Urzici: beneficii pentru sănătate și efecte secundare

1

Urzicile sunt un element esențial în medicina tradițională pe bază de plante și sunt utilizate în principal pentru a trata alergiile, inflamațiile și problemele de fertilitate. Egiptenii antici ar fi folosit această plantă omniprezentă pentru a trata artrita și durerile de spate. A fost folosită timp de secole pentru proprietățile sale de vindecare.
Consumul de ceai de urzică poate ajuta la tratarea multor afecțiuni. Acest ceai de plante are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi promovarea creșterii părului, reducerea alergiilor și astmului, gestionarea zahărului din sânge și creșterea sănătății tractului urinar.
👉 Ce sunt urzicile?
Urzica ( Urtica dioica ) a fost un medicament pe bază de plante din cele mai vechi timpuri. Are un profil biochimic extraordinar. Crește în climă ușoară până la temperată din întreaga lume – mai ales în locuri cu multă umiditate. Puteți găsi anumite specii de urzici deseori în păduri, lângă râuri sau pâraie și pe marginea drumului.
Numele său științific Urtica dioica provine din cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzație de arsură temporară la contact.
Frunzele sunt acoperite dens cu fire de păr înțepătoare, care eliberează toxine care pot provoca dureri.
Când pielea umană intră în contact cu o frunză sau tulpină de urzică, aceasta dezvoltă rapid pete roșiatice care mănâncă și ard. Firele de păr sau tricomii plantei sunt proiectate în mod natural pentru a proteja planta de insecte.
👉 Care sunt beneficiile pentru sănătate ale urzicii?
🌱 Urzicile promovează creșterea și rezistența părului
Medicina tradițională a folosit specii Urtica pentru a stimula creșterea părului. Un studiu a investigat această proprietate a urzicii ( Urtica dioica ) cu o combinație de extracte din plante. Acest preparat pe bază de plante a crescut proliferarea celulelor papilei dermice.
Β-sitosterolul din urzica declanșează formarea de noi vase de sânge (angiogeneză). Încurajează sinteza factorului de creștere endotelial vascular și susține creșterea părului nou.
Frunzele și rădăcinile urzicilor reglează activitatea hormonilor sexuali și a substraturilor acestora. Ele ajută la controlul căderii părului ( alopecie ) la bărbați și femei cu dezechilibre hormonale ( 4 ).
🌱 Urzicile pot trata febra fânului, astmul și alergiile
Febra fânului sau rinita alergică este cauzată de polen, acarieni, mucegai, spori de ciuperci, gândaci etc. Alte cauze includ sensibilitatea la alimente, bolile metabolice și anumite medicamente. Simptomele sale includ strănut, congestie nazală, mâncărime, lacrimare (rupere constantă), cefalee, gură uscată, somnolență, oboseală și aritmie cardiacă.
Urzica ( Urtica dioica ) conține nicotinamidă, sinefrină și osthole, cu puternice proprietăți antiinflamatorii și anti-alergenice.
Aceste fitochimicale prezintă o activitate antagonistă împotriva receptorilor pro-inflamatori ai histaminei, blocând producția și eliberarea histaminei. De asemenea, acestea interferează cu activitatea celulelor pro-inflamatorii, a mesagerilor chimici și a genelor de control.
Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să analizeze utilizarea medicinei alternative pentru tratarea tulburărilor acute și cronice, cum ar fi astmul, alergiile tractului respirator, etc. ca alternativă la medicamentele obișnuite.

🌱 Urzica poate ajuta la gestionarea problemelor de prostată
Creșterea excesivă a prostatei (hiperplazie benignă de prostată) crește presiunea asupra uretrei. Aceasta dezactivează sistemul urinar și provoacă mai multe tulburări cronice odată cu îmbătrânirea.
În studiile la șobolani, urzica a arătat o îmbunătățire a problemelor de prostată. Extractele din rădăcini de urzică inhibă aromataza, o enzimă care transformă testosteronul în estrogen. Estrogenul este strâns legat de tulburările de prostată.
Alte studii demonstrează proprietățile antiproliferative ale rădăcinii de urzică în celulele canceroase umane. Un extract alcoolic de 20% din rădăcina de urzică a redus creșterea celulelor epiteliale prostatice canceroase pe parcursul a șapte zile!
🌱 Urzicile pot reduce inflamația
Extractul de urzică conține o substanță antiinflamatoare care poate suprima mai multe citokine în bolile inflamatorii articulare.
Potrivit unui alt studiu, aplicarea frunzelor de urzică pare să amelioreze durerea osteoartritică. Urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatori multipli prin interferarea cu producția lor.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări și studii pentru a recomanda urzica ca tratament antiinflamator.
🌱 Urzicile pot scădea tensiunea arterială
Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru a trata tensiunea arterială crescută. S-a constatat că extractul de urzică are efecte antihipertensive.
Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, permițând vaselor de sânge să se relaxeze și reducând forța contracțiilor inimii. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a confirma aceste efecte.
🌱 Urzicile pot ajuta la controlul zahărului din sânge
Urzica a arătat unele efecte promițătoare asupra nivelului de glucoză din sânge. Medicina tradițională folosește frunze de urzică pentru a trata diabetul zaharat datorită proprietăților lor anti-hiperglicemiante.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni pentru a stabili siguranța și eficacitatea frunzelor de urzică în controlul nivelului de zahăr din sânge.
🌱 Urzicile pot monitoriza sănătatea inimii și a ficatului
Într-un studiu efectuat pe șobolani în 2018, administrarea a 150 mg / kg / zi de extract de urzică timp de o lună a îmbunătățit profilul lipidelor din sânge. Extractul de urzică a funcționat mult mai bine decât omologul său comercial de medicamente sintetice.
Extractul de urzică mărește mașinile antioxidante din corp, prevenind astfel (și terminând) peroxidarea lipidelor. Un profil lipidic echilibrat și ficatul sănătos reduc riscul bolilor induse de hipercolesterolemie.
Hipercolesterolemia este legată de ateroscleroză și alte boli inflamatorii. Frunzele de urzică ajută la prevenirea aterosclerozei și a hipertensiunii, conform studiilor la șobolani. Este, prin urmare, o puternică plantă hepato- și cardioprotectoare.
🌱 Urzicile pot ajuta la tratarea problemelor legate de sănătatea menstruală și fertilitate
Aproximativ 10% -15% dintre femeile de vârstă reproductivă au oligomenoree și 3% -4% dintre ele au amenoree.
Oligomenoreea și amenoreea sunt modificări ale ciclurilor menstruale regulate care determină cicluri menstruale lungi și, respectiv, absența menstruației. În timp ce terapia de substituție hormonală este cel mai frecvent remediu, medicina pe bază de plante se dovedește a fi eficientă în astfel de cazuri.
Extractele din plante de urzică, mentă, ceapă și nigella au arătat un efect pozitiv asupra sindromului ovarului polichistic. Ar putea controla sângerările menstruale, ameliora neregulile menstruale, echilibra hiperandrogenismul și promova fertilitatea.
Aceste plante posedă fitochimicale, inclusiv flavonoide, fenoli, fitosteroli și terpenoide, care pot imita funcția hormonală naturală și pot restricționa sângerarea. De aceea, părțile plantelor de urzică pot spori maturarea foliculului, pot reduce factorii de coagulare, pot relaxa mușchii uterini și pot facilita recuperarea uterului.
🌱 Urzicile pot accelera vindecarea rănilor
Vindecarea rănilor se poate prelungi în prezența radicalilor liberi și a mai multor stresuri fiziologice. Întârzierea poate afecta una sau toate etapele de contracție a plăgii, recuperarea celulelor epidermice și restabilirea alimentării cu sânge.
Folosirea medicamentelor vegetale pentru vindecarea rănilor este un remediu antic. Mai multe plante cu flori, cum ar fi urzica, au fost apreciate pentru proprietățile lor de tratare a rănilor.
Frunza de urzică are un efect antihemoragic datorită conținutului său de flavonoide, minerale, vitamine și acizi grași.
Utilizarea extractului de urzică pe răni ar reduce timpul de sângerare și ar favoriza coagularea sângelui. De asemenea, elimină agenții patogeni, captează radicalii liberi proinflamatori și reduce timpul mediu de vindecare.
Pe scurt, frunza, rădăcina și alte părți ale urzicii au puternice proprietăți antioxidante, vulnerare, antihemoragice, antiinflamatorii, anti-aterosclerotice, anti-hipercolesterolemice, cardioprotectoare, hepatoprotectoare, anti-alergice și anti-diuretice.
👉 Profilul nutrițional al urzicilor


Planta de urzică conține o mulțime de fitochimicale. Frunzele proaspete conțin β-caroten, violaxantină, xantofile, zeaxantină, luteoxantină și epoxid de luteină care conferă acele beneficii impresionante acestei plante.
Urzica conține, de asemenea, acizi fenolici, incluzând acizi carbonici, cafeici, cafeici malici, clorogenici, formici, silicici, citrici, fumarici, glicerici, malici, elagici, oxalici, fosforici și acizi succinici.
Quercetina, miricetina, izorhamnetina, kaempferolul etc. sunt flavonoidele. Acetilcolina, betaina, colina, lecitina, histamina, scololeptina, rutina, rosinidina și naringina sunt câteva alte fitochimice prezente în frunza de urzică, rădăcină și tulpină.
Această plantă medicinală are un scor bun și în nutriție. Frunzele conțin cantități abundente de potasiu, calciu, acid folic, vitaminele A și K, carbohidrați simpli și proteine.
Articole recomandte:
📌 Urzici – retete simple si delicioase

1 comment

  1. Urzicile - cât de sănătoase sunt și cum să le prepari (rețete) – Natura Vindecătoare 12 aprilie, 2022 at 14:20 Răspunde

    […] 👉 Valorile nutriționale ale urzicilor Urzicile sunt o sursa bogată de vitamine și nutrienti și, asa cum arata studiile, extractul de urzici poate crește nivelul de antioxidanti din sânge. 100 de grame de urzici conțin: – Acid folic – 14 mcg – Calorii – 42 kcal – Vitamina A – 2.011 IU – Vitamina B – 0,103 mg – Vitamina K – 498,6 mcg – Fibre – 6,9 g – Calciu – 481 mg – Fier – 1,64 mg – Magneziu – 57 mg – Fosfor – 71 mg – Zinc – 0,34 mg – Potasiu – 334 mg – Proteine – 2,71 mg Mai mult decât atât, urzicile conțin o cantitate ridicată de clorofila, mai mare decât orice altă plantă. Clorofila, pe lângă faptul că dă culoare plantelor, este și o sursă bogată de vitamine si antioxidanti, cu importante proprietati terapeutice. 👉 Beneficiile urzicilor: ✔️ Reduc inflamațiile Urzicile conțin compuși care pot ameliora inflamațiile și calma durerile. ✔️ Reduc tensiunea arteriala Urzicile stimulează producția de oxid de azot, care ajuta la dilatarea vaselor de sânge, dar si la reglarea bătailor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale. ✔️ Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge Un studiu desfășurat pe o perioada de trei luni, la care au participat 46 de persoane, a arătat că o doza zilnica de 500 de miligrame de extract de urzica poate scădea în mod semnificativ zaharul din sânge. ✔️ Tratează afecțiunile cutanate Cremele pe baza de urzici pot ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor. ✔️ Previn anemia Datorită conținutului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia. ✔️ Tratează alergiile Extractul de urzica poate inhiba producția de histamina, compus care declanșează simptomele alergiilor, precum strănut, mâncărimi la nivelul pielii sau congestie nazala. ✔️ Mențin sănătatea ficatului Proprietățile antioxidante ale urzicilor pot ajuta la protejarea ficatului. 📌 Avantaje dovedite ale urzicilor – utilizări și precauții 📌 Urzici: beneficii pentru sănătate și efecte secundare […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.