Leurda era intens folosită de daci în scop medicinal – are multe calități terapeutice

0

Toate pârțile leurdei sunt comestibile, face parte din familia cepei și este strâns legată de arpagic. Aceasta plantă mai este numita și usturoi sălbatic.
După ce urșii hibernează toată iarna, trupurile acestora sunt pline de deșeuri toxice. Unul dintre primele lucruri pe care le fac atunci când ies din hibernare este să caute această plantă pentru a le curața tractul digestiv.
Frunzele leurdei sunt bogate în vitamina A, C și vitamine din complexul B, conțin minerale ca mangan, cupru, fier, ulei eteric, adenozină, magneziu și seleniu. Este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății încă din vremea dacilor când era folosită pentru tratarea bolilor de rinichi și ca depurativ. În Imperiul Roman, leurda era folosită ca adjuvant în detoxifierile de primăvară pentru că ea curăță sângele, plămânii și tractul digestiv.
Leurda conține substanțe cu proprietăți vermifuge, așadar ajută la inhibarea si eliminarea paraziților intestinali (viermi intestinali, limbrici) si reface flora intestinală. De asemenea, leurda este bună în tratarea colitelor, a constipațiilor cronice, a diareei, a dizenteriei, a indigestiilor, a balonărilor etc.
Această plantă este un purificator de sânge. De-a lungul istoriei a fost folosită ca un tonic pentru curățarea sângelui și stimularea sistemului imunitar, stimulând funcționarea organelor interne. Planta a fost utilizată pentru pacienții cu astm și emfizem, precum și în cazurile de bronșită.

Pentru prevenirea și combaterea cancerului se recomandă consumul de frunze de leurdă proaspete, în salate, în cure cât mai lungi. Testele făcute au relevat faptul că leurda stimulează sistemul imunitar iar compușii pe baza de sulf (alicina, ajoena) au o acțiune antitumorală foarte puternică.
Sucul de leurdă este bun pentru scăderea în greutate, iar acțiunea sa ușoară poate trata iritațiile dacă se aplică în locurile afectate.
Îmbunătățește circulația sanguină la nivel local și ușurează durerea articulațiilor.
Ajută la tratarea herpesului, eczemelor și la ameliorarea reumatismului.
Curăță colesterolul și placa din venele de sânge și ajută la creșterea fluxului sanguin în toate pârțile corpului.
Datorită efectului sau antiinflamator, vasodilatator și tonifiant, favorizează reducerea în volum a varicelor și ajută persoanele care suferă din cauza hemoroizilor.
Leurda are proprietăți antifungice, antivirale și a fost folosită în trecut ca dezinfectant de uz casnic. Planta însăși este folositoare în grădini, deoarece îndepărtează insectele și putrefacția.
Atenție!!! Leurda este contraindicată femeilor care alăptează pentru că substanțele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocând colici sugarului. De asemenea, leurda este contraindicată persoanelor care au gastrită hipoacidă sau colită.

Niciun comentariu

Nu ratați!