Când sunteți un student care încearcă să memoreze și să înțeleagă o mulțime de informații noi, este important să vă mențineți sănătatea în formă maximă. A rămâne sănătos poate promova performanța academică și vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele educaționale la orice vârstă.
Deși o dietă sănătoasă generală este cea mai importantă pentru a vă menține corpul și creierul gata să asume sarcini dificile, cercetările arată că anumite alimente pot fi deosebit de importante pentru sănătatea creierului și pentru promovarea performanței mentale.
Următoarele alimente au fost legate de îmbunătățirea sănătății creierului și fac alegeri excelente atunci când trebuie sa învățăm noi informații.
Va prezentam cele mai bune 9 alimente pentru creier ce ajuta la studiu.
1. Fructe de padure
Fructele de pădure sunt bogate într-o varietate de compuși care pot ajuta la promovarea performanței academice și la protejarea sănătății creierului. Fructele de pădure, inclusiv afinele, căpșunile și murele, sunt deosebit de bogate în compuși flavonoizi numiți antociani.
Se crede că antocianinele îmbunătățesc performanța mentală prin creșterea fluxului sanguin către creier, protejarea împotriva inflamației și îmbunătățirea anumitor căi de semnalizare care promovează producția de celule nervoase și procesele celulare implicate în învățare și memorie.
O serie de studii la om au demonstrat că aportul de fructe de pădure afectează pozitiv funcția creierului.
De exemplu, un studiu realizat pe 40 de persoane a examinat efectele consumului unui smoothie de 400 ml conținând cantități egale de afine, căpșuni, zmeură și mure.
S-a constatat că smoothie-ul a condus la timpi de răspuns mai rapizi la testele de atenție și de comutare a sarcinilor și a ajutat participanții să mențină precizia acestor teste timp de 6 ore, comparativ cu cei dintr-un grup placebo.
Mai mult, o revizuire care a inclus 12 studii la copii, adulți tineri și adulți mai în vârstă a constatat că 8 dintre studii au raportat performanțe mentale îmbunătățite, inclusiv la testele de memorie spațială și pe termen scurt, după administrarea suplimentelor de afine sau suplimente cu afine.
Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt necesare studii bine concepute în viitor pentru a confirma acest posibil beneficiu.
Mai multe alte studii, inclusiv fructe de pădure bogate în antocianină, au raportat, de asemenea, îmbunătățiri ale performanței mentale.
2. Citrice
Citricele sunt extrem de nutritive, iar aportul lor a fost legat de o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv promovarea sănătății creierului.
La fel ca fructele de pădure, citricele precum portocalele și grapefruitul sunt bogate în flavonoide, inclusiv hesperidină, naringină, quercetină și rutină, printre altele.
Acești compuși pot avea capacitatea de a promova învățarea și memoria, precum și de a proteja celulele nervoase de leziuni, evitând deci declinul mental.
Studiile arată că consumul de suc de citrice poate contribui la promovarea performanței mentale.
Un studiu efectuat pe 40 de adulți tineri a arătat că consumul de 500 de ml de suc de portocale și grapefruit a îmbunătățit fluxul de sânge către creier și a îmbunătățit semnificativ performanța la un test care presupunea potrivirea simbolurilor cu numerele, în comparație cu o băutură de control.
Un alt studiu efectuat pe 37 de adulți în vârstă a constatat că consumul de 500 ml de suc de portocale 100% pe zi timp de 8 săptămâni a îmbunătățit semnificativ funcția generală a creierului, care a fost evaluat printr-o serie de teste, comparativ cu o băutură de control.
Deși sucurile de fructe sunt surse mai concentrate ale acestor potențiali compuși care promovează sănătatea creierului, citricele întregi sunt, de asemenea, surse bogate de flavonoide și pot fi folosite ca gustare atunci când studiați sau vă pregătiți pentru un examen.
Asociați fructele citrice și sucul de citrice cu o sursă de proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile mixte, pentru a vă face gustarea mai satisfăcătoare.
3. Ciocolată neagră și produse din cacao
Cacaoa are cel mai mare conținut de flavonoide în greutate din orice alt aliment, motiv pentru care produsele din cacao, cum ar fi ciocolata, contribuie semnificativ la aportul de flavonoide din dietă. Consumul de produse din cacao bogate în flavonoizi poate afecta în mod favorabil sănătatea creierului.
Într-un studiu, 90 de adulți în vârstă cu insuficiență mintală ușoară au băut o băutură din cacao care conține fie 45 mg, 520 mg sau 990 mg de flavonoide de cacao pe porție o dată pe zi timp de 8 săptămâni.
La sfârșitul studiului, persoanele care au băut băuturi cu conținut ridicat de flavonoizi au avut rezultate semnificativ mai bune la testele mentale decât cele atribuite băuturii cu conținut scăzut de flavonoizi.
În plus, grupurile cu flavonoide ridicate și intermediare au îmbunătățit sensibilitatea la insulină , ceea ce sa sugerat a fi cauza principală a funcției creierului îmbunătățite. Insulina este un hormon care ajută la mutarea zahărului din sânge în celulele dumneavoastră, unde poate fi utilizat pentru energie.
Alte studii au arătat că aportul de cacao poate ajuta la reducerea oboselii mintale, la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier și la creșterea memoriei și a timpului de reacție în sarcinile mentale.
Interesant este că flavonoizii pot traversa bariera hematoencefalică – o membrană semipermeabilă care vă protejează creierul – și pot acționa direct asupra zonelor creierului care controlează memoria și atenția.
4. Nuci
Nucile sunt ambalate cu substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea creierului, inclusiv vitamina E și zinc. De asemenea, sunt portabile și versatile, ceea ce le face o alegere excelentă pentru gustări de studiu.
Nucile sunt surse concentrate de grăsimi, proteine și fibre sănătoase și vă pot ajuta să vă mențineți alimentați pe parcursul ședințelor de studiu maraton. În plus, unele cercetări arată că gustarea cu nuci poate chiar ajuta la îmbunătățirea anumitor aspecte ale funcției creierului.
Un studiu efectuat pe 64 de studenți a constatat că adăugarea de nuci în dietă timp de 8 săptămâni a dus la o îmbunătățire semnificativă cu 11,2% a interpretării informațiilor verbale, comparativ cu un placebo.
Un alt studiu efectuat pe 317 copii a constatat că aportul de nuci a fost legat de îmbunătățirea timpului de reacție și a performanței la testele cerebrale.
În plus, un studiu bazat pe populație la 15.467 de femei a arătat că consumul a cel puțin 5 porții de nuci pe săptămână a fost legat de o stare mentală generală mai bună.
5. Ouă
Ouăle sunt adesea denumite multivitamine ale naturii datorită varietății de nutrienți pe care le conțin. Sunt deosebit de bogate în substanțe nutritive necesare funcției creierului, inclusiv vitamina B12, colină și seleniu.
De exemplu, seleniul este implicat în coordonare, memorie, cunoaștere și performanță motorie, în timp ce colina este necesară pentru dezvoltarea creierului și producerea neurotransmițătorului acetilcolină, care este necesară pentru stocarea memoriei și funcția musculară.
Vitamina B12 joacă, de asemenea, roluri importante în sănătatea neurologică, iar nivelul scăzut al acestei vitamine afectează funcția creierului.
Mai mult, ouăle conțin luteină, un pigment carotenoid care a fost asociat cu îmbunătățirea funcției vizuale și mentale.
Cu toate acestea, trebuie să mâncați ouă întregi – nu doar albușuri – pentru a profita de potențialele lor beneficii care promovează funcția creierului.
Un studiu efectuat pe 19 copii și adolescenți a constatat că consumul de gălbenușuri de ou a fost asociat cu o învățare mai mare pe termen scurt, scoruri de memorie și atenție, în comparație cu albușurile de ou. Cu toate acestea, acest studiu a fost finanțat de Centrul de nutriție a ouălor, care ar fi putut influența studiul.
6. Avocado
Avocado sunt fructe versatile care pot fi savurate în mai multe moduri, inclusiv piure în guacamole, întins pe pâine prăjită sau pur și simplu savurate întregi cu un pic de sare. Ca o gustare convenabilă de studiu, ele vă pot ajuta, de asemenea, să vă creșteți funcția creierului.
Sunt o sursă excelentă de luteină, un carotenoid care se acumulează în creier și ochi și poate influența pozitiv funcția creierului.
Un studiu efectuat pe 84 de adulți a demonstrat că cei care au mâncat o masă care conține avocado proaspăt timp de 12 săptămâni au avut niveluri crescute de luteină în sânge și au experimentat îmbunătățiri ale acurateței testelor mentale.
Cu toate acestea, studiul a fost finanțat de Consiliul Hass Avocado, care ar fi putut influența studiul.
Indiferent, nivelurile de luteină din sânge și aportul de luteină au fost asociate cu o funcție mentală mai bună în general.
7. Pește
Omega-3 sunt grăsimi esențiale care joacă un rol important în sănătatea creierului. Sunt concentrate în pești grași, care sunt, de asemenea, surse excelente de alți nutrienți care promovează sănătatea creierului, cum ar fi vitamina B12 și seleniu.
Nu este o surpriză faptul că o serie de studii au legat aportul de pește de funcția creierului îmbunătățită.
Un studiu efectuat pe 76 de adulți japonezi a asociat aportul mai mare de pește cu o performanță mai bună a memoriei și sănătatea creierului.
Un alt studiu efectuat pe mai mult de 17.000 de școlari a constatat că un aport de 8 grame de pește pe zi a fost semnificativ asociat cu note mai bune în limba germană și matematică, în comparație cu un aport de pește limitat sau total absent.
Cu toate acestea, studiul a menționat, de asemenea, că această asociație a scăzut în cea mai înaltă categorie de consum de pește , ceea ce cercetătorii au sugerat că se poate datora consumului mai mare de mercur și alți poluanți nocivi găsiți în peste si fructele de mare.
Multe alte studii au legat aportul de pește de o performanță mentală mai bună și de un declin mental mai lent, care se atribuie concentrației de nutrienți importanți, inclusiv grăsimi omega-3, la pești.
8. Sfecla
Sfecla și produsele din sfeclă sunt bogate în nitrați, pe care corpul dvs. ii transformă într-o moleculă numită oxid nitric. Oxidul nitric joacă multe roluri importante în sănătatea dumneavoastră, inclusiv o comunicare adecvată a celulelor nervoase, fluxul sanguin și funcția creierului.
Consumul de sfeclă bogată în nitrați și produse de sfeclă a fost asociat cu îmbunătățiri ale funcției creierului în unele studii.
Un studiu efectuat pe 24 de adulți mai tineri și mai în vârstă a constatat că consumul de 150 ml de suc de sfeclă a crescut semnificativ concentrația de nitrați din sânge și a îmbunătățit timpul de reacție la testele mentale la ambele grupe de vârstă, comparativ cu un placebo.
Un alt studiu efectuat pe 40 de adulți a constatat că consumul de 450 ml de suc de sfeclă a îmbunătățit fluxul de sânge către creier și performanța unui test de scădere, comparativ cu un placebo.
Puteți crește aportul alimentar de nitrați savurând sfecla prăjită cu o masă înainte de un examen sau savurând suc proaspăt de sfeclă în timp ce studiați.
9. Legume roșii, verzi și portocalii
Aportul de legume, în general, este asociat cu o mai bună funcție a creierului și cu promovarea sănătății generale.
Legumele roșii, portocalii și verzi, inclusiv ardei, morcovi și broccoli, conțin o varietate de compuși vegetali benefici, inclusiv pigmenți carotenoizi, care s-au dovedit a fi benefici pentru performanța mentală.
Carotenoidele luteină și zeaxantină se acumulează în retine. Această acumulare este denumită densitate optică a pigmentului macular (MPOD).
Un studiu efectuat pe 51 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani a constatat că MPOD a fost semnificativ legat de funcția creierului și capacitatea intelectuală.
Un alt studiu efectuat pe 56 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 9 ani a constatat, de asemenea, că MPOD a fost asociat pozitiv cu performanța academică.
Alternativ, MPOD scăzut a fost legat de performanța mentală redusă. Un studiu efectuat pe 4.453 de adulți a demonstrat că MPOD mai mic a fost asociat cu performanțe mai slabe la testele mentale, memorie mai slabă și timp de reacție mai lent.
Legumele cele mai bogate în luteină și zeaxantină includ kale, pătrunjel, spanac, busuioc, mazăre, praz, salată, morcovi, broccoli și ardei roșu și verde. Ouăle și fisticul sunt, de asemenea, surse bune de luteină și zeaxantină.
Pentru o masă satisfăcătoare înainte de sesiunea de studiu bogată în carotenoizi care promovează sănătatea creierului, adăugați o salată mare de spanac și ierburi cu ardei roșu tocat, morcovi tăiați felii și ouă fierte.
Îmbrăcați salata cu un strop de ulei de măsline și oțet și o mână mică de fistic tocate pentru proteine suplimentare și grăsimi sănătoase.
Niciun comentariu