Beneficiile ghearei de pisică pentru imunitate, digestie și boli cronice – mod de utilizare și dozaj

0

Gheara de pisică este una dintre cele mai bune plante antivirale pentru stimularea sistemului imunitar și pentru lupta împotriva infecțiilor. Această plantă puternică nu este doar antivirală, ci are și proprietăți antiinflamatorii, anti-mutagene și antioxidante. Aceste atribute care promovează sănătatea pot face această plantă utilă ca tratament natural pentru artrită, alergii, astm, diabet, sindrom de oboseală cronică, cancer, infecții virale, ulcere, hemoroizi și multe altele.
Această viță lemnoasă originară din pădurea tropicală amazoniană poate ajuta la multe probleme grave de sănătate asistând organismul în eliminarea radicalilor liberi care provoacă daune celulare. Studiile pe eprubetă demonstrează că gheara de pisică poate stimula sistemul imunitar, poate dilata vasele de sânge, acționează ca un diuretic și relaxează mușchii netezi (cum ar fi intestinele).
Gheara de pisică are o istorie lungă în America de Sud, care datează de la civilizația Inca. A fost folosit ca medicină tradițională de către popoarele indigene din Anzi pentru a trata inflamația, reumatismul, ulcerul gastric, dizenteria și chiar tumorile. De asemenea, a fost folosită în medicina populară din America de Sud pentru a trata artrita, scurgerile intestinale și rănile. Unul dintre cele mai impresionante efecte ale ghearei de pisică este capacitatea sa dovedită științific de a repara ADN-ul.
Toate aceste proprietăți fac din gheara de pisică o plantă bogată în beneficii și nu este tot ce poate face pentru tine.
👉 Informații nutriționale
În scopuri medicinale, rădăcina și coaja ghearei pisicii sunt transformate în ceai, tincturi, capsule sau tablete. Gheara pisicii este plină de substanțe chimice benefice.
Se spune că conține peste 30 de constituenți cunoscuți, inclusiv cel puțin 17 alcaloizi, împreună cu glicozide, taninuri, flavonoide, fracțiuni de steroli și alți compuși. Toți acești fitonutrienți  pot face lucruri uimitoare în organism, cum ar fi beneficiile enumerate mai sus.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Tratează artrita
Mai multe studii au confirmat utilizarea ghearei de pisică pentru a îmbunătăți în mod natural atât simptomele osteoartritei, cât și ale poliartritei reumatoide.
Un studiu publicat în Journal of Rheumatology a analizat efectele ghearei de pisică asupra pacienților cu poliartrită reumatoidă (AR) activă care iau în prezent medicamente convenționale pentru RA. În acest studiu dublu-orb, 24 de săptămâni de tratament cu extract de gheare de pisică au dus la o reducere a numărului de articulații dureroase în comparație cu placebo. Extractul a fost obținut dintr-o tulpină de gheară de pisică care conține alcaloizi pentaciclici oxindol, compuși care par a fi modulatori ai sistemului imunitar.
2. Poate lupta împotriva cancerului
Studiile științifice sugerează că gheara de pisică poate ajuta la uciderea celulelor tumorale și canceroase din eprubete. Un studiu in vivo a demonstrat că scoarța ghearei de pisică ( Uncaria tomentosa ) a prevenit creșterea liniei celulare de cancer de sân uman MCF7, având efecte antimutagene și antiproliferative asupra celulelor canceroase.
Gheara de pisică și-a demonstrat și capacitatea de a lupta împotriva leucemiei. Un studiu publicat în British Journal of Hematology  a fost primul care a investigat efectele antiproliferative și apoptotice alor cinci alcaloizi oxindol foarte purificați ai  Uncaria tomentosa, inclusiv izopteropodina, pteropodina, izomitrafilină, uncarine F și mitrafilină.
Patru dintre cei cinci alcaloizi au inhibat proliferarea celulelor leucemice umane în laborator, dar cercetătorii au descoperit că pteropodina cu gheara de pisică și F uncarine au fost deosebit de impresionante. Acești alcaloizi au fost cei mai puternici atât în inhibarea creșterii celulelor leucemice umane, cât și în inducerea morții celulelor canceroase sau apoptoza. Acest lucru indică faptul că acești alcaloizi specifici au un potențial semnificativ nu numai să împiedice cancerul să continue să crească, ci și să ucidă celulele canceroase în sine.
Un studiu din 2015 a constatat, de asemenea, că gheara pisicii ar putea fi deosebit de benefică pentru pacienții cu cancer avansat, prin îmbunătățirea calității vieții și reducerea oboselii. Toate acestea fac din gheara de pisică un tratament natural pentru cancer potențial eficient.
3. Repară ADN-ul
Studiile in vivo au arătat că extractele solubile în apă din gheara de pisică (C-Med-100) pot îmbunătăți repararea ADN-ului, răspunsul mitogen și recuperarea leucocitelor după deteriorarea ADN-ului indusă de chimioterapie. Chimioterapia este un tratament convențional comun al cancerului, cu multe efecte secundare negative, inclusiv deteriorarea ADN-ului celulelor sănătoase.

Un studiu a analizat efectele utilizării unui extract de gheare de pisică solubil în apă (250 și 350 de miligrame pe zi) timp de opt săptămâni pe voluntari adulți care au primit anterior chimioterapie. Rezultatele au fost cu adevărat extraordinare. A existat o scădere semnificativă a daunelor ADN și o creștere a reparării ADN-ului în ambele grupuri de suplimente cu gheare de pisică, comparativ cu grupul fără suplimente. Grupurile de suplimente au avut o creștere a proliferării globulelor albe, ceea ce este o descoperire uriașă, deoarece chimioterapia reduce de obicei numărul de celule albe din sânge și crește riscul de infecție.
Un studiu a dorit să evalueze capacitatea unui extract de gheare de pisică solubil în apă de a îmbunătăți repararea ADN-ului în pielea umană. Folosind culturi de piele, cercetătorii au descoperit că extractul a protejat celulele pielii umane de moartea indusă de radiațiile ultraviolete. Cum? Prin creșterea capacității celulelor pielii de a repara deteriorarea ADN-ului provocată de lumina UV. Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul de gheare de pisică ar trebui luat în considerare pentru a fi utilizat ca protecție solară naturală.
4. Scade hipertensiunea arterială
Studiile cu gheara de pisică ca tratament pentru hipertensiune arterială indică faptul că poate fi utilă în reducerea în mod natural a hipertensiunii arteriale. În Medicina Tradițională Chineză, o varietate de gheare de pisică ( Uncaria rhynchophylla )  a fost folosită pentru a scădea tensiunea arterială, precum și pentru a îmbunătăți diferite simptome neurologice.
De asemenea, s-a demonstrat că gheara de pisică inhibă agregarea trombocitelor și formarea cheagurilor de sânge. Aceasta înseamnă că gheara de pisică ar putea fi de ajutor în prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, nu numai prin scăderea tensiunii arteriale și creșterea circulației, ci și prin inhibarea formării plăcii și a cheagurilor de sânge în artere, inimă și creier.
Capacitatea ghearei de pisică de a îmbunătăți tensiunea arterială a fost atribuită unui alcaloid numit hirsutină. S-a descoperit că acest alcaloid care promovează sănătatea acționează în mod specific la canalele de calciu ale inimii și vaselor de sânge ca blocant al canalelor de calciu.
De ce este acest lucru semnificativ? Blocanții canalelor de calciu pot scădea tensiunea arterială blocând intrarea calciului în celulele inimii și pereții vaselor de sânge. Blocanții canalelor de calciu măresc și relaxează vasele de sânge, ceea ce ajută la circulația sângelui într-o manieră sănătoasă și netedă.
5. Întărește funcția imună
Atât studiile pe animale, cât și pe oameni au demonstrat abilitățile puternice de stimulare a sistemului imunitar ale ghearelor de pisică. Într-un studiu pe animale, cercetătorii au dat subiecților un extract solubil în apă de gheara de pisică ( Uncaria tomentosa ) timp de opt săptămâni. Ei au descoperit că această suplimentare a crescut semnificativ numărul de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor.
Cercetătorii au observat o reparare a ADN-ului, atât rupturi simple cât și duble. Aceste două descoperiri extrem de impresionante au venit fără semne de toxicitate acută sau cronică.
6. Poate ajuta la tratamentul HIV
Unii oameni cu infecții virale grave, cum ar fi HIV, folosesc gheara de pisică ca supliment alimentar. Ei aleg gheara de pisică pentru că s-a dovedit că întărește sistemul imunitar. În Africa de Sud, HIV și SIDA sunt probleme majore de sănătate, cu aproximativ 25,5 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Africa sub-sahariană. Utilizarea remediilor tradiționale pentru HIV și SIDA este foarte comună în Africa.
Cu toate acestea, un studiu a arătat că remediile naturale precum gheara pisicii pot avea „reacții potențial semnificative” cu antiretroviralele utilizate în mod convențional pentru a încetini progresia HIV. Până la efectuarea unor cercetări umane mai substanțiale, combinarea ghearei de pisică cu medicamentele convenționale nu pare a fi o idee bună, deoarece poate duce la efecte secundare nedorite.
De asemenea, lipsesc studiile clinice controlate, dar cel puțin un studiu necontrolat a sugerat un efect pozitiv asupra limfocitelor (globulelor albe) la persoanele HIV pozitive.
7. Combate herpesul
Gheara pisicii pare să aibă efecte pozitive asupra sistemului imunitar atunci când vine vorba de  herpes. Virusul herpesului  poate trăi latent în sistemul imunitar al unei persoane pentru o viață întreagă, cauzând periodic vezicule.
Un studiu publicat în Food and Chemical Toxicology a analizat efectele diferitelor preparate de  Uncaria tomentosa  asupra herpesului in vitro și a constatat că acestea prezintă activități antimutagenice și antiherpetice. Capacitatea de luptă împotriva herpesului a ghearei pisicii este asociată cu  polifenolii săi care lucrează sinergic cu alcaloizii săi oxindol sau glicozidele acidului chinovic.
8. Îmbunătățește problemele digestive precum boala Crohn
Cercetătorii analizează posibilele beneficii ale ghearei de pisică pentru persoanele care suferă de boala Crohn. Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului care provoacă inflamarea mucoasei tractului digestiv, care poate duce la dureri abdominale, diaree severă, oboseală, scădere în greutate și malnutriție.
Gheara de pisică, în special Uncaria tomentosa , se crede că poate ajuta la combaterea inflamației asociate cu boala Crohn. O doză de 250 de miligrame pe zi este o recomandare pentru bolnavii de Crohn. Dacă puteți calma în mod natural inflamația, simptomele nedorite ale bolii Crohn ar trebui să se amelioreze foarte mult.
Gheara de pisică este folosită pentru a trata o gamă largă de tulburări digestive, inclusiv colita, diverticulita, gastrita, hemoroizii, ulcerele gastrice și sindromul de intestin permeabil.
👉 Cum se utilizează (și dozare)
Este ușor să găsești suplimente cu gheare de pisică la cel mai apropiat magazin de produse naturiste sau online. Puteți achiziționa gheara de pisică sub formă de extract lichid, capsule sau tablete. Puteți cumpăra și ceai de gheare de pisică.
Utilizarea tradițională a ghearei de pisică este de a face un ceai din coaja interioară a plantei. Puteți folosi un ceai cumpărat din magazin sau puteți cumpăra coaja vrac și puteți face singur ceai din plantă.
Preparatele comerciale cu gheare de pisică variază în ceea ce privește recomandările de dozare și standardizarea constituenților activi. Doza recomandată pentru C-Med-100, un extract patentat de scoarță de gheara de pisică ( Uncaria tomentosa ), este de 300 de miligrame pe zi. Pentru o dozare adecvată, urmați instrucțiunile de pe etichetă sau consultați un expert dacă nu sunteți sigur.
Crema cu gheare de pisică poate fi folosită și ca tratament topic al artritei, reumatismului și diferitelor probleme ale mușchilor și articulațiilor.

Niciun comentariu

Nu ratați!