Captalan – beneficii, proprietati, mod de preparare si administrare

0

Captalanul este un arbust care creste de obicei in zonele umede. Este cunoscut pentru o serie de beneficii pentru sanatate, care includ ameliorarea alergiilor si a migrenelor.
Aceasta planta este folosita inca din Evul Mediu, cand se utiliza impotriva ciumei. A fost folosita si pentru tratarea ranilor, tusei si astmului de-a lungul secolelor.
Lonicerus (Lonicerus, Kreuterbuch, 1564, p 299.) prezenta captalanul ca pe un bun diaforetic, diuretic, antiastmatic, emenagog si vermifug, iar extren ca agen vulnerar si de curatare a ranilor.
Planta contine in principal lactone sesquiterpenice, incluzand petasina, S-petasina, petasalbina, furanopetasina, petasinolidele A si B si furanoeremofilone.
In vremurile antice si medievale captalanul a fost o planta foarte cunoscuta si populara. S-au dezgropat din minele de sare din Hallstatt manunchiuri de frunze din planta, acest fapt relevand astfel utilizarea preistorica a plantei de catre om.
Proprietatile antiinflamatorii actioneaza ca un vasodilatator si contine multiple proprietati de vindecare precum:
· Dureri de cap si migrene;
· Alergii;
· Infectii ale tractului urinar;
· Ulcere de stomac;
· Frisoane;
· Anxietate;
· Febra;
· Insomnie;
· Tuse convulsiva.
Exista dovezi stiintifice solide care arata eficacitatea captalanului pentru tratarea migrenelor si a durerilor de cap, precum si alergiilor.
Tuse
Captalanul este considerat un remediu eficient impotriva tusei iar experimente recente au aratat ca prezinta remarcabile efecte antispasmodice si antialgice. Radacina si frunzele sunt analgezice, antispasmodice, cariotonice si diuretice. Un decot se utilizeaza pentru tusea spastica si pentru afectiuni precum febra si afectiuni urinare.
Stres, depresie, atacuri de panica
Planta este eficienta in mod special persoanelor agitate, extrem de competitive, care au tendinta de a se consuma excesiv. Se bea in fiecare dimineata un ceai facut dintr-un amestec egal, compus din jumatate de lingurita de flori de captalan, jumatate de lingurita de flori de tei si un varf de cutit de sunatoare. Plantele se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza si se indulceste cu miere. Acest ceai combina actiunea usor sedativa cu cea antidepresiva, efectul general fiind de crestere a rezistentei la stres si de inducere a unei stari de relaxare.

Insomnie
Actiunea acestei plante asupra capacitatii de odihna si relaxare este cu adevarat extraordinara (durata pana la adormire scade, iar somnul devine mai linistit si mai odihnitor). Se administreaza cate 1-2 lingurite de pulbere de flori de cap­talan (sub limba), cu 30 de minute inainte de culcare. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca floarea de captalan ajuta si la eliminarea cosmarurilor sau a atacurilor de panica ce apar in timpul somnului.
Utilizari externe
Frunzele de captalan se folosesc in aplicatii locale pentru a trata ganglionii inflamati, umflaturile, eruptiile si durerile reumatismale sau in absenta acestor frunze proaspete se aplica o pasta facuta din pulbere uscata de frunze amestecata cu putina apa pana la omogenizare.
De asemenea, captalanul mai este indicat si in: dischinezii biliare, colici biliare, renale si intestinale, guta, urinare dificila, spasme gastrointestinale, spasme ale cailor urinare si vaselor coronare, plagi, ulceratii, furuncule, arsuri, inflamatii si entorse.
Mod de preparare si de administrare
Infuzie
Se pune o lingurita de planta uscata si maruntita la macerat 8h intr-o jumatate de cana de apa. Apoi se strecoara si lichidul rezultat se pune deoparte. Planta ramasa se opareste cu jumatate de cana de apa clocotita si se lasa la infuzat 30 de minute. Se strecoara si se combuna cu celalalt lichid pus deoparte prima data. Se beau cate 2 -3 cani/zi, pe stomacul gol.
Pulbere
Se obtine prin macinarea plantei prin rasnita de cafea si cernerea printr-o sita fina. Se iau cate 1-2 lingurite de 3 ori/zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite cu apa. Pulberea are o valabilitate de maxim 10 zile.
Macerat la rece
Se pun 2 lingurite de pulbere de planta la macerat 6-8h intr-o cana cu apa. Se strecoara si se beau cate 2- 3 cani/zi pe stomacul gol. Daca se foloseste la gargara, maceratul se prepara dintr-o lingura de pulbere la o cana cu apa.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

Niciun comentariu

Nu ratați!