Cătina roșie – beneficii în anemie, imunitate scăzută și alte afecțiuni – rețete și mod de administrare

0

Arbustul de cătină roșie crește în regiunile mediteraneene. La noi este cultivat mai mult ca plantă ornamentală. În terapia naturală, de la această specie se utilizează scoarța de pe rădăcini și ramuri, precum și frunzele și florile. La magazinele naturiste se găsesc extracte din mlădițe de cătină roșie care pot fi utile în unele afecțiuni. Prof. dr. Constantin Pârvu menționează proprietățile diuretice, sudorifice, astringente și aperitive ale scoarței de cătină roșie.
Florile plantei dau rezultate în tratamentul icterului.
Frunzele de cătină roșie sunt indicate în reumatism și bolile splinei.
✔️ Imunitate scăzută, boli de splină
Cătina roșie are de asemenea o afinitate pentru splină. Este recomandată cu precădere în splenomegalie, adică splină mărită. Splina este un organ care are un rol important în apărarea organismului de infecții.
O cură cu extract de mlădițe de cătină roșie va ajuta așadar și la consolidarea imunitatății.
Doamna Carmen Ponoran spune că ambele tipuri de cătină – roșie și albă – pot fi administrate împreună sub formă de gemoderivate.
Le recomandă următoarelor categorii de persoane și situații:
→ anemie la copii
→ perioada de creștere la copii
→ oboseală fizică, surmenaj psihic
→ anemie la adulți
→ perioada post-partum, pentru refacerea nivelului hemoglobinei
→ perioada de convalescență
→ perioada de bătrânețe, pentru întinerirea organismului
✔️ Litiază renală, dischinezie biliară, diaree sanguinolentă
În aceste afecțiuni, dr. Constantin Pârvu recomandă decoctul preparat din scoarță de ramuri de cătină roșie.
Se folosește fie 1 linguriță de scoarță uscată și mărunțită, fie 1 linguriță de scoarță măcinată (pulbere). Planta se fierbe cu 250 ml de apă timp de 5 minute. Se administrează câte 1-2 ceaiuri pe zi.

✔️ Icter
În cazul icterului, profesorul recomandă infuza obținută din flori uscate de cătină roșie. Acestea se pun la infuzat cu 1 cană de apă clocotită și se lasă 10-15 minute sub capac. Se consumă câte 2-4 căni pe zi.
✔️ Reumatism, boli de splină
Se pune 1 linguriță de frunze și ramuri uscate de cătină roșie la fiert cu o cană de apă. După 5 minute de fierbere se strecoară. Se administrează câte 1-2 căni de ceai pe zi.
Contra reumatismului sunt bune și băile. În apa din cadă se adaugă un decoct preparat din 200 g de frunze și ramuri uscate de cătină roșie și 10 litri de apă. După o fierbere de 30 de minute, se strecoară.
Scoarța de pe rădăcini și ramuri se recoltează în perioada de primăvară. La fel ca la scoarța de salcie. Se jupoaie și se taie bucăți mici. Se lasă la uscat și se păstrează în săculeți de hârtie sau de pânză. Frunzele de cătină roșie se pot culege până în luna iulie. Florile se culeg când sunt în sezon, în cursul dimineții, după ce s-a ridicat roua.

Niciun comentariu

Nu ratați!