Cele mai bune plante medicinale pentru stimularea energiei si concentrării

0

Stresul din zilele noastre și programele agitate lasă mulți oameni epuizați și acestia caută modalități de a se simți mai energici și mai atenți.
Somnul suficient, consumul unei diete bogate în nutrienți, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și practicarea îngrijirii de sine sunt cei mai importanți factori pentru a vă simți cel mai bine, unele suplimente, inclusiv cele pe bază de plante, s-au dovedit a vă spori energia și sănătatea cognitivă.
Rețineți că multe plante medicinale pot interacționa cu medicamentele prescrise frecvent și pot provoca alte efecte secundare, deci este important să discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală înainte de a utiliza oricare dintre următoarele plante medicinale.
Iată cele mai bune 10 plante medicinale care pot ajuta la creșterea nivelului de vigilență și energie, potrivit cercetărilor științifice.
1. Ginseng
Ginsengul este un supliment popular pe bază de plante, bine cunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a energiei. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează funcția creierului, făcându-l o plantă căutată pentru îmbunătățirea performanțelor sportive și mentale. Panax ginseng este cel mai studiat tip în studiile la om.
Ginseng conține compuși, inclusiv ginsenozide, eleuterozide și ciwujianozide, despre care se crede că conferă ginsengului efectele sale de îmbunătățire a performanței și a energiei.
Într-o serie de studii la om, s-a demonstrat că suplimentarea cu ginseng îmbunătățește performanța fizică la persoanele sedentare și active, oferă proprietăți anti-oboseală și crește vigilența mentală.
Dozele de 200-1.000 mg pe zi au fost asociate cu efecte benefice asupra nivelurilor de energie, a concentrației și a dispoziției la adulți.
Rețineți că utilizarea ginsengului are efecte secundare potențiale, inclusiv insomnie, diaree și creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. În plus, această plantă poate interfera cu medicamentele obișnuite, cum ar fi cele utilizate pentru a trata diabetul, depresia și bolile de inimă.
2. Salvia
Cercetările arată că salvia poate avea efecte cognitive impresionante la adulți. Este bogat în mulți compuși puternici ai plantelor, inclusiv luteolină, acid rosmarinic, camfor, quercetină și apigenină, care îi conferă proprietățile sale medicinale impresionante.
Atunci când este utilizat ca supliment, s-a demonstrat că salvia îmbunătățește starea de spirit, vigilența, atenția, memoria și amintirea cuvintelor la adulții mai tineri și mai în vârstă sănătoși.
De exemplu, un studiu efectuat pe 36 de adulți sănătoși a constatat că tratamentul cu 50 microlitri (uL) de ulei esențial de salvie a dus la îmbunătățiri ale activității de memorie și atenție. În plus, a redus oboseala mentală și a crescut vigilența pe o perioadă de 4 ore.
În mod interesant, salvia acționează ca un puternic inhibitor al acetilcolinesterazei (AChE). Această enzimă care descompune acetilcolina, un neurotransmițător care joacă un rol important în funcția creierului, inclusiv memoria, atenția și motivația.
Inhibitorii AChE contribuie la creșterea disponibilității acetilcolinei în creier, îmbunătățind astfel funcția cognitivă.
3. Guarana
Guarana este frecvent utilizată ca ingredient în băuturile energizante și suplimentele datorită efectelor sale stimulante. Conține o serie de substanțe chimice, inclusiv cafeină, saponine și taninuri, despre care se crede că oferă efecte benefice asupra energiei și funcției creierului.
În timp ce studiile la om au găsit rezultate mixte, alte studii au arătat că suplimentarea cu extract de guarana singur sau combinată cu alți nutrienți în doze cuprinse între 37,5-300 mg poate ajuta la creșterea atenției, vigilenței și performanței memoriei.
Un mic studiu efectuat pe 10 sportivi pentathlon a constatat, de asemenea, că suplimentarea cu 300 mg de guarana poate ajuta la reducerea efortului perceput și la îmbunătățirea performanței atletice și cognitive.
Deși guarana este în general considerată sigură, suplimentarea cu acesta poate duce la efecte secundare, cum ar fi ritmul cardiac crescut și anxietatea atunci când este administrată în doze mari.
4. Bacopa monnieri (isop de apa)
Bacopa monnieri sau isop de apa este o plantă perena nativă în zonele umede din sudul și estul Indiei, Australia, Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud. Este utilizata în medicina ayurvedică pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv anxietate, insomnie și probleme de memorie.
Efectele de îmbunătățire cognitivă ale isopului de apa sunt atribuite concentrației sale de saponine triterpenoide, cunoscute sub numele de bacozide și au proprietăți neuroprotectoare și cognitive-îmbunătățitoare.
Studiile arată că planta poate ajuta la creșterea funcției și vigilenței creierului.
O revizuire a 9 studii care a inclus 518 persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 mg de extract de isop de apa a îmbunătățit zilnic funcția creierului, în special viteza de procesare a informațiilor și timpul de reacție.
Isopul de apa este, în general, considerat sigur, dar poate provoca reacții adverse precum probleme digestive la unii oameni și poate reacționa cu anumite medicamente.

5. Mentă
Pur și simplu inhalând aroma plăcută a uleiului esențial de mentă , un hibrid de mentă ( Mentha spicata ) și mentă de apă ( Mentha aquatica ), poate contribui la creșterea energiei, dispoziției, performanței atletice și vigilenței.
Mai multe studii au arătat că inhalarea uleiului esențial de mentă reduce oboseala și mărește vigilența, memoria și energia.
Un studiu care a inclus 144 de persoane a constatat că expunerea la aroma de ulei esențial de mentă a crescut vigilența și a îmbunătățit memoria.
Uleiul esențial de mentă are un profil de siguranță bun. Totuși, nu ar trebui să ingerați niciodată un ulei esențial decât dacă ați discutat cu furnizorul dvs. de asistență medicală, deoarece consumul de ulei esențial de mentă poate fi toxic.
6. Rozmarin
La fel ca menta, aroma uleiului esențial de rozmarin poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive.
Inhalarea uleiului esențial de rozmarin permite compușilor din uleiul numit terpene să pătrundă în sânge, de unde vă pot afecta direct creierul.
Un studiu efectuat pe 20 de adulți a constatat că expunerea la ulei esențial de rozmarin care a fost difuzat în aer a dus la îmbunătățirea performanței în sarcinile cognitive, inclusiv în cele care implicau viteză și precizie.
Un alt mic studiu efectuat la 8 adulți a demonstrat că consumul a 250 ml de apă care conține extract de rozmarin a dus la îmbunătățirea performanței în sarcinile cognitive computerizate.
7. Rhodiola rosea
Rhodiola rosea este o plantă care a fost folosită de secole în sistemele de medicină tradițională din întreaga lume pentru a îmbunătăți memoria, vigilența și rezistența.
S-a demonstrat că reduce oboseala mentală, crește funcția creierului și starea de spirit și crește performanța exercițiilor fizice în studiile la oameni și animale.
Rhodiola rosea poate fi utilă în special pentru persoanele care suferă de epuizare, care este definită ca „epuizare emoțională, motivațională și fizică ca urmare a stresului ocupațional cronic”.
Un studiu de 12 săptămâni efectuat la 118 persoane cu epuizare a constatat că suplimentarea cu 400 mg de extract de Rhodiola rosea pe zi a îmbunătățit semnificativ sentimentele de epuizare, concentrarea afectată și lipsa de bucurie, comparativ cu valoarea inițială.
Suplimentarea cu Rhodiola rosea poate aduce beneficii și celor cu oboseală cronică și poate spori performanța la efort.
8. Ashwagandha
O serie de studii au sugerat că ashwagandha ( Withania somnifera ), o plantă care a fost folosită ca remediu ayurvedic din cele mai vechi timpuri, are efecte benefice puternice asupra funcției creierului.
Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 50 de persoane a demonstrat că suplimentarea cu 600 mg de extract de rădăcină de ashwagandha pe zi a îmbunătățit semnificativ memoria, atenția și prelucrarea informațiilor, comparativ cu un placebo.
O analiză care a inclus cinci studii a constatat că suplimentarea cu ashwagandha a fost bine tolerată și a condus la performanțe îmbunătățite în sarcinile cognitive, atenția și timpul de reacție.
În plus, un alt studiu de 12 săptămâni la 50 de adulți în vârstă a arătat că administrarea a 600 mg de extract de rădăcină de ashwagandha a îmbunătățit zilnic calitatea somnului, vigilența mentală și calitatea generală a vieții, comparativ cu un grup placebo.
Cercetările arată că ashwagandha poate avea efecte benefice asupra producției de energie celulară și poate fi un instrument util pentru îmbunătățirea performanței atletice.
9. Centella asiatica (gotu kola)
Gotu kola a fost utilizat în sistemele de medicină tradițională pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, precum și a fost studiat pentru efectele sale benefice asupra vigilenței și stării de spirit.
Un studiu de 2 luni efectuat pe 28 de adulți în vârstă care au primit 250-750 mg doze de extract de gotu kola pe zi a constatat că cei care au luat cea mai mare doză au prezentat îmbunătățiri ale memoriei de lucru, vigilenței și stării de spirit auto-evaluate, comparativ cu un grup de control.
Un alt studiu de 3 luni pe 80 de adulți în vârstă a demonstrat că suplimentarea cu 500 mg și 750 mg de extract de gotu kola pe zi a îmbunătățit semnificativ puterea și funcționarea fizică, comparativ cu un grup placebo.
Mai mult, un studiu care a inclus 33 de persoane cu anxietate a constatat că suplimentarea cu 1.000 mg de extract de gotu kola pe zi timp de 2 luni a contribuit la îmbunătățirea atenției și la reducerea anxietății și a ratei de oboseală mentală, comparativ cu valoarea inițială.
10. Maca
Maca ( Lepidium meyenii) este o plantă originară din Peru, apreciată pentru potențialul său de creștere a energiei. Studiile la om arată că luarea acestuia ca supliment poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la reducerea anxietății și la îmbunătățirea performanței atletice.
Un studiu efectuat pe 50 de bărbați cu disfuncție erectilă a constatat că tratamentul cu 2.400 mg de extract uscat de maca timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ performanța fizică și socială, comparativ cu un placebo.
De asemenea, s-a demonstrat că Maca îmbunătățește performanța atletică și are efecte pozitive asupra stării de spirit și a nivelurilor de energie în studiile la om.

Niciun comentariu

Nu ratați!