Hormonii sunt esențiali pentru homeostazia organismului. Cu alte cuvinte, orice dereglare hormonală perturbă echilibrul natural al corpului.
Dr. Mindy Pelz le sfătuiește pe femei să includă 5 alimente în dieta lor, care le va ajuta să își regleze hormonii.
Aceste alimente sunt benefice pentru toate categoriile de vârstă, de la pubertate, până la vârsta fertilității și menopauză.
Rolul hormonilor în corp
În momentul în care glandele producătoare de hormoni secretă prea mulți sau prea puțini hormoni, diverse funcții biologice sunt afectate, precum: metabolismul, temperatura corpului, nivelul de energie, reproducerea.
Echilibrarea hormonală este critică în zilele noastre. Foarte multe femei se confruntă cu probleme hormonale, indiferent că au 20 sau 70 de ani.
Hormonii sexuali au nevoi alimentare diferite
Dr. Mindy Pelz este renumită pentru prelegerile și cărțile sale despre alimentația pentru femei în funcție de ciclul menstrual.
Ea face o separare importantă între hormonii sexuali. Chiar dacă sunt surori gemene, estrogenul și progesteronul au acțiuni diferite în corp și nevoi specifice.
În ceea ce privește dieta, fiecare dintre acești hormoni – în funcție de perioada lor de activitate lunară – are trebuință de anumite alimente.
„Noi, ca femei, nu am fost învățate să variem dieta astfel încât să se potrivească acestor doi hormoni”.
De exemplu, estrogenul iubește dieta ketogenică. Alimentele care susțin estrogenul sunt cele bogate în prebiotice, probiotice și polifenoli.
alimente care ajută la reglarea hormonilor
Dr. Mindy Pelz este de părere că femeile trebuie să pornească de la o schimbare minimă în stilul lor de viață înainte de a apela la terapiile cu hormoni sintetici. Modificarea alimentației în funcție de hormonii sexuali este un prim pas în acest sens.
„Hormonii dictează tot ce facem în viață, iar aceste 5 alimente sunt deosebit de importante pentru acel echilibru hormonal”.
Atunci când hormonii se află în echilibru, ciclul menstrual este echilibrat, dispoziția este echilibrată, apetitul este echilibrat, somnul este echilibrat.
1. Avocado
Mindy așează avocado în tabăra alimentelor care sprijină producția optimă de estrogen. Acest hormon are nevoie de un nivel scăzut al zahărului în sânge.
„Dacă adaugi un avocado la aproape orice masă, încetinești creșterea glicemiei”.
Acest fruct stabilizează glucoza din sânge, dar mai are un beneficiu hormonal. Grăsimile pe care le conține sunt o sursă de hrană pentru hormoni în general.
Acestea hrănesc de asemenea creierul și microbiomul. Un microbiom sănătos va ajuta corpul să descompună hormonii.
Femeile de vârstă fertilă ar trebui să mănânce avocado atunci când au nevoie de mai mult estrogen, adică de la începutul ciclului menstrual și până la ovulație. Este vorba despre intervalul cuprins între prima zi de menstruație și până în ziua a 12-15 a ciclului menstrual.
Avocado poate fi inclus în nenumărate preparate – dulci și sărate. În acest articol puteți găsi zeci de rețete cu avocado.
2. Alimentele amare
Categoria alimentelor amare este deosebit de importantă pentru sănătatea hormonală la femei. Acestea susțin funcția intestinului și a ficatului.
Pe de o parte, corpul trebuie să producă hormoni, iar pe de altă parte, trebuie să îi descompună.
Sănătatea ficatului este crucială pentru hormoni. Acest organ ajută la metabolizarea optimă a hormonilor sexuali produși în corp.
Alimentele amare sunt benefice pe durata întregulului ciclu menstrual, însă dr. Mindy le recomandă în mod special în perioada de ovulație. În acest interval, corpul trebuie să elimine hormonii produși, astfel încât aceștia să nu se acumuleze în fluxul sangvin (ex. estrogen „murdar”) și să producă boli.
Alimentele amare aduc beneficii și femeilor post-menopauzale, deoarece reduc bufeurile și combat insomnia.
Iată câteva exemple de alimente/plante amare:
rucola, ridichea, varza, broccoli
ciocolata neagră, cafeaua
frunzele de păpădie, cicoarea
oțetul de mere
lămâia, limenta grepfrutul
ghimbirul, turmericul, șofranul
menta, mărarul
semințele de susan
vinetele
ceaiul verde
merișoarele
3. Semințele
Dr. Pelz recomandă două tipuri de semințe: semințele de in și semințele de dovleac. Fiecare dintre ele susțin un anumit hormon.
Semințele de in susțin producția de estrogen, dar totodată ajută și la descompunerea acestuia.
Fiind bogate în grăsimi benefice, pot fi consumate mai ales atunci când pielea și membranele mucoase se simt uscate sau deshidratate. Uleiul de in este foarte bun și poate fi adăugat în diverse preparate.
Semințele de dovleac sprijină progesteronul și descompunerea acestuia.
Cu alte cuvinte, dr. Mindy recomandă femeilor să folosească semințele de in sau uleiul de in la începutul ciclului menstrual și semințele de dovleac la finalul acestuia.
Femeile de vârstă menopauzală care au estrogenul scăzut ar trebui să consume semințe de in. Acestea pot ajuta la calmarea bufeurilor.
4. Rădăcinoasele
O altă grupă de alimente pe care dr. Mindy o recomandă este cea a legumelor rădăcinoase.
Cartofii (albi și dulci), țelina, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, feniculul – susțin progesteronul.
Dovleacul și dovleceii sunt de asemenea eficienți în creșterea progesteronului.
În urma sutelor de teste făcute în clinica sa, dr. Mindy a observat că un procent uriaș (99%) de femei pierd progesteron.
A fost șocant să constate că femei de 20-30 de ani și-au pierdut ciclul menstrual din cauza deficitului de progesteron.
Trăim într-o lume foarte grăbită și stresată. Pe măsură ce cortizolul crește, progesteronul scade.
Rădăcinoasele pot aduce progesteronul înapoi. Consumați aceste alimente dacă aveți menstruații absente sau un nivel crescut de anxietate.
5. Carnea
Femeile au nevoie de carne deoarece aceasta conține toți aminoacizii necesari pentru producția de hormoni sexuali.
Dr. Mindy recomandă doar carnea provenită de la animale hrănite natural, cu iarbă.
Carnea de pasăre și curcan conține triptofan. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și ne apropiem de menopauză, estrogenul scade. Iar estrogenul este un precursor al triptofanului. Acest aminoacid crește serotonina – hormonul „fericirii”.
„Dacă nu avem suficientă serotonină, ne putem simți puțin melancolice și deprimate”.
Iată de ce este important pentru femeile menopauzale să mănânce carne sau să ia suplimente cu triptofan.
Triptofanul este o metodă mai bună de a crește serotonina și buna-dispoziție decât carbohidrații.
Femeile vegetariene ar trebui să includă suplimente cu triptofan în dieta lor.
Niciun comentariu