Limba mielului este o planta foarte buna pentru sănătate dar nu pentru toată lumea, poate avea efecte secundare

0

Limba mielului (Borago officinalis sau Echium amoenum) este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizată în regiunile mediteraneene, în aproape toată Europa, nordul Africii și Iran.
Numele plantei, în multe limbi europene, poate fi urmărit începând cu latina evului mediu, de la termenul borrago. Se crede că acesta din urmă provine din limba arabă, probabil din abu buraq, care se traduce prin tatăl asprimii.
Limba mielului este o plantă care a fost mult timp apreciată pentru proprietățile sale de promovare a sănătății.
Este deosebit de bogat în acid linoleic gamma (GLA), care este un acid gras omega-6 ce s-a dovedit că scade inflamația.
Limba mielului poate ajuta la tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv astmul, artrita reumatoidă și dermatita atopică.
Cu toate acestea, există anumite efecte secundare grave care trebuie luate în considerare și anumite grupuri de oameni ar trebui să evite acest ingredient în totalitate.
Cunoscută și sub numele de floarea de stele, limba mielului este o plantă notabilă pentru florile violete vii și proprietățile medicinale.
În medicina tradițională, aceasta planta a fost folosită pentru a dilata vasele de sânge, a acționa ca un sedativ și pentru a trata convulsiile.
Atât frunzele cât și florile plantei sunt comestibile și sunt utilizate în mod obișnuit ca garnitură, plantă uscată sau leguma într-o varietate de băuturi și mâncăruri.
Frunzele uscate sunt uneori măcinate și turnate în apă caldă pentru a prepara ceai.
Între timp, semințele sunt folosite pentru a face ulei esențial , care este de obicei aplicat topic pe păr și piele.
Mai mult, limba mielului este disponibilă pe scară largă sub formă de supliment și este utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni respiratorii și digestive.
Beneficii
Limba mielului a fost legata de o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.
Poate atenua inflamația
Unele cercetări au arătat că limba mielului poate avea proprietăți antiinflamatorii puternice .
Conform unui studiu pe epruveta și teste pe animale, s-a descoperit că uleiul de semințe de limba mielului protejează împotriva deteriorarii celulelor oxidative, ceea ce ar putea contribui la inflamație.
Un alt studiu efectuat pe animale a demonstrat că administrarea uleiului de semințe de limba mielului la șoareci a scăzut markerii de inflamație legate de vârstă.
În plus, un studiu realizat pe 74 de persoane a observat chiar că administrarea unui supliment de ulei de limba mielului timp de 18 luni, cu sau fără ulei de pește, a redus simptomele artritei reumatoide, o afecțiune inflamatorie.
Poate ajuta la tratarea astmului
Mai multe studii au descoperit că extractul de limba mielului ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de astm prin scăderea inflamației și umflarea căilor respiratorii.
Într-un studiu, consumul de capsule care conțin ulei de limba mielului și ulei de semințe de iarba șarpelui (echium) zilnic timp de 3 săptămâni a scăzut nivelul de inflamație la 37 de persoane cu astm ușor.
Un alt studiu de 12 săptămâni la 43 de copii a descoperit că luarea unui supliment care conține ulei de limba mielului, împreună cu un amestec de alte ingrediente precum uleiul de pește, vitamine și minerale, a scăzut inflamația și simptomele de astm.
Pe de altă parte, un studiu efectuat la 38 de persoane a arătat că administrarea a 5 ml de extract de limba mielului de 3 ori pe zi a îmbunătățit simptomele de astm, dar nu a scăzut inflamația, comparativ cu un grup de control.
Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua modul în care extractul din aceasta planta poate afecta astmul și inflamația.

Poate promova sănătatea pielii
Uleiul de limba mielului conține cantități mari de acid gamma linolenic (GLA), un acid gras care este integral structurii și funcției pielii tale.
Uleiul de limba mielului are, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care pot ajuta la promovarea vindecării rănilor și la repararea barierei naturale a pielii tale.
Unele cercetări au descoperit că limba mielului poate beneficia de mai multe afecțiuni comune ale pielii, inclusiv dermatita atopică , care este un tip de eczemă.
Într-un studiu, purtarea unui tricou acoperit cu ulei de limba mielului în fiecare zi timp de 2 săptămâni a îmbunătățit semnificativ roșeața și mâncărimea la 32 de copii cu dermatită atopică.
O altă revizuire a 13 studii a arătat rezultate mixte în ceea ce privește eficacitatea uleiului de limba mielului pentru dermatita atopică, dar a remarcat că majoritatea studiilor au arătat că poate fi oarecum benefic pentru tratarea simptomelor sale.
Acestea fiind spuse, o revizuire amplă a 27 de studii a observat că suplimentele de ulei de limba mielului nu au fost eficiente pentru ameliorarea simptomelor eczemei ​​atunci când au fost administrate pe cale orală.
Efecte secundare potențiale
Ca și alte uleiuri esențiale, uleiul de limba mielului nu ar trebui să fie ingerat, ci mai degrabă aplicat topic.
Înainte de aplicare, asigurați-vă că diluați uleiul de limba mielului cu un ulei purtător , precum uleiul de nucă de cocos sau de avocado, pentru a preveni iritarea pielii.
De asemenea, trebuie să efectuați un test de plasture aplicând o cantitate mică pe piele și verificând dacă există reacții adverse.
Suplimentele de limba mielului pot fi asociate cu reacții adverse ușoare, inclusiv probleme digestive precum gaz, balonare și indigestie.
În cazuri rare, administrarea de doze mari de ulei de limba mielului s-a dovedit a provoca reacții adverse mai grave, inclusiv convulsii, deci nu consumati prea mult si intotdeauna vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca orice tratament naturist pentru o mai buna urmarire a evolutiei posibilelor reactii adverse.
Aceste suplimente pot interacționa, de asemenea, cu unele medicamente, inclusiv cu diluanți ai sângelui.
Rețineți că planta de limba mielului conține de asemenea alcaloizi pirrolizidinici (PA), care sunt compuși care pot fi toxici pentru ficat și pot contribui la creșterea cancerului.
Cu toate acestea, acești compuși sunt îndepărtați în cea mai mare parte în timpul prelucrării și suplimentele de limba mielului fără PA sunt disponibile pe scară largă.
Acestea fiind spuse, nu uitați că suplimentele nu sunt reglementate sau testate de ministerul sănătății sau de o alta instituție guvernamentala. Din acest motiv, este mai bine să achiziționați produse de calitate, testate de către o terță parte.
Mai mult, limba mielului nu trebuie folosită de cei cu probleme hepatice sau de femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.
În cele din urmă, dacă luați orice medicamente sau aveți condiții de sănătate subiacente, asigurați-vă că discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimentul.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.