Ce poți trata cu sunătoarea, mod de preparare, administrare și contraindicații

0

Printre compusii principali pe care ii contine sunatoarea se numara hipericina, un principiu activ despre care studiile au relevat ca are proprietati antiseptice, antivirale si antidepresive. De asemenea, sunatoarea este bogata si in hiperforina, o alta substanta cunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive, antibacteriene si calmante.
De altfel, sunatoarea a fost inclusa in mai multe studii dedicate depresiei, iar rezultatele indica faptul ca, in anumite doze, efectele sale pot fi similare cu cele ale medicamentelor antidepresive standard.
Mai mult decat atat, sunatoarea este bogata in flavonoide, taninuri si catehina, principii active antioxidante cu rol important in apararea organismului. In plus, aceasta contine acid clorogenic si uleiuri volatile, cu proprietati calmante si antiinflamatoare, dar si saponine, cunoscute pentru calitatile lor antibacteriene.
Nu in ultimul rand, studiile vorbesc despre importanta uleiului de sunatoare macerata ( Hyperici oleum). Acesta se obtine prin lasarea florilor de sunatoare la macerat in ulei de floarea-soarelui sau de masline, intr-un loc insorit, pentru doua-trei saptamani. Uleiul de sunatoare este un remediu cu traditie in zona Balcanilor, ajutand la ameliorarea ranilor si a leziunilor, datorita proprietatilor antibacteriene.
Stres
Sunătoarea, practic ajută glanda pituitară să distrugă cantităţile excesive de hormoni de stres dăunători şi să producă mai mulţi hormoni de creştere, contribuind astfel la atenuarea stării de stres din organism. Acest remediu natural este eficient, aşa cum a fost dovedit de persoane diferite care au beneficiat de el, dar este mai bine să consultaţi un medic în cazul în care doriţi să-l folosiţi pe termen lung.
Depresie
Sunatoarea si preparatele medicinale rezultate din aceasta planta au o eficacitate crescuta impotriva depresiei, similara cu cea a produselor medicamentoase; sub forma de ceai sau pilule, sunatoarea poate fi folosita in tratamentul depresiilor usoare sau moderate. 
Otită
De asemenea, ceaiul de sunătoare ar putea ameliora durerile de urechi cauzate de otită, o afecţiune cauzată de o infecţie. Într-un studiu realizat pe 100 de copii, o combinaţie de plante formată din sunătoare, usturoi şi gălbenele a dat rezultate în ameliorarea durerilor şi grăbirea vindecării infecţiei.
Bilă
Consumat frecvent, ceaiul de sunătoare poate ameliora funcţionarea bilei, fiind recomandat în special în prevenirea dischineziei biliare şi a colecistitei. În plus, sunătoarea sprijină circulaţia sanguină şi ajută la eliminarea retenţiei de apă, favorizând în acest fel şi scăderea în greutate.
Somn odihnitor
Pentru cei care se confruntă cu insomnii, ceaiul de sunătoare este excelent deoarece creşte producţia de melatonină, hormonul care stimulează somnul profund, fără vise.
Pentru fumători
Şi fumătorii care îşi propun să renunţe la acest viciu sunt sfătuiţi să consume mai des ceai de sunătoare, care diminuează senzaţia de dependenţă de nicotină.

Piele
Ceaiul de sunătoare este benefic şi pentru piele. Aplicat sub formă de comprese, ceaiul de sunătoare este indicat petnru tenul iritat, uscat, ridat. De asemenea, este un remediu excelent şi pentru micile tăieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizând cicatrizarea acestora.
Tratează cu succes rănile deschise
Efectele miraculoase ale plantei nu se opresc aici. Tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte.
Moduri de administrare
Ceaiul de sunatoare
Este benefic in special seara, inainte de culcare, deoarece are efect calmant si combate starile de agitatie si insomnia. De asemenea, acesta amelioreaza durerile de stomac si asigura buna functionare a sistemului digestiv.
Uleiul de sunatoare
Poate fi folosit in cazul ranilor, al eczemelor sau al pielii uscate. Pentru a prepara uleiul de sunatoare, este necesara o cantitate de flori de sunatoare, cat sa incapa intr-un borcan mai mare, de circa 800 de mililitri sau de un litru, peste care se toarna ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui pana se umple borcanul. Se lasa amestecul la macerat in borcanul inchis, pentru doua-trei saptamani, intr-un loc cald si insorit, apoi se filtreaza uleiul de flori de sunatoare.
Pulberea cu administrare sublinguala
Planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Maceratul la rece 
Se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Tinctura de sunatoare
Se obtine din amestecul dintre planta si alcool lasat la rece. Aceasta este indicata atat pentru uz intern (pentru combaterea starilor depresive si tensionate. In acest caz se pot dilua doua lingurite de tinctura in jumatate de pahar cu apa si se bea amestecul), cat si pentru uz extern (se aplica sub forma de comprese pentru mentinerea sanatatii pielii). Se pun doua linguri de flori de sunatoare maruntite in 100 de mililitri de alcool (de 50 de grade) si se lasa continutul la macerat pentru aproape doua saptamani.
Atenție! Sunt cateva medicamente care nu ar trebui luate niciodata impreuna cu sunatoarea (in orice forma a ei), pentru ca principiile lor active pot interfera si pot duce la inrautatirea starii de sanatate:
•Medicamentele antidepresive
•Pilulele contraceptive
•Medicamentele antihipertensive
•Medicamentele antiastmatice
•Medicamentele analgezice
In acelasi timp, ar trebui evitat consumul de sunatoare in paralel cu cel de bauturi alcoolice sau cu narcotice.
Ceaiurile si capsulele din sunatoare sunt recomandate cu moderatie femeilor insarcinate si numai la recomandarea medicului.

Niciun comentariu

Nu ratați!