărtă secrețiile de pe căile respiratorii, prevenind apariția tusei. Alege un ceai pe bază de plante, fără cofeină.
• Dormi pe un plan înclinat sau pe o pernă pătrată, mai mare, pentru că gravitatea îți agravează tusea pe timpul nopții. Pune-ți câteva perne sub cap înainte de culcare, pentru a preveni să dormi în plan orizontal. Astfel, vei permite alunecarea secrețiilor în esofag, care, în plan orizontal, ar putea fi aspirate în căile respiratorii, împiedică respirația și ar putea declanșa tusea.
• Aburul cald poate deveni dușmanul tău. Acesta îți da senzația că ameliorează tusea, însă dacă suferi de astm, o baie fierbinte, cu aburi, sau o jumătate de oră petrecută la saună îți pot cauza adevărate crize de tuse.
• Folosește un umidificator care generează aer rece, pe timpul nopții; aerul uscat poate exacerba crizele de tuse. Poți presăra pe perna sau gulerul de la pijama câteva pictori de ulei de eucalipt sau de mentă, care eliberează căile respiratorii și fluidifică secrețiile.
• Hidratează-te suficient. Ai grijă să consumi cât multe lichide. Acestea ajută la subțirea mucusului din gât, iar lichidele calde, cum ar fi supa sau ceaiul s sunt liniștitoare.
Medicamentele pentru tuse sunt recomandate de obicei numai pentru tusea acută care provoacă mult disconfort, afectează somnul și nu sunt asociate cu simptome potențial mai grave. Așa că dacă tusea nu se ameliorează în urma acestor remedii, nu mai amâna consultul medical.

Niciun comentariu

Nu ratați!