Leușteanul – remediul ideal pentru infecțiile tractului urinar + alte 4 utilizări medicinale – mod de preparare și administrare

0

Leușteanul este cunoscut în special pentru utilizarea sa în reducerea inflamației și durerii asociate cu infecțiile tractului urinar. Promovează sănătatea sistemului digestiv și este folosit în mod obișnuit pentru cazurile de indigestie, arsuri la stomac, balonare la stomac și gaze intestinale. De asemenea, se știe că acționează ca expectorant atunci când vine vorba de probleme respiratorii și poate chiar promova ciclurile menstruale regulate.
👉 Originea leușteanului
Leușteanul ( Levisticum officinale ) este o plantă care aparține familiei Apiaceae. Planta este originară din sudul Europei. Frunzele și tulpinile pot fi folosite ca aromă la multe feluri de mâncare sau ca ceai. Rădăcina și tulpina subterană (rizomul) sunt folosite pentru a face medicamente.
Frunzele plantei de leuștean arată foarte asemănător cu frunzele de țelină sau cu frunzele de pătrunjel.
Frunzele proaspete de leuștean produc până la 1% ulei esențial, în timp ce frunza uscată are aproximativ jumătate din această cantitate. În ceea ce privește componentele chimice, uleiul esențial este compus în principal din ftalide (ligustilid, butilftalidă, sedanolidă) cu cantități mai mici de carvacrol (se găsește și în uleiul de cimbru și oregano ), eugenol și α-terpineol.
👉 5 Beneficii ale leușteanului
Pe lângă utilizarea sa culinară, utilizările medicinale ale leușteanului sunt numeroase, inclusiv:
1. Infecții ale tractului urinar
O infecție a tractului urinar sau ITU poate fi definită ca fiind o infecție în orice parte a sistemului urinar, care include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra.
O revizuire științifică a 17 studii clinice ale unui medicament fitoterapeutic care conține leuștean (precum și rozmarin) arată că leușteanul este un ingredient care poate ajuta la combaterea bacteriilor și la reducerea inflamației la nivelul tractului urinar.
Într-un articol științific publicat în World Journal of Urology , leușteanul este în fruntea listei medicamentelor botanice pentru tractul urinar. Articolul citează terpernoidele și cumarinele drept compuși activi majori în rădăcina de leuștean ( Levisticum officinale ). De asemenea, spune că „din punct de vedere clinic, acționează ca un diuretic mai puternic decât pătrunjelul” și este aprobat de Comisia E germană pentru utilizare în infecții ale tractului urinar inferior și pietriș urinar (depuneri urinare sau pietre).
Pentru probleme urinare, se recomandă un ceai preparat cu două-trei grame de rădăcină de Levisticum officinale și o cană de apă fierbinte acoperită timp de 15-20 de minute de trei ori pe zi. O altă opțiune este o tinctură, 0,5–2 ml de trei ori pe zi.

2. Probleme la stomac
Ai avut vreodată  dispepsie? Numită și indigestie sau stomac deranjat, dispepsia este o problemă de sănătate neplăcută și extrem de frecventă. În medicina tradițională,  Levisticum officinale a fost folosit de secole pentru a calma tractul digestiv, scăzând durerea, balonarea și gazele. Unele surse spun că planta a fost folosită în mod tradițional și pentru tratarea colicilor și a gazelor la copii.
3. Dismenoree și perioade neregulate
Pentru femei, leușteanul poate ajuta la dismenoree, precum și la menstruații neregulate. Conform utilizării tradiționale a plantei, aceasta poate acționa ca un ajutor pentru femei sub formă de emenagog sau agent care induce menstruația și reglează fluxul acesteia. Acest lucru poate fi de mare ajutor într-o situație în care ciclurile menstruale sunt întârziate și neregulate. Leușteanul poate diminua, de asemenea, durerea asociată cu dismenoree.
4. Pierderea poftei de mâncare
Pierderea poftei de mâncare poate fi definită ca absența foametei sau atunci când dorința de a mânca este redusă. Dacă apetitul tău nu este la nivelul său obișnuit sănătos, atunci includerea leușteanului în dieta ta poate ajuta. Fiind o plantă amară,  Levisticum officinale poate ajuta la stimularea apetitului, în timp ce ajută la digestia. De fapt, experții includ leușteanul pe o listă de ierburi care au fost folosite pentru a stimula apetitul și/sau a trata tulburările de stomac. Alte ierburi care fac parte din această listă includ catnip, cardamom, mușețel și mentă.
5. Bronșita
Se spune că beneficiile leușteanului includ și capacitatea sa de a ajuta la afecțiuni respiratorii precum bronșita. Cum așa? Ca expectorant natural, este o plantă medicinală care poate ajuta la slăbirea și eliminarea flegmei din sistemul respirator. Când cineva are bronșită, acumularea de flegmă și tusea sunt unele dintre principalele simptome, așa că planta poate fi o alegere utilă și naturală.
Un alt motiv pentru care leușteanul poate ajuta la probleme respiratorii precum bronșita se datorează faptului că extractele din  planta Levisticum officinale conțin în mod natural componente active care luptă împotriva bacteriilor, în special a bacteriilor gram-negative. Bacteriile Gram-negative sunt capabile să provoace infecții respiratorii, inclusiv anumite tipuri de pneumonie.
👉 Mod de utilizare
Leușteanul este utilizat cu succes atât în stare proaspătă (frunze, suc natural), ca și în infuzie sau ca pulbere din planta uscata.
1. Cataplasmă de leuștean
Cataplasma (zdrobirea frunzelor proaspete) este folosită în caz de psoriazis și ulcerații.
În cazul arsurilor de gradul I si II se aplica frunze de leuștean proaspete, strivite; se lasă să acționeze minim o ora.
2. Suc de leuștean
In vederea detoxifierii și a purificării sângelui se consumă suc natural, obținut prin mixarea plantei (o mana de frunze proaspete se mixează cu 100 ml apa, apoi se filtrează); se bea câte 100-200 ml pe zi, timp de 2 saptamâni.
Atât sucul cât și infuzia ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi și împiedica formarea acestora.
3. Infuzia de leuștean
Infuzia se face astfel: se pune o lingură de pulbere de leuștean într-o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară; se consuma 2-3 căni pe zi.
În tratarea cistitei se consuma câte 3 căni pe zi de infuzie; aceasta se bea la două ore dupa masă.
Infuzia scade tensiunea arteriala și are efect benefic în edeme cardiace.
❗️ Posibile efecte secundare
Leușteanul este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, mai ales atunci când este utilizat în cantități normale. Cu toate acestea, poate crește sensibilitatea la lumina soarelui, în special în cazul utilizării pe termen lung. Nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează sau oricui suferă de probleme renale.
De asemenea, este posibil ca leușteanul să crească cantitatea de sodiu din organism, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale. Se știe că interacționează cu medicamentele diuretice și trebuie să evitați acest lucru.
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza această plantă medicinal dacă luați în prezent medicamente.

Niciun comentariu

Nu ratați!