Ce este zaharul muscovado? Cum este produs? Beneficii si intrebuintari culinare

0

Zaharul muscovado este zaharul de trestie nerafinat care contine melasa naturala. Are o culoare brună bogată, textură umedă și gust asemănător cu caramelul.
Este folosit în mod obișnuit pentru a conferi o aroma deosebita produselor de cofetarie, prăjituri, torturi și bomboane, dar poate fi adăugat in orice preparat culinar la care se foloseste zahar.
Adesea considerat un zahăr artizanal, zahărul muscovado se face cu metode ce necesita mai multa muncă decât zahăr alb sau comercial.
Ce este zahărul muscovado?
Zahărul muscovado – numit și zahăr Barbados, khandsari sau khand – este unul dintre cele mai puțin rafinate zaharuri disponibile.
Se face prin extragerea sucului de trestie de zahăr, adăugarea de tei, gătirea amestecului pentru a evapora lichidul, apoi răcirea acestuia pentru a forma cristale de zahăr.
Lichidul brun sirop (melasa) creat în timpul gătitului rămâne în produsul final, rezultând un zahăr brun umed, închis, care are textura nisipului umed.
Conținutul ridicat de melasă conferă zahărului o aromă complexă – cu note de caramel și un gust ușor amar.
Unele companii care produc muscovado elimină o cantitate mică de melasă pentru a crea, de asemenea, o varietate ușoară.
Muscovado este adesea numit zahăr artizanal, deoarece metodele de producție sunt relativ scăzute in tehnologie și intensifică forța de muncă. Producătorul numărul 1 de muscovado este India.
Conform etichetelor nutriționale muscovado, acesta are același număr de calorii ca zahărul obișnuit – aproximativ 4 calorii pe gram -, dar oferă și cantități considerabile de minerale precum magneziu, potasiu, calciu și fier datorită conținutului său de melasă.
Melasa din muscovado furnizează de asemenea unii antioxidanți, inclusiv acidul galic și alți polifenoli, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de molecule instabile cunoscute sub numele de radicali liberi.
Deteriorarea radicală liberă a fost legată de boli cronice precum boli de inimă și diabet, astfel încât consumul de alimente care conțin antioxidanți este bun pentru sănătatea dumneavoastra.
În timp ce aceste câteva minerale și antioxidanți fac muscovado puțin mai hrănitor decât zahărul alb rafinat, este totuși zahăr și ar trebui să fie consumat in cantitate limitata pentru o sănătate optimă.
Consumul excesiv de zahar a fost legat de dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului. American Heart Association recomandă un maximum de 25 de grame de zahăr pe zi pentru femei și 37,5 grame pe zi pentru bărbați.
Cu toate acestea, unii cercetători susțin că, deoarece multe persoane consumă zahăr alb în cantități mari, înlocuindu-l cu un zahăr brun natural, precum muscovado, ar putea îmbunătăți conținutul de nutrienți din dieta lor.

Cum se diferențiază de alte tipuri de zahăr
Iată cum se compară zahărul muscovado cu alte tipuri de zaharuri utilizate frecvent.
Zahar granulat:
Zahărul granulat – cunoscut și sub denumirea de zahăr de masă sau alb – este ceea ce se gândesc majoritatea oamenilor când aud cuvântul „zahăr”.
Acesta este tipul de zahăr cel mai frecvent întâlnit în pachetele de zahăr și utilizat în majoritatea bucătăriilor.
Zahărul alb este obținut ca zahărul muscovado, cu excepția faptului că utilajele sunt utilizate pentru a accelera producția acestuia, iar melasa este eliminată complet prin filarea zahărului într-o centrifugă.
Rezultatul este un zahăr alb rezistent la aglomerație, cu o textură similară cu cea a nisipului uscat.
Deoarece nu conține melasă, zahărul granulat are un gust dulce neutru și nu are culoare. Nu conține minerale, ceea ce îl face mai puțin hrănitor decât zahărul muscovado.
Spre deosebire de zahărul muscovado, zahărul granulat poate fi obținut fie din trestie de zahăr, fie din sfeclă de zahăr. Puteți determina sursa citind secțiunea de ingrediente a etichetei nutriționale.
Zahar brun
Zahărul brun este pur și simplu zahăr alb cu melasa adăugată înapoi după prelucrare.
Zahărul brun deschis conține o cantitate mică de melasă, în timp ce zahărul brun închis o cantitate mai mare. Totuși, cantitatea de melasă este de obicei mai mică decât cea a zahărului muscovado.
La fel ca zahărul muscovado, zahărul brun are textura nisipului umed – dar un gust mai blând cu o usoara aroma de caramel.
Utilizări populare
Aroma bogată de caramel și subtonurile de arsura fac zaharul muscovado sa se potriveasca bine cu produse coapte cu o culoare mai intunecata și mâncăruri savuroase.
Unele utilizări populare pentru zahărul muscovado includ:
-Sos barbeque: Folosiți zahăr muscovado în loc de zahăr brun pentru a îmbunătăți aroma afumată.
-Produse coapte cu ciocolată: Folosiți muscovado în negrese sau fursecuri de ciocolată.
-Cafea: Amestecați în cafea fierbinte pentru o dulceață complexă, care se asortează bine cu gustul amar al băuturii.
-Turtă dulce: Schimbă zahărul brun cu muscovado pentru a crea o aromă de melasă și mai puternică.
-Sosuri pentru carne. Muscovado adaugă o aromă minunată la glazurile folosite pe carne.
-Inghetata: Folosiți zahăr muscovado pentru a crea un gust caramelizat cu gust dulceag.
-Marinade: Amestecă zahărul muscovado cu ulei de măsline, ierburi și condimente pentru a marina carnea înainte de a o pregati la gratar sau inainte de a o prăji.
-Ovaz: Presărați zaharul muscovado pe ovăzul cald cu nuci și fructe pentru o aromă bogată.
-Floricele de porumb: Amestecati floricele calde cu unt sau ulei de nucă de cocos și muscovado pentru un gust delicat sărat-afumat-dulce.
-Dressing pentru salata: Folosiți zahăr muscovado pentru a adăuga dulceață asemănătoare unui caramel la pansamente.
-Cafea sau caramel: Muscovado creează dulciuri cu aromă de melasă profundă.
Zaharul muscovado trebuie păstrat într-un recipient etanș pentru a reduce pierderea de umiditate. Dacă se întărește, așezați un prosop de hârtie umed peste noapte și se va înmuia.

Niciun comentariu

Nu ratați!