Efectele alimentelor acide asupra sanatatii si exemple de alimente alcaline

0

Daca suferiti de arsuri la stomac trebuie sa stiti ca sunt unele mancaruri pe care trebuie sa le evitati. Consumul alimentelor care genereaza niveluri ridicate de acid in stomac pot provoca arsuri la stomac.
Alimentele care au un nivel de pH de 4,5 sau mai mic, tind sa provoace mai multa aciditate in stomac, fiind considerate alimente acide.
Chimic vorbind, valoarea pH-ului unui compus va poate spune cate molecule de hidrogen are. Pe o scara de la 1 la 14, toti cmpusii cu un pH mai mic de 7 sunt acizi. Apa este neutra si are un pH de 7. Toti compusii cu pH peste 7 sunt alimente alcaline sau de baza.
Contrar credintei populare, multe legume si fructe declanseaza o productie mai mare de acid si iti poate provoca aciditate.
Tot ceea ce mananci vine in contact cu sucul gastric din stomac. Acest suc gastric este foarte acid si are un pH cuprins intre 1,5 si 3,5 (echivalent cu acidul clorhidric).
Corpul nostru are mecanisme de control strict al pH-ului din intestin și a nivelului de suc gastric în stomac. Când pH-ul stomacului tău este deja acid și mănânci alimente acide, se creează un efect cumulativ care scade și mai mult pH-ul din intestin. Este ca și cum ai adăuga combustibil la foc!
Boala de reflux gastroesofagian
Consumul de alimente extrem de acide poate deteriora captuseala interioara de protectie a stomacului, cauzand ulcere si acid reflux.
Cauzeaza caderea dintilor
Mancarea acida sau consumul alimentelor zaharoase poate duce la formarea placii. Cand alimentele cu un continut ridicat de zahar vin in contact cu placa, acizii care difera alimentele ataca dintii pana la 20 de minute dupa ce ai terminat de mancat.
Aceste atacuri repetate pot descompune stratul dur al smaltului, ducand in cele din urma la carierea dintilor. Ceva similar se intampla si in cazul refluxului acid.
Boli osoase
Datorita alimentatiei acide, sistemul osos poate avea de suferit. Pierderea calciului prin urina, lipsa potasiului si a vitaminei D declanseaza resorbtia osoasa si debutul precoce al bolilor osoase precum osteoporoza.

Inlocuitorii alimentelor acide
Aleferea alimentelor mai putin acide sau alcaline fata de cele acide impiedica toate disconforturile enumerate mai sus.
Pentru o referinta rapida, iata cateva alimente alcaline usor disponibile, pe care le puteti adauga in dieta dumneavoastra:
· Migdale si lapte de migdale (pH – 6.0)
· Anghinare (pH 5.9 – 6.0)
· Sparanghel (pH 6.2 – 6.5)
· Broccoli (pH 6.3-6.8)
· Varza (pH 5.2-6.8)
· Telina (pH 5.7-6.0)
· Usturoi (pH 5.8)
· Ghimbir (pH 5.6-6.0)
· Spanac (pH 5.5-6.8)
Alcatuiti-va o dieta care sa contina 80% alimente alcaline si 20% acide. Evitarea completa a alimentelor acide, in special a fructelor si a nucilor, nu este recomandata. Deci, echilibrul este cheia!

Niciun comentariu

Nu ratați!