Anasonul este o plantă originară din Egipt, care face parte din aceiași familie (Apiaceae) ca și chimenul, feniculul și mărarul. Romanii consumau anason după marile festinuri pentru a îmbunătăți digestia alimentelor.
Anasonul este deosebit de eficient pentru metabolismul digestiv. Din acest motiv este excelent pentru afecțiunile legate de tractul digestiv. Este un remediu natural pentru vărsături, greață, diaree, durere abdominală, flatulență și gastrită. În plus, funcționează ca stimulent al apetitului. Oferă vindecare pentru fiecare problemă digestivă și pentru sistemul metabolic. Indienii au folosit semințe de anason ca odorizant de gură și agent digestiv timp de secole.
Anasonul combate efectele diabetului, ameliorând foarte mult această afecțiune. Studii efectuate în 2017 au demonstrat că anasonul ajută la scăderea gradată a zahărului din sânge. La pacienții care au participat la studiu s-a observat, pe lângă îmbunătățirea valorii glicemiei, și îmbunătățirea valorii colesterolului LDL.
Extractul de anason conține compuși chimici importanți care sunt cunoscuți ca fiind antioxidanți, previn bolile și au proprietăți de promovare a sănătății. Anasonul este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, cum ar fi piridoxina, niacina, riboflavina și tiamina, dar și vitaminele A și C. Conțin și fier, cupru, potasiu, mangan, zinc și magneziu. 100g de semințe uscate de anason conțin 37mg sau 462% din necesarul zilnic de fier, fiind un remediu excelent pentru tratarea anemiei.
Potasiul este o componentă importantă a organismului, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, iar cuprul este necesar pentru producerea de globule roșii.
Preparatele cu anason sunt remedii excelente pentru astmul bronșic, tuse, precum și tulburări digestive.
Printre alte componente ale anasonului se numără și acidul shikimic care în combinație cu quercetina are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar.
Conținutul de terpineol, eugenol și linalol are efect de sedativ, calmând nervii. Însă anasonul nu este bun numai pentru a te liniști, semințele sale au rolul și de a da un plus de energie.
Anasonul este considerat cel mai bun agent de eliberare a gazelor. Dacă este însoțit și de alte ingrediente cum ar fi ghimbirul și chimenul, acesta oferă o ușurare aproape instantanee la stomac.
Ajută la digerarea meselor grele. Se prepară un amestec de anason zdrobit, lămâie, sare și apă. Dacă îl beți după masă, acesta oferă relaxare și ajută sistemul digestiv. De asemenea, acționează ca un laxativ și elimină problema constipației.
Anasonul este benefic pentru controlarea nivelului tensiunii arteriale. Păstrează inima puternică, reduce presiunea, ajutând-o să funcționeze mai bine.
Ajuta la reducerea tulburărilor legate de somn și ameliorează insomnia, relaxează nervii și sporește calmul minții.
Reglează circulația în organism, previne și vindecă infecțiile, crampele menstruale, durerile de cap și de dinți, tratează răceala, tusea și gripa.
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, planta ajută plămânii să elimine secrețiile bronșice care apar ca urmare a inflamației căilor respiratorii.
Proprietățile antifungice ale anasonului sunt numai bune pentru tratarea candidozei. Candida albicans este o ciupercă ce afectează organismul în momentul în care sistemul imunitar este slăbit, producându-se astfel un dezechilibru al numărului de microbi. Candidoza poate fi tratată cu ajutorul anasonului. Băile periodice favorizează stoparea și înmulțirea ciupercii, ameliorează simptomele bolii și ajută la echilibrarea florei vaginale normale.
Atenție! Preparatele cu anason nu trebuie oferite copiilor cu vârste mai mici de 3 ani. Acestea trebuie consumate cu precauție de femeile însărcinate, persoanele care suferă de gastrită, colită acută sau alergii la aceasta plantă. Dozele recomandate nu trebuie depășite, pentru că pot apărea efecte adverse: vomă, greață, amețeli, dureri de cap.
Niciun comentariu