Berberina provine din China și India, unde a fost utilizată pentru prima dată cu mii de ani în urmă în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică.
Pentru ce se folosește berberina astăzi? Studiile au demonstrat că are multe efecte farmacologice, inclusiv capacități antimicrobiene, antitumorale, antiinflamatorii și de scădere a glicemiei.
Extractele și suplimentele făcute din acest compus, cum ar fi berberina HCL, sunt în general ieftine, sigure și bine-cunoscute pentru activitățile lor antibacteriene largi. Ele pot fi chiar capabile să ajute la tratarea naturală a afecțiunilor fără a utiliza antibiotice.
👉 Ce este berberina?
Berberina (cunoscută și sub denumirea de clorhidrat de berberină) este un alcaloid natural de izochinolină care se găsește într-o mare varietate de ierburi.
Alcaloidul berberină poate fi găsit în tulpina, scoarța, rădăcinile și rizomii (tulpini subterane asemănătoare rădăcinilor) plantelor. Are o culoare galben intens – atât de intens încât a fost folosit ca și colorant natural.
Este principala componentă activă a două plante care sunt populare în medicina naturistă: Coptidis Rhizoma și Phellodendri Chinensis Cortex .
În Medicina Tradițională Chineză, aceste plante au fost folosite de secole pentru a trata în mod natural diabetul. Acest compus are o istorie lungă de utilizare pentru gestionarea gastroenteritei bacteriene, a diareei și a altor boli digestive.
Alcaloizii sunt definiți ca o clasă de compuși organici de origine vegetală care conțin în mare parte atomi de azot bazici. Consumul lor are acțiuni fiziologice pronunțate asupra oamenilor, în special în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și metabolică.
Un număr tot mai mare de studii au descoperit dovezi că beneficiile berberinei includ protejarea împotriva următoarelor afecțiuni:
– Sindromul metabolic
– Diabet
– Infecții gastrointestinale
– Boala de inima
– Colesterol ridicat
– Hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)
– Probleme articulare
– Densitate osoasă scăzută
– Controlul greutății
– Depresie și declin cognitiv
– Formarea celulelor canceroase
Formula sa moleculară este C20H18NO4 și, ca și alți alcaloizi protoberberinici, cum ar fi jatrorrhizine, poate face minuni pentru sănătate.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Diabet
Într-un studiu, s-a descoperit că berberina ajută la scăderea glicemiei. Acest lucru poate ajuta la prevenirea și tratarea diabetului de tip II și a complicațiilor acestuia, inclusiv bolile cardiovasculare diabetice și neuropatia diabetică.
De asemenea, s-a demonstrat că are efecte pozitive asupra metabolismului, asupra factorilor inflamatori și asupra rezistenței la insulină la pacienții cu sindrom metabolic.
Unul dintre cele mai impresionante studii a comparat administrarea a 500 de miligrame din compus de două până la trei ori pe zi timp de trei luni cu administrarea medicamentului comun pentru diabet metformin. Berberina a reușit să controleze glicemia și metabolismul lipidelor la fel de eficient ca metformina, cercetătorii descriind-o ca un „agent hipoglicemiant oral puternic”.
Datorită efectelor sale asupra sensibilității la insulină, acest compus poate ajuta și la prevenirea afectării rinichilor, potrivit unor studii.
2. Poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale ridicate
Există dovezi că berberina poate ajuta la scăderea nivelurilor ridicate de LDL, colesterol total și hipertensiune arterială.
Un studiu a arătat că berberina a redus colesterolul seric împreună cu nivelurile de trigliceride la pacienții cu diabet de tip 2. Se pare că funcționează prin inhibarea PCSK9, care, după cum arată cercetările de la Harvard Medical School, ajută la scăderea colesterolului.
Un studiu separat a constatat că administrarea combinată de drojdie roșie de orez – binecunoscută pentru capacitatea sa de a scădea în mod natural colesterolul – și berberină poate oferi o gamă mai largă de protecție împotriva colesterolului cu un risc mai mic de efecte adverse grave în comparație cu terapia cu statine pe bază de prescripție medicală.
În studiile pe animale, s-a demonstrat că berberina scade concentrațiile anormal de mari de grăsimi și lipide din sânge prin promovarea excreției de colesterol din ficat și inhibarea absorbției intestinale a colesterolului.
Deoarece poate scădea zahărul din sânge, poate îmbunătăți nivelul de colesterol LDL și trigliceride, poate reduce nivelul de testosteron și poate scădea raportul dintre talie și șold, oferă beneficii și pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic.
De asemenea, poate îmbunătăți nivelul tensiunii arteriale și circulația în rândul persoanelor cu sindrom metabolic atunci când este consumat cu o dietă sănătoasă bogată în antioxidanți.
3. Sprijină pierderea în greutate
Berberina este unul dintre puținii compuși care sunt capabili să activeze AMPK (protein kinaza activată). AMPK este o enzimă din interiorul celulelor corpului uman, care este adesea numită „comutator principal metabolic”, deoarece joacă un rol crucial în reglarea metabolismului.
Activarea AMPK stimulează arderea grăsimilor în mitocondrii, motiv pentru care studiile au demonstrat că berberina poate ajuta la oprirea acumulării de grăsime în corpul uman și poate proteja împotriva sindromului metabolic.
Într-un studiu publicat în Phytomedicine, adulților obezi li s-au administrat 500 de miligrame de berberină pe cale orală de trei ori pe zi pentru un total de 12 săptămâni. Eficacitatea și siguranța tratamentului au fost determinate de măsurători ale greutății corporale, panou metabolic cuprinzător, niveluri de lipide și hormoni din sânge, niveluri de exprimare a factorilor inflamatori, hemograma completă și electrocardiograf.
În general, acest studiu a arătat că berberina este un compus puternic de scădere a lipidelor, cu un efect moderat de scădere în greutate.
4. Protecție împotriva declinului cognitiv
Studiile au evaluat potențialul terapeutic al berberinei împotriva bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson și neurodegenerarea indusă de traume. Deși sunt necesare mai multe cercetări, un studiu a arătat că există multiple efecte pozitive ale berberinei – dintre care unele îmbunătățesc factorii/căile neuroprotectoare, iar altele care contracarează neurodegenerarea.
Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că poate ajuta la combaterea depresiei. Există dovezi că berberina posedă activități protectoare ale sistemului nervos central, în special capacitatea de a inhiba monoaminoxidaza-A, o enzimă implicată în degradarea norepinefrinei și a serotoninei, care are efecte de ridicare a dispoziției.
5. Sprijină sănătatea inimii
O parte din efectul pozitiv al berberinei asupra sănătății inimii provine din capacitatea compusului de a ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a obezității, ambele fiind factori cu potențial de creștere a riscului de boală coronariană.
De asemenea, stimulează eliberarea de oxid nitric, o moleculă de semnalizare care relaxează arterele, crește fluxul sanguin, scade tensiunea arterială și protejează împotriva arteriosclerozei.
În cercetările publicate în World Journal of Cardiology , persoanele care au luat berberină au avut o funcție mai bună a inimii și au fost mai capabile să facă mișcare decât cei care au luat un placebo.
6. Poate îmbunătăți sănătatea plămânilor
Cercetările sugerează că berberina aduce beneficii funcției pulmonare datorită efectelor sale antiinflamatorii. S-a demonstrat chiar că acest alcaloid reduce efectul inflamației pulmonare acute induse de fumul de țigară.
Într-un studiu publicat în revista Inflammation , șoarecii au fost expuși la fumul de țigară pentru a provoca leziuni pulmonare acute și apoi au primit 50 mg/kg de berberină intragastric. La examinarea țesuturilor pulmonare, s-a constatat că fumul de țigară a provocat inflamarea alveolelor pulmonare împreună cu edem celular sau retenție anormală de lichide.
Cu toate acestea, tratamentul cu berberină a redus semnificativ inflamația plămânilor și a ameliorat leziunea pulmonară acută indusă de fumul de țigară prin activitatea sa antiinflamatoare.
7. Poate proteja ficatul
Berberina este bună pentru ficat? Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că poate apăra împotriva bolilor hepatice, cercetările actuale sugerează că berberina susține ficatul prin scăderea zahărului din sânge, a rezistenței la insulină și a trigliceridelor, toți fiind markeri ai afectării ficatului la persoanele cu diabet zaharat și hepatită.
9. Are efecte anti-cancer
Există cercetări în creștere privind reglarea metabolismului celulelor canceroase prin clorhidrat de berberină. Asta pentru că berberina poate ajuta la inducerea morții celulelor canceroase.
Activitatea sa anticanceroasă, care inhibă în mod specific creșterea și proliferarea celulelor canceroase, o face să devină o componentă naturală a sistemelor de livrare a nanoparticulelor utilizate pentru terapia cu berberină a cancerului. De exemplu, berberina a indus apoptoza celulelor canceroase ale limbii în cercetările efectuate la China Medical University.
❗️Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Dacă aveți o afecțiune sau luați medicamente, inclusiv antibiotice, atunci se recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o lua.
Acest lucru este deosebit de important dacă luați în prezent medicamente care scad zahărul din sânge!
Deoarece poate scădea glicemia, diabeticii care își controlează zahărul din sânge cu insulină sau alte medicamente trebuie să fie precauți atunci când folosesc acest supliment pentru a evita nivelurile periculos de scăzute ale zahărului din sânge. Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui, de asemenea, să fie atenți atunci când o folosesc, deoarece poate scădea în mod natural tensiunea arterială.
Femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să ia berberină.
Este berberina sigur pentru a lua pe termen lung? Cel mai bine este să discutați cu un medic dacă intenționați să o luați mai mult de 12 săptămâni.
Din nou, respectând dozele recomandate – distribuite pe parcursul zilei și după mese – aceste posibile efecte secundare negative ale berberinei pot fi evitate.
Niciun comentariu