Ștevie – o plantă deosebită cu calități medicinale remarcabile

0

Ștevia previne și combate astenia de primăvară, este detoxifiantă, reglează nivelul zahărului din sânge, reduce tensiunea arterială, combate obezitatea, este diuretică, stimulează și fortifică sistemul imunitar, combate constipația, ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, datorită proprietăților antibacteriene, previne și tratează acneea, ridurile, dermatita și eczemele. Are capacitatea de a întări oasele, îmbunătățește circulația, crește nivelul de energie, contribuie la prevenirea cancerului, crește pofta de mâncare, protejează împotriva diabetului, întărește sănătatea inimii și a rinichilor.
Ștevia oferă o cantitate semnificativă de fibre, foarte puține calorii și proteine. Este bogată în vitamina C, A, B6, fier, magneziu, potasiu și calciu. Conține acizi polifenolici, flavonoide și antociani.
Conținutul ridicat de fibre îmbunătățește sănătatea digestivă și gastrointestinală. Fibrele pot contribui, de asemenea, la reducerea colesterolului total în organism, protejând astfel sănătatea inimii și reducând șansele de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
Ștevia conține un nivel ridicat de potasiu, esențial pentru sănătate. Potasiu este un vasodilatator și are un rol esențial în menținerea echilibrului fluidelor în organism. Reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge și arterelor.
Ștevia conține antioxidanți, compuși fenolici, flavonoide și antociani, eficienți în combaterea radicalilor liberi din organism și neutralizarea lor înainte de a contamina celulele sănătoase. Antioxidanții au o gamă largă de efecte în organism, dar prevenirea cancerului este cel mai mare beneficiu al acestora.
Vitamina A din ștevie este strâns legată de îmbunătățirea vederii, reducerea degenerării maculare și cataractei. Beta-carotenul, derivat din vitamina A, acționează ca un antioxidant, și, combinat cu alți antioxidanți, poate stimula sănătatea ochilor.

Nivelurile semnificative de fier stimulează producția de celule roșii și previne anemia. Îmbunătățește circulația, crește nivelul de oxigen din organism, stimulează creșterea părului, crește nivelul de energie și accelerează procesul de vindecare.
Conținutul de vitamina C stimulează sistemul imunitar și crește numărul de celule albe din sânge, care reprezintă prima linie de apărare împotriva agenților patogeni și a altor invadatori străini din organism și ajută la reducerea inflamațiilor.
Ștevia s-a dovedit a avea un efect diuretic, în special atunci când frunzele sunt uscate. Acestea stimulează urinarea, eliminând toxinele, sărurile, apa și chiar un anumit procent de grăsime.
Atenție!!! Datorită conținutului de antrachinonici, substanțe care ajung în sânge și în lapte, pot cauza diaree bebelușului, ștevia nu este recomandată mamelor care alăptează.
Este contraindicată celor suferinzi de afecțiuni pulmonare și ale căilor respiratorii, celor cu stomac sensibil, reumaticilor și bolnavilor cu suferințe articulare, celor cu pietre la ficat sau la rinichi.
Acidul oxalic este o toxină, deci este important să fie consumată în cantități moderate. De asemenea, atunci când este gătită, nu folosiți vase din fontă sau aluminiu, deoarece metalul interacționează cu acidul oxalic și va determina planta să aibă un gust metalic foarte neplăcut
.

Niciun comentariu

Nu ratați!