Castraveți murați – gustoși și cu beneficii extraordinare pentru sănătate

1

👉 O scurtă istorie a murăturilor
Murăturile există de secole. Oamenii au început mai întâi să mureze fructe și legume în subcontinentul indian, dar la scurt timp după aceea, conceptul a devenit faimos în alte părți ale lumii.
Este posibil ca modalitățile de preparare să se fi schimbat pe măsură ce a trecut granițele în diferite țări, dar scopul final a rămas același – de a prelungi perioada de valabilitate a anumitor fructe și legume.
Murarea îmbunătățește nu numai gustul alimentelor, ci și păstrează intacți nutrienții acestora. Aflați mai multe despre profilul nutrițional al castraveților murați în secțiunea următoare.
👉 Profilul nutrițional al castraveților murați
Castraveți murați la borcan cu mărar sunt murăturile cele mai des făcute care conțin nutrienți sănătoși. Un castravete murat mare (45 g) conține următorii nutrienți:
– Sodiul (326 mg) și potasiul (46,2 mg) se găsesc din abundență în murăturile cu mărar. Calciul este pe locul al treilea la 21,8 mg. Urmează fosfor și magneziu (46 mg și, respectiv, 2,87 mg). Oligoelemente precum zincul, cuprul, manganul și fierul se găsesc în cantități mai mici.
– Castraveții murați cu mărar au un conținut scăzut de carbohidrați (8 g) și grăsimi (0,7 g).
– Conțin doar 0,4 g de fibre.
– Când vine vorba de vitamine, un castravete murat cu mărar are 848 µg de vitamina C, 81 µg de acid pantotenic (vitamina B5), 44 µg de niacină (vitamina B3) și 18,2 µg de beta-caroten. De asemenea, conține 6,87 µg de vitamina K, 48 µg de vitamina E și 1,68 µg de vitamina A. Sunt prezente și alte vitamine, dar în cantități mai mici.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale murăturilor
De la menținerea unui intestin sănătos până la prevenirea cancerului colorectal, consumul de murături are multe  beneficii pentru sănătate. Verifică-le mai jos:
1. Poate promova bacteriile intestinale
Murăturile conțin bacterii bune care ajută la descompunerea zaharurilor din alimente. Acest proces adaugă un gust acru murăturilor și îmbunătățește sănătatea probiotică a corpului, ceea ce este important pentru menținerea unui intestin sănătos. În plus, studii multiple au concluzionat că microflora din murăturile fermentate îmbunătățește microbiota intestinală.

2. Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Un studiu efectuat pe adulți japonezi cu diabet a arătat că consumul de alimente fermentate, inclusiv boabe de soia și castraveți murați, a scăzut efectele și simptomele diabetului de tip 2. În plus, fitoestrogenii și peptidele bioactive prezente în murături pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt limitate.
3. Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol
Cercetările sugerează că consumul de castraveți murați ajută la reducerea nivelului de colesterol, datorită fermentației cauzate de bacteriile de acid lactic găsite în aceste murături.
4. Poate ajuta la gestionarea simptomelor premenstruale
Un studiu experimental sugerează că consumul de murături poate ajuta la reducerea crampelor musculare. Crampele apar atunci când există o lipsă de hidratare, ceea ce provoacă un dezechilibru al nivelurilor de electroliți din corpul tău. Sodiul și potasiul prezent în saramura murăturilor pot ajuta la îmbunătățirea acestei situații prin echilibrarea electroliților și îmbunătățirea hidratării în organism. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt limitate.
5. Ajută la menținerea nivelului de electroliți în timpul unei diete Keto
Aportul scăzut de carbohidrați din dieta keto duce la o reducere a producției de glucoză. Această reducere declanșează producția de corpi cetonici și poate provoca deshidratare. Murăturile sunt bogate în sodiu și potasiu. Aportul acestor alimente bogate în aceste minerale poate ajuta la menținerea unui echilibru între electroliți și la menținerea corpului hidratat. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest efect al murăturilor.
6. Poate reduce daunele oxidative
Murăturile conțin cantități mari de vitamine C și E, care au proprietăți antioxidante. În plus, alimentele fermentate conțin antioxidanți esențiali cum ar fi riboflavină, acid folic, cobalamină, menachinonă și tiamina. Toți acești antioxidanți ajută la reducerea stresului oxidativ care poate provoca daune corpului tău la nivel celular.
Un studiu sugerează că murăturile tradiționale indiene conțin antioxidanți care pot ajuta la prevenirea formării benzenului, reducând astfel daunele celulare.
7. Poate preveni anumite tipuri de cancer
Murăturile sunt o mare putere de bacterii probiotice. Potrivit unui studiu realizat în India, bacteriile probiotice pot ajuta la prevenirea tumorilor canceroase la nivelul colonului, ficatului și vezicii urinare.
Murăturile fermentate conțin și anumite tulpini probiotice care pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal.
Pregătirea castraveților murați acasă este una dintre cele mai bune modalități de a obține toate aceste beneficii fără a pierde prea mulți nutrienți în urma procesării.
👉 Efectele secundare ale murăturilor
Excesul de sodiu și histamina din murături poate cauza probleme la ficat și rinichi, deși nu există suficiente cercetări pentru a demonstra acest lucru.
Diverse studii au descoperit că consumul excesiv de murături poate crește riscul de cancer gastric, stomacal și esofagian.

1 comment

  1. 4 rețete de murături extraordinar de gustoase dar și benefice pentru sănătate – Natura Vindecătoare 15 iulie, 2022 at 14:42 Răspunde

    […] Nu există gospodărie din România care să nu aibă în cămară borcane cu murături, așa că venim și noi cu câteva idei pentru dumneavoastră: 👉 Conopidă murată cu ardei gras ✔️ Ingrediente: – 2 kg de conopidă – 1 kg ardei gras roșu – 1 hrean – 1 mănunchi de mărar uscat – 1 mănunchi de frunze de țelină – 2 plicuri de mirodenii pentru murături – 300 g zahăr – 600 ml oțet de vin de 9 grade – apă ✔️ Mod de preparare: – Se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele. – Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți. – Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecăruia. – Se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele. – Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se depozitează în cămară. 👉 Castraveți bulgărești ✔️ Ingrediente: – 8-10 castraveți sau mai mulți, depinde ce cantitate vreți să puneți la borcane – 70 ml oțet – 3 linguri zahăr – sare grunjoasă – 10 boabe de piper – 10 boabe de muștar – foi de dafin – câteva rondele de ceapă – 100 ml apă ✔️ Mod de preparare: – Ingredientele se multiplă în funcție de numărul de castraveți aleși pentru murat. – Pentru că am avut grijă să sterilizăm borcanele și capacele înainte, tot ce trebuie să facem acum este să spălăm castraveții. – Ceapa se taie solzișori, moment în care se poate trece la punerea ingredientelor în borcane. – În fiecare borcan se pun castraveți, ceapă, o frunză de dafin, boabe de piper și de muștar. – Deasupra castraveților se presară puțin zahăr și sare pentru ca aceștia să devină dulci-acrișori. – Se adaugă oțelul, iar apoi se umple restul de borcan cu apă. – Fiecare borcan în parte trebuie să se agite pentru a se dizolva bine zahărul și sarea. – Borcanele cu castraveți se pun la fiert, la bain marie, timp de 20-30 de minute. – Sfat: apa în care fierb borcanele trebuie să ajungă până la gura recipientului – Borcanele se scot din apă până castraveții încep ușor să-și schimbe culoarea. – Borcanele se lasă acoperite pe o suprafață plană pentru a se răcori complet. – Se depozitează în cămară când sunt răcite de tot. 📌 Despre beneficiile castraveților murați. […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!