Ce sunt ciupercile negre și ce beneficii aduc sănătății

0

Ciuperca neagră ( Auricularia polytricha ) este o ciupercă sălbatică comestibilă uneori cunoscută sub denumirea de ureche de lemn, având în vedere forma întunecată, asemănătoare cu urechea.
Deși se găsește cu preponderență în China, prospera, de asemenea, în climat tropical precum Insulele Pacificului, Nigeria, Hawaii și India. Crește pe trunchiuri de copaci și bușteni căzuți în sălbăticie, dar poate fi și cultivata.
Cunoscută pentru consistența asemănătoare cu jeleul, ciuperca neagră este un ingredient culinar popular într-o gamă largă de preparate asiatice. De asemenea, a fost folosit în medicina tradițională chineză de sute de ani.
Acest articol examinează utilizările, nutrienții și beneficiile ciupercii negre, precum și orice măsuri de precauție pe care trebuie să le luați.
Cum se utilizează ciupercile negre?
Ciuperca neagră este de obicei vândută în formă uscată. Înainte de a o mânca, trebuie rehidratata în apă caldă timp de cel puțin 1 oră.
În timp ce se înmoaie, ciupercile se extind de 3 – 4 ori în dimensiune. Ține cont de acest lucru atunci când gătești, deoarece cantitățile mici pot ajunge cantități mari.
În timp ce ciuperca neagră este comercializată sub mai multe nume, este diferită din punct de vedere tehnic decât ciuperca ureche de lemn ( Auricularia auricula-judae ), vărul său botanic. Cu toate acestea, acești ciuperci au profiluri de nutrienți și utilizări culinare similare și sunt uneori menționate în mod interschimbabil.
Ciuperca neagră este un ingredient popular în bucătăria malaeziană, chineză și maori.
Este un pic mai grosiera decât ciuperca ureche de lemn și frecvent folosită în supe. Deoarece are un gust destul de neutru, se adaugă chiar și deserturilor cantoneze. Ca și tofu , absoarbe aromele mâncărurilor din care face parte.
Începând cu secolul al XIX-lea, ciuperca neagră a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru a ameliora simptomele mai multor afecțiuni, inclusiv icter și dureri în gât.
Profil nutritiv
Un sfert de ceasca (7 grame) de ciupercă neagră uscată oferă:
Calorii: 20
Carbohidrati: 5 grame
Proteine: sub 1 gram
Grăsime: 0 grame
Fibră: 5 grame
Sodiu: 2 mg
Colesterol: 0 grame
După cum vedeți, această ciupercă are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, dar deosebit de bogată în fibre.
Aceeași mărime de porție oferă cantități mici de potasiu, calciu, fosfor , folat și magneziu. Aceste vitamine și minerale sunt vitale pentru sănătatea inimii, creierului și oaselor.
Beneficiile potențiale ale ciupercii negre
În ciuda multiplelor utilizări ale ciupercii negre în medicina tradițională chineză, cercetările științifice asupra acesteia sunt încă în fazele de început.
La fel, această ciupercă s-a remarcat pentru potențialele sale proprietăți imunitare și antimicrobiene.
Trebuie doar să rețineți că cercetarea umană este limitată și că sunt necesare studii suplimentare.
Ambalează antioxidanți puternici
Ciupercile, inclusiv speciile Auricularia , sunt în general bogate în antioxidanți.
Acești compuși vegetali benefici ajută la combaterea stresului oxidativ din corpul dvs., care a fost legat de inflamație și de o serie de boli.
Mai mult, ciupercile conțin adesea antioxidanți puternici polifenoli. O dietă bogată în polifenoli este asociată cu un risc mai mic de cancer și afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă.

Poate promova sănătatea intestinelor și a imunității
În mod similar cu alte ciuperci, ciuperca neagră se mândrește cu prebiotice – în principal sub formă de beta-glucan.
Prebioticele sunt un tip de fibră care îți hrănește microbiomul intestinal sau bacteriile prietenoase din intestin. Acestea promovează sănătatea digestivă și mențin regularitatea intestinului.
Interesant este că microbiomul intestinal este strâns legat de sănătatea imună. Prebioticele precum cele din ciuperca neagră sunt gândite să-ți îmbunătățească răspunsul imun la agenți patogeni neprietenoși, care altfel ar putea să te îmbolnăvească.
Îți poate scădea colesterolul
Polifenolii din ciuperci pot ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău).
La rândul său, scăderea colesterolului LDL poate scădea riscul de boli de inimă.
Un studiu la iepuri hrăniți cu ciuperci negre a constatat ca atât total si LDL (rau) colesterolul a scăzut semnificativ.
Cu toate acestea, cercetătorii nu erau siguri cu exactitate modul în care ciupercile au exercitat acest efect, iar un singur studiu realizat pe animale la ciupercile negre nu se aplică în mod necesar persoanelor care mănâncă ciupercă neagră.
Poate promova sănătatea creierului
Se consideră că ciupercile păstrează funcția creierului sănătoasă.
Un studiu pe epruvetă a relevat că ciupercile negre și alte ciuperci au inhibat activitatea beta-secretazei, o enzimă care eliberează proteine ​​beta-amiloide.
Aceste proteine ​​sunt toxice pentru creier și au fost legate de boli degenerative, precum Alzheimer.
În timp ce aceste descoperiri sunt promițătoare, este nevoie de cercetări umane.
Vă poate proteja ficatul
Ciuperca neagră vă poate proteja ficatul de vătămările cauzate de anumite substanțe.
Într-un studiu pe șobolani, o soluție de apă și ciupercă neagră pudrată a ajutat la inversarea și protejarea ficatului de daunele cauzate de un supradozaj de acetaminofen (substanta ce afecteaza ficatul).
Cercetătorii au legat acest efect de proprietățile antioxidante puternice ale ciupercii.
Precauții pentru utilizare
Ciuperca neagră achiziționată de la furnizorii comerciali este asociată cu câteva efecte secundare, dacă există.
Cu toate acestea, deoarece majoritatea ciupercii negre se vinde uscată, este important să o înmuiați întotdeauna înainte de utilizare, datorită densității și fragilității sale.
În plus, ar trebui să fie întotdeauna gătita bine pentru a ucide bacteriile și a elimina reziduurile. Studiile arată că fierberea poate chiar să crească activitatea antioxidantă.
Cu toate acestea, culegerea din sălbăticie a ciupercilor negre nu este, în general, recomandată, având în vedere riscul identificării greșite sau al contaminării. Nu numai că ciupercile sălbatice absorb poluanții din mediul lor, dar consumul de ciuperci greșite poate fi otrăvitor sau chiar fatal.
În schimb, ar trebui să căutați această ciupercă unică la magazinul dvs. specializat local sau online.

Niciun comentariu

Nu ratați!