Rețete savuroase și super sănătoase cu urzici

0

Urzica este atât un aliment delicios ce poate fi gătită sub formă de ciorbă, piure, tocăniță, cât și o plantă de leac utilizată pentru uz intern și extern.
Are o acțiune benefică în anemii, boli de sânge, reglarea tensiunii arteriale, susținerea pancreasului și automat ajută la controlul glicemiei din sânge.
Totodată este de ajutor celor care suferă de ulcer, având efect laxativ, depurativ, diuretic, hemostatic, antiseptic, emolient. Previne și ajută în refacerea bolilor de rinichi.
Combate reumatismul, ulcerele varicoase și hemoroizii. Combate problemele de sciatică și nevritele, sprijină refacerea rănilor. Are acțiune antialergică, stimulează creșterea părului și îi redă naturalețea.
📌 Urzici: beneficii pentru sănătate și efecte secundare
👉 Mâncare de urzici cu usturoi
✔️ Ingrediente:
– 6 grămezi urzici
– 1 lingură făină
– 3 căței usturoi
– 1 ceapă mare
✔️ Mod de preparare:
– Spală bine urzicile și opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare.
– Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute.
– Toacă ceapa și cățeii de usturoi.
– Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt. Păstrează o cană din apa în care au fiert.
– Într-o tigaie, înăbușe ceapa în ulei cu putina apă până devine moale.
– Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul.
– Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile.
– Amestecă în continuu, pentru a nu se arde.
– Este gata când compoziția se îngroașă. Servește mâncarea de urzici caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.
👉 Mâncare de urzici cu orez și usturoi
✔️ Ingrediente:
– 500 de grame de urzici
– o jumătate de cană cu orez
– o ceapă medie
– 2 căței de usturoi
– un ardei gras
– 100 de mililitri de ulei de măsline
– două roșii tăiate cuburi
– sare și piper
– sucul de la o jumătate de lămâie
✔️ Mod de preparare:
– Dupa ce ai opărit urzicile și s-au răcit, toacă-le mărunt.
– Toacă ceapa, ardeiul și usturoiul și lasă-le la înăbușit până se gătesc.
– Adaugă orezul și lasă-l timp de trei minute pe foc, apoi adaugă două căni din apa în care au fiert urzicile și amestecă din când în când ca să nu se lipească.
– După ce orezul este gătit pe jumătate, adaugă urzicile, roșiile cuburi, sarea, piperul și sucul de lămâie.
– Introdu vasul în cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru 30 de minute.
– Poți servi mâncarea alături de o porție de mămăligă caldă.

👉 Ciorbă de urzici
✔️ Ingrediente:
– 1 kg urzici
– 500 ml bulion
– o ceapă mare
– un morcov mare
– ouă fierte tăiate felii (opțional)
– o legătură pătrunjel
– borș după gust
✔️ Mod de preparare:
– Opărește urzicile într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot.
– Lasă-le la fiert pentru 15 minute. Când au fiert, folosește o strecurătoare pentru a le scurge de apă.
– Toacă ceapa, morcovul și urzicile.
– Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici.
– Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune-le fiert.
– După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute.
– Adaugă borșul fiert înainte.
– Aproape de final, toacă pătrunjelul și adaugă-l în ciorbă.
– După ce o pui în farfurie, poți adăuga câteva felii de ou fiert tare.
👉 Supă cremă de urzici
✔️ Ingrediente:
– 200 grame urzici
– ceapă
– căpățână de usturoi
– 2 felii de țelină
– 2 cartofi
– 200 ml smântână de gătit
– 50 grame unt
– Câteva boabe de piper, foi de dafin, sare și piper după gust
– 1 linguriță nucșoară
– 1 linguriță mentă uscată/ câteva frunze de mentă proaspătă
– 1 linguriță chimion
– Mărar
– Zeama de la ½ lămâie
– 1 sau 2 cepe verzi
– 1 ou pentru fiert
✔️ Mod de preparare:
– Se spală, se curăță și se toacă legumele.
– Într-o oală se pun legumele tocate și 1l de apă.
– Se pune pe foc și se adaugă frunzele de dafin, boabele de piper, sarea și mărarul.
– Se fierbe timp de 25 de minute.
– Între timp, se pune untul la topit într-o tigaie, se adaugă usturoiul tocat mărunt și condimentele. Se țin pe foc 1 minut.
– Se adaugă urzicile și se lasă să scadă.
– După ce scad, se adaugă smântâna de gătit și se dă la blender.

Niciun comentariu

Nu ratați!