Chanca Piedra – ce beneficii și ce efecte secundare are

0

Chanca piedra este o plantă care crește în zonele tropicale, precum pădurile tropicale din America de Sud. Numele său științific este Phyllanthus niruri.
Planta are ramuri subțiri, acoperite de frunze și poate crește până la 61 de metri înălțime. Acesta primește denumirea de „semințe sub frunze”, deoarece păstăi de semințe, care înfloresc în flori mici verzi, cresc sub frunze.
Întreaga plantă – inclusiv frunzele, tulpinile și florile – este folosită pentru a face suplimente de chanca piedra.
Ca supliment, se raportează că Chanca Piedra ajută cu o varietate de afecțiuni legate de sistemul digestiv, ficat și rinichi.
Se presupune că conține fitochimice – sau compuși ai plantelor – care pot crește fluxul de urină, ucide bacteriile și virusurile dăunătoare și pot calma inflamațiile.
Chanca piedra este disponibil în ceaiuri, extracte lichide, capsule sau tablete.
Beneficii și utilizări
Conform unor afirmații, chanca piedra poate avea mai multe efecte benefice asupra diferitelor sisteme corporale. Cu toate acestea, există puține cercetări care să susțină aceste afirmații.
Pietre la rinichi
Chanca piedra este cel mai cunoscut ca o posibilă cură de piatră pentru rinichi – ceea ce a câștigat numele de „ruptor de piatră”.
Planta este alcalină, deci poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi acide. Este o alternativă mai puțin costisitoare, fără contrasensibilitate a citratului de potasiu, pe bază de prescripție, un agent alcalinizant care este utilizat în mod obișnuit pentru a preveni pietrele la rinichi acide. De asemenea, vă poate ajuta să urinați mai mult.
Într-un studiu efectuat la 56 de persoane cu pietre la rinichi care au luat 4,5 grame de chanca piedra pe zi, cercetătorii au descoperit că pietrele la rinichi au scăzut ca mărime și număr la aproximativ două treimi din participanți.
Mai mult, alte mici studii umane au observat unele avantaje ale consumului de Chanca Piedra pentru pietre la rinichi.
Ulcere stomacale
Extractul Chanca Piedra poate ucide bacteria care provoacă ulcere stomacale de la Helicobacter pylori în studiile pe epruvetă. Cu toate acestea, acest lucru nu se traduce neapărat ca un supliment oral să fie eficient împotriva ulcerelor stomacale la om.
Studiile efectuate pe epruvete implică, de obicei, extracte cu concentrații foarte mari aplicate direct pe celulele bacteriene, ceea ce nu este cum ar funcționa suplimentele de chanca piedra.
Glicemie ridicată
În studiile la animale, antioxidanții din Chanca Piedra au reușit să îmbunătățească nivelul de zahăr din sânge, care poate ajuta la gestionarea glicemiei.
Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că chanca piedra ar avea același efect la oameni.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectul Chanca Piedra asupra nivelului de zahăr din sânge la om.
Calculii biliari
La fel cum poate ajuta cu pietre la rinichi, proprietățile alcalizante ale Chanca Piedra pot ajuta și la prevenirea calculilor biliari. Este utilizat în unele practici de medicină tradițională ca tratament al calculilor biliari.
Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea Chanca Piedra special pentru calculi biliari.
Gută
Guta poate apărea când se acumulează niveluri ridicate de acid uric în sânge. Chanca piedra poate ajuta la echilibrarea acestor niveluri și la prevenirea atacurilor de gută.
Unele studii efectuate pe animale au arătat o scădere a nivelului de acid uric la animalele care primesc suplimente de chanca piedra.
Boală de ficat
Datorită conținutului său de antioxidanți, Chanca Piedra poate îmbunătăți funcția hepatică și poate ajuta la protejarea ficatului de daunele celulare cauzate de radicalii liberi – compuși instabili care pot provoca daune atunci când se acumulează în corpul tău la niveluri ridicate.
Planta pare, de asemenea, utilă pentru tratarea hepatitei B , o infecție virală inflamatorie a ficatului – cel puțin în studiile efectuate pe animale și epruveta.
Deoarece unele alte plante medicinale din genul Phyllanthus prezintă o activitate antivirală puternică împotriva hepatitei B – care pot rivaliza cu interferonul medicamentelor antivirale – cercetătorii afirmă că Chanca Piedra poate avea efecte similare.
Totuși, cea mai mare parte a acestei cercetări a fost făcută în studii pe animale sau epruveta. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a evalua efectele chanca piedra asupra sănătății ficatului.

Tensiune arterială crescută
Unele cercetări efectuate pe animale indică faptul că Chanca Piedra poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce ar putea duce la reducerea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, un studiu uman a remarcat o ușoară creștere a tensiunii arteriale la persoanele care iau Chanca Piedra. Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele chanca piedra asupra tensiunii arteriale la om.
Este important de menționat că majoritatea cercetărilor existente pe Chanca Piedra au fost efectuate la animale sau epruvete, folosind extracte puternic concentrate.
Efecte secundare și precauții
Într-un studiu uman, unele dintre reacțiile adverse raportate ale suplimentării cu chanca piedra au inclus:
-durere abdominală
-urinare dureroasă
-sânge în urină
-greaţă
Durerea abdominală a fost de departe cea mai frecventă, celelalte fiind semnalate mult mai puțin.
De asemenea, Chanca piedra poate reduce nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale, așa că trebuie utilizat cu precauție dacă sunteți pe un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale sau a glicemiei.
Rețineți că suplimentele nu sunt reglementate de nicio organizație guvernamentală, așa că există prea puține supravegheri pentru a vă asigura că eticheta este o reprezentare cinstită a ceea ce există în supliment.
Dacă alegeți să luați Chanca Piedra, ar trebui să cumpărați un supliment care a fost verificat independent de calitate de către o organizație terță parte.
Dozarea și modul de administrare
Într-un studiu uman care a arătat îmbunătățiri ale calculilor renali, doza zilnică a fost de 4,5 grame de chanca piedra pulbere timp de 12 săptămâni.
Pastilele sau capsulele Chanca piedra conțin oriunde între 500 și 1.600 mg de plantă pe doză, iar extractele lichide conțin o cantitate similară.
Este dificil de spus cât de multă plantă ai consuma din ceai, deoarece cantitatea de plantă care se infuză în ceai depinde de temperatura apei și de cât timp sta la infuzat.
Chanca piedra se poate lua cu sau fără mâncare.
Nu există nicio cercetare asupra efectelor pe termen lung ale chanca piedra, de aceea poate fi înțelept să limitați timpul în care luați suplimentul la 12 săptămâni sau mai puțin – o durată care a fost studiată la om.
Oprirea și sevrajul
În studiile efectuate pe chanca piedra, nu pare să existe riscuri de a opri suplimentul brusc. De asemenea, nu există semne de sevraj raportate.
Cu toate acestea, pentru că nu există o cercetare, este posibil ca unele complicații să nu fi fost explorate încă.
Dacă întâmpinați probleme atunci când opriți consumul de chanca piedra, asigurați-vă că consultați un medic.
Supradozaj
Nu există suficiente cercetări pentru a sugera că este posibil supradozajul de Chanca Piedra.
Totuși, trebuie să limitați cantitatea pe care o luați la doza zilnică conform cu eticheta suplimentului, deoarece ar putea exista probleme de siguranță cu doze mari de chanca piedra care nu au fost încă studiate.
Interacţiuni
Chanca piedra are potențialul de a interacționa cu mai multe medicamente, inclusiv:
-Litiu. Chanca piedra te poate face să urinezi mai mult, ceea ce poate afecta modul în care corpul tău scapă de litiu.
-Medicamente care scad tensiunea arterială. Planta poate să scadă tensiunea arterială, ceea ce poate duce la un nivel scăzut al tensiunii arteriale, în special la persoanele care se află deja pe astfel de medicamente.
-Medicamente care scad zahărul din sânge. Chanca piedra poate scădea nivelul glicemiei. Dacă sunteți deja pe insulină sau alte medicamente care scad zahărul din sânge, acest lucru poate duce la niveluri periculos de scăzute cunoscute sub denumirea de hipoglicemie.
-Medicamente pentru subtierea sangelui. Chanca piedra poate inhiba coagularea sângelui, ceea ce poate duce la complicații severe la persoanele care iau medicamente diluante de sânge.
Sarcina și alăptarea
Nu există suficiente dovezi în ceea ce privește siguranța chanca piedra în timpul sarcinii sau alăptării. Prin urmare, cel mai bine este să o evitați în timpul sarcinii, atunci când încercați să rămâneți gravidă sau să alăptați.
Asigurați-vă că consultați un medic dacă aveți întrebări cu privire la chanca piedra, sarcină sau alăptare.

Niciun comentariu

Nu ratați!