Alimente ce diminuează efectele negative ale stresului

0

Când suntem stresați, corpul eliberează citokine inflamatorii. Aceste substanțe îi comunică sistemului imunitar să se mobilizeze și să acționeze. Citokinele stimulează sistemul imunitar la maximum, pompând în corp celule defensive și hormoni care tratează stresul ca pe o infecție.
Stresul mai are și alte efecte, simptome de anxietate și chiar depresie, care pot duce, în cele din urmă, la uitare, confuzie, dificultăți de concentrare și alte probleme ce împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice. Aceste probleme cu memoria, nu fac decât să amplifice starea de stres și, fără să-ți dai seama, ești prins(ă) într-un cerc vicios de tensiune și încordare, care poate duce la boli grave, precum cele cardiovasculare sau cancer.
Știința arată că ceea ce mâncăm poate amplifica sau reduce reacția la stres!
Conform studiilor, sunt alimente ce pot avea acțiune directă asupra unor simptome specifice de stres, cum ar fi uitarea și ceața cerebrală.
Turmericul este un condiment de culoare galbenă, foarte popular în bucătăria indiană. Acesta face parte din familia ghimbirului. Are un lung istoric de utilizări medicinale în medicina chineză tradițională și cea ayurvedică. Această rădăcină cu gust pătrunzător a făcut subiectul a mii de studii, care ii confirmă acțiunile farmacologice și medicinale, iar când vine vorba de sănătatea creierului și memorie, este o adevărată vedetă.
Ceapa conține compuși cu sulf care încetinesc deteriorarea memoriei, asociata în mod normal cu îmbătrânirea. Ceapa conține din belsug quercetină, un flavonoid cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce pierderea memoriei asociată cu înaintarea în vârstă. De fapt, are mai multa quercetină decât ceaiul și merele, care sunt deseori folosite ca exemple de surse importante ale acestui flavonoid.
Rozmarinul este un condiment des întâlnit în multe bucătării. Însă această plantă aromatică îmbunătățește concentrarea și memoria, conform studiilor. Psihologii de la Universitatea Northumbria din Newcastle au demonstrat că simpla inhalare a uleiului de rozmarin poate intensifica memoria cu până la 75%. Unul dintre ingredientele active ale rozmarinului, acidul carnozic, protejează creierul de radicalii liberi asociați cu neuro-degenerarea, Alzheimer, accidentul vascular și chiar de îmbătrânirea creierului. În plus, studiile arată că antioxidanții din rozmarin și proprietățile antiinflamatorii ale acestuia pot proteja vederea.
Oleaginoasele sunt, în general, bogate în acizi grași omega 3 și pot stimula sănătatea creierului. Un studiu arată că un consum de câteva nuci pe zi poate îmbunătăți sănătatea cognitivă. Oleaginoasele au, în general, niveluri ridicate de antioxidanți, vitamine și minerale, asociate cu agerimea mentală. Alte studii arată că nivelul ridicat de vitamina E din unele oleaginoase poate încetini progresia bolii Alzheimer.

Ciocolata neagră este, de fapt, un super-aliment cu proprietăți anti-îmbătrânire si antiinflamatoare pentru creier și corp! Este o sursă importantă de antioxidanți și cofeină, care mărește capacitatea de concentrare și memoria, conform studiilor.
Fructele de avocado sunt printre cele mai sănătoase fructe pe care le poți consuma. Ele conțin grăsimi mononesaturate, adică grăsimi bune, care reglează zahărul din sânge și îmbunătățesc funcția cognitivă, în special memoria și concentrarea. Acestea pot preveni rigidizarea vaselor de sânge, asigurând o bună circulație a sângelui către inimă și creier. Fluxul sanguin către creier este esențial pentru a transporta oxigenul, glucoza și alți nutrienți necesari sănătății creierului. Fructele de avocado sunt bogate și în vitaminele B, C și K, precum și în folat, care previn formarea de cheaguri în creier (accidente vasculare) și îmbunătățesc funcția cognitivă, în special memoria și concentrarea.
Broccoli este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier, conform studiilor. Este bogat în vitamina K și colină, care mențin memoria ageră. Broccoli este bogat în antioxidanți ca vitamina C – o singură ceașcă de broccoli furnizează 150% din doza zilnică recomandată!
Ceaiul verde, pe lângă faptul că ajută cu pierderea în greutate, reduce anxietatea și împiedică dezvoltarea celulelor de cancer, are un efect pozitiv și asupra memoriei.
Sfecla roșie nu numai că reduce inflamația, dar protejează chiar și de cancer prin acțiunea numeroșilor antioxidanți pe care îi conține. Sfecla contribuie la detoxifierea corpului, iar nitrații naturali conținuți de sfeclă pot mări circulația sângelui către creier, îmbunătățind performanța mentală. Un studiu chiar a arătat că este atât de puternică, încât poate mări funcția cognitivă în doar 90 de minute de la consumul a 450 ml de suc de sfeclă!
Afinele sunt printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți. Conținutul semnificativ de vitamina C, K și de fibre fac din acest fruct micuț o adevărată uzină de nutrienți. Datorită nivelului ridicat de acid galic, afinele protejează creierul de degenerare și stres oxidativ.
Uleiul de măsline este bogat în polifenoli, care nu numai că îmbunătățesc învățarea și memoria, dar pot inversa și unele modificări ce apar la nivelul creierului, ca urmare a îmbătrânirii sau a unei boli. Uleiul de măsline poate înlătura și liganzii derivați din beta-amiloide, un tip de proteine despre care studiile arată că sunt toxice pentru creier și pot induce Alzheimer.
Extrem de apreciat pentru sănătate, uleiul de cocos are sute de utilizări medicinale. Acesta acționează ca un antiinflamator natural, reprimând activitatea celulară a agenților responsabili de inflamație. S-a dovedit, de asemenea, că printre beneficiile acestuia, are și capacitatea de a ameliora pierderea memoriei.

Niciun comentariu

Nu ratați!