Cacaoa are capacitatea de a micșora tensiunea arterială, diminuează colesterolul, ajută la eliminarea kilogramelor în plus, ameliorează constipația, previne cancerul, ameliorează sindromul de oboseală cronică și diferite boli neurodegenerative. Este benefică pentru vindecarea rapidă a rănilor, pentru îngrijirea pielii și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sănătății creierului. De asemenea, ajută la tratarea deficienței de cupru. Are proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și exercită efecte protectoare împotriva neurotoxicității.
Pudra de cacao este bogată în minerale, cum ar fi fier, magneziu, calciu, fosfor, cupru și mangan. Este o sursă bună de seleniu, potasiu și zinc, oferind în același timp organismului carbohidrați, proteine și fibre dietetice.
Cacaoa este bogată in flavonoide, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge. Acest lucru ajută la menținerea unui sistem circulator sănătos.
Un studiu de cercetare a constatat că pudra de cacao prezintă o activitate antioxidantă mai mare decât ceaiul negru, ceaiul verde sau vinul roșu. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi pe baza de oxigen, care sunt prezenți în organism. În plus, este bogată în substanțe fitochimice fenolice și posedă o cantitate mare de flavonoide.
Oamenii de știință au descoperit că aceasta extinde efectele benefice asupra menținerii unui creier sănătos. Aceste beneficii neuroprotectoare ar putea avea efecte favorabile asupra funcțiilor de învățare și memorare. Constatările au susținut că produsele pe bază de cacao sporesc circulația sângelui în creier și au furnizat dovezi ale potențialului terapeutic pentru vindecarea tulburărilor vasculare.
Un studiu de cercetare a arătat că are efecte hipoglicemice și hipocolesterolemice atât asupra nivelurilor de glucoză cât și asupra colesterolului. De asemenea, s-a constatat o creștere notabilă a nivelurilor de colesterol HDL (bun) la subiecții de test.
Consumul de cacao s-a dovedit a fi eficient în îmbunătățirea rezistenței la insulină și a metabolizării glucozei. Aceasta, la rândul său, ajută la reglarea nivelului de zahăr din organism. Proantocianidinele derivate din aceasta ajută la inhibarea cataractei induse ocazional de diabet. Un studiu de investigație a confirmat că exercită o activitate antioxidantă protectoare în tratamentul complicațiilor diabetice pe termen lung. Radicalii liberi agravează aceste complicații diabetice prin promovarea stresului oxidativ, ducând la deteriorarea celulelor și a țesuturilor. Activitatea de curățare a radicalilor liberi a arătat efecte terapeutice în tratarea și prevenirea acestui tip de leziuni celulare.
Extractele de cacao ajută la prevenirea dezvoltării diferitor tipuri de infecții în organism. Împreună cu medicamentele corespunzătoare, a fost considerată utilă în eradicarea bacteriilor.
Un studiu a arătat beneficiile în prevenirea obezității. Aportul său ajută la modularea metabolismului lipidic și la reducerea sintezei și transportului de acizi grași. De asemenea, a demonstrat o îmbunătățire a termogenezei, a mecanismului de producere a căldurii în țesuturile adipoase și în ficat.
Studiile au arătat că pudra de cacao exercită efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Cacaoa este bogată în flavonoide cu proprietăți antioxidante care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării, în timp ce întăresc inima. Previne formarea cheagurilor de sânge. Ajută la prevenirea proliferării diferitelor afecțiuni medicale cum ar fi ateroscleroza și tromboza, care sunt unele dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare mai grave.
Consumul de cacao a arătat efecte antidepresive. Studiile au arătat că flavonolii de cacao ajută la îmbunătățirea stării de spirit, combat depresia și promovează activități cognitive îmbunătățite în timpul eforturilor mentale.
Contribuie la îmbunătățirea sentimentului de mulțumire și la promovarea efectelor afrodiziace.
Consumul regulat de produse din cacao exercită efecte terapeutice în tratarea bolilor de constipație cronică și a afecțiunilor intestinale (disconfort gastro-intestinal sau dureri abdominale).
Cacaoa a demonstrat efecte benefice în inhibarea creșterii celulelor canceroase fără a afecta creșterea celulelor sănătoase. Studiile au furnizat dovezi privind calitățile chemo-preventive și antiproliferative. Efectele de vindecare s-au dovedit extrem de valoroase în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cel de colon sau de prostată.
Studiile de cercetare au arătat că este valoroasă în terapia deficitului de cupru și a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului hemoglobinei, numărului de leucocite și conținutului de cupru la acești pacienți. Ajută la prevenirea și tratarea bolilor cauzare de deficitul de cupru din organism, cum ar fi anemia, neutropenia și leucopenia.
Exercită efecte calmante asupra persoanelor care suferă de oboseală cronică. Efectele atenuante sunt atribuite eliberării de neurotransmițători cum ar fi serotonina, care exercită efecte protectoare de la stresul oxidativ asupra celulelor neuronale și ajută la combaterea sindromului oboselii cronice.
S-a constatat că este eficientă în menținerea sănătății pielii. Cacaoa stimulează fluxul sănătos de sânge în țesuturile dermice. Este utilizată în numeroase produse de îngrijire a pielii.
Cacaoa a arătat efecte benefice în tratarea bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Rezultatele cercetătorilor sugerează că aceste substanțe fitochimice au calități sinergice, care ajută la reducerea stresului oxidativ asupra minții. Acest lucru ajută la prevenirea leziunilor celulare neuronale și exercită un efect protector asupra membranei celulare împotriva citotoxicității.
Un studiu de cercetare a confirmat faptul ca alimentele cu cacao se pot dovedi benefice în prevenirea efectelor adverse cauzate de o dietă lipsită de magneziu.
Atenție! Cacaoa este o sursă de cofeină. Excesul de cofeină poate duce la diferite efecte secundare, cum ar fi urinarea crescută, insomnie și bătăi neregulate ale inimii. Acest exces mai poate agrava conditiile persoanelor care suferă deja de tulburări de anxietate sau diaree.
Cacaoa poate provoca reacții alergice la cei care posedă o sensibilitate față de aceasta. Alergiile includ reacții cutanate, migrene, dureri de cap, disconfort digestiv, greață.
Cofeina poate influența efectele anumitor medicamente, inclusiv clozaril, dipiridamol, ergotamină, fenilpropanolamină si teofilină. În plus, ar putea interacționa cu medicamentele pentru astm, depresie și diabet.
Niciun comentariu