Top 22 alimente și ierburi pentru răcirea corpului (plus beneficii)

0

Dacă ar fi să întrebați un medic nutriționist: „Cum îmi pot reduce căldura corpului?” cel mai probabil o să vă recomande să adăugați mai multe alimente și ierburi răcoritoare în dieta dumneavoastră. Care sunt aceste alimente și cum funcționează?
O varietate de fructe, legume, ierburi și alte alimente pe care probabil le includeți deja în dieta dvs. pot avea un efect de răcire, cum ar fi menta, pepenele și iaurtul.
Practicanții medicinei ayurvedice și ai medicinei tradiționale chineze cred că alimentele cu gust dulce, amar și/sau astringent au efecte de răcire.
👉 Ce sunt alimentele răcoritoare?
Alimentele răcoritoare sunt cele despre care se crede că oferă scăderea temperaturii corpului și vă ajută să faceți față factorilor de stres.
Ele fac acest lucru prin promovarea hidratării, susținând procesele digestive și, de asemenea, încurajând transpirația în unele cazuri. Unele alimente sunt capabile să ajute la reglarea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale datorită conținutului de electroliți benefici .
Încălzirea alimentelor și meselor fac opusul alimentelor de răcire – în special cele care sunt grele și bogate în grăsimi, proteine și carbohidrați.
Deși nu toate alimentele care se încălzesc sunt nesănătoase – de fapt, unele, cum ar fi cerealele și carnea, sunt benefice – dat atunci când sunt consumate în cantități mari, acestea pot exercita presiune asupra sistemului digestiv pentru a descompune un amestec complex de nutrienți. Acest lucru necesită multă energie, deoarece vă obligă corpul să producă enzime și sucuri gastrice care generează căldură.
O dietă cu alimente răcoritoare este recomandată persoanelor cu semne de „căldură internă”. Aceasta poate include simptome fizice și emoționale, cum ar fi:
– Inflamație și durere
– Roșeață, umflături și pulsații
– Digestia proasta, inclusiv refluxul acid și balonarea stomacului
– Iritație, agitație
– Agresivitate și furie
– Anxietate
– Impulsivitate și imprudență
Conform principiilor ayurvedice, alimentele calde și reci se bazează pe natura internă a unui aliment și pe modul în care alimentele afectează cele trei „ doshas ” sau tipuri de corp: vata, pitta și kapha. Cei cu un dosha Pitta au cea mai mare nevoie de alimente răcoritoare, în timp ce cei cu un dosha Vata tind să se descurce mai bine cu alimente mai încălzite.
Un alt lucru de clarificat este efectul pe care alimentele cu temperaturi diferite îl au asupra organismului. Temperatura unui anumit aliment nu este ceea ce îl face cald sau rece. Are mai mult de-a face cu modul în care alimentele afectează sistemul digestiv și metabolismul cuiva.
👉 Top 22 de alimente și ierburi răcoritoare (plus beneficii)
Ce alimente răcesc organismul? Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune alimente și ierburi care răcoresc organismul:
1. Legume bogate în apă, cum ar fi castraveți, țelină, roșii, sparanghel, diverse verdețuri, dovlecel și ridichi
2. Căpșuni, cireșe și alte fructe de pădure
3. Fructe tropicale, cum ar fi papaya, ananasul și mango
4. Toate tipurile de pepeni
5. Alte fructe bogate în apă, cum ar fi strugurii și kiwi
6. Tofu și produse din soia
7. Apa de cocos si lapte de cocos
8. Lapte de capră și brânză de capră
9. Chefir și iaurt
10. Cereale, inclusiv orez, quinoa, speltă, orz și ovăz

11. Migdale
12. Miere crudă
13. Coriandru
14. Menta
15. Mărar
16. Rozmarin
17. Lavandă
18. Lemongrass
19. Muşeţel
20. Aloe
21. Ardei Cayenne și alte alimente picante
22. Ceai verde
👉 Beneficii:
Deoarece există multe tipuri diferite de alimente răcoritoare, fiecare oferă beneficii unice. De exemplu, menta (menta piperita si menta) se numără printre cele mai populare ierburi răcoritoare, datorită prezenței mentolului care are un efect natural de răcorire. Menta — proaspătă, în ceai de plante și sub formă de ulei de mentă — este deosebit de utilă pentru susținerea digestiei și reducerea durerilor de stomac și a inflamației.
Multe ierburi, fructe și legume bogate în apă conțin compuși care au efecte antiinflamatorii naturale și, în unele cazuri, proprietăți antimicrobiene și calmante.
✔️ Care alimente sunt cele mai răcoritoare pentru stomac?
Unele dintre cele mai bune opțiuni pentru dureri de stomac, reflux acid și indigestie includ:
– fructe tropicale precum ananasul (care conține enzima bromelaină, cunoscută pentru combaterea inflamației)
– verdețuri
– dovleac și dovlecel
– suc de cocos
– chefir
– miere crudă
– ierburi antiinflamatoare, cum ar fi mușețelul și menta
S-ar putea să vă așteptați ca alimentele picante sau înțepătoare să crească căldura, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.
Consumul de alimente picante, cum ar fi cayenne și alți ardei, poate declanșa un receptor nervos în limbă care detectează căldura și apoi determină corpul să pornească mecanisme de răcire, cum ar fi transpirația. Deci, în timp ce condimentul se simte cald în gură, poate ajunge să facă organismul să se răcească.
Dacă vă gândiți bine, este logic că alimentele picante și iuți (cum ar fi diferiți ardei și alte condimente) sunt populare în țările cu climă caldă, cum ar fi Mexic, Brazilia și părți din China și India.
❗️Riscuri și efecte secundare
În timp ce alimentele și ierburile răcoritoare sunt în general sigure de consumat, anumite tipuri pot interacționa cu unele medicamente. Dacă în prezent luați medicamente zilnice pentru a controla o afecțiune, cum ar fi boli de inimă sau diabet, sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați, cel mai bine este să obțineți opinia medicului dumneavoastră înainte de a vă schimba dieta sau de a începe orice supliment pe bază de plante.

Niciun comentariu

Nu ratați!