Ceai de coada calului – proprietăți medicinale foarte puternice + contraindicații

0

Ceaiul de coada-calului are beneficii impresionante, este capabil să prevină anumite tipuri de cancer, îmbunătățește imunitatea, reduce inflamația, îmbunătățește funcția cognitivă, ameliorează problemele respiratorii, protejează oasele, promovează sănătatea orală, detoxifică organismul, previne anemia, menține diabetul sub control și promovează sănătatea părului.
Una dintre cele mai interesante cercetări referitoare la coada-calului este legată de cancer, deoarece antioxidanții găsiți în această plantă arată efecte semnificative împotriva radicalilor liberi, produse secundare periculoase care pot provoca inflamații, durere și pot aduce boli grave. Prezența antioxidanților previn radicalii liberi să provoace mutații celulelor sănătoase în celule canceroase. Această cercetare se află în fază incipientă, dar rezultatele sunt, până acum, promițătoare.
Această plantă este anti-bacteriană și anti-septică, ceea ce înseamnă că extractul poate proteja împotriva invaziei agenților patogeni străini care pot compromite sistemul imunitar.
Inflamațiile dureroase în anumite părți ale corpului, indiferent că sunt cauzate de leziuni, artrită, gută sau orice altă afecțiune, pot fi ameliorate foarte mult cu ceaiul de coada-calului. Compușii analgezici și antiinflamatori găsiți în coada-calului pot să atenueze rapid aceste simptome.
Siliciul este unul dintre cele mai rare minerale necesare corpului nostru și există foarte puține surse accesibile în dieta noastră, motiv pentru care, de multe ori, îl asimilăm din suplimente. Cu toate acestea, coada-calului are concentrații mari de siliciu, care reprezintă un element-cheie în protejarea densității și integrității minerale osoase pe măsură ce îmbătrânim.
Ceaiul de coada-calului are efecte antioxidante care au fost legate de abilitățile cognitive superioare în studiile de laborator. Acesta poate proteja de tulburările cognitive cum ar fi boala Alzheimer și demență.

Acest ceai combate congestia sau răcelile frecvente. Acționează ca un expectorant, curățând mucusul în care bacteriile pot sa se depună și să crească, contribuind, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar și ameliorarea inflamației, având ca rezultat o respirație mai ușoară.
Gargara cu ceai de coada-calului poate fi de ajutor în cazul amigdalelor inflamate și a ulcerațiilor de la nivelul gurii. Pentru a prepara o apă de gură cu coada calului trebuie sa fierbeți o linguriță de plantă uscată într-o ceașcă de apă timp de 7-10 minute sau să adăugați 3-4 picături de extract într-o ceașcă de apă caldă. Faceți gargară de 3 ori pe zi, până la ameliorarea inflamației.
Coada-calului se găsește în mod obișnuit în diferite creme și produse de frumusețe pentru a reduce acneea, eczemele sau psoriazisul și pentru prevenirea îmbătrânirii premature.
Cercetările au asociat utilizarea ceaiului de coada-calului cu niveluri mai echilibrate de insulină în organism, și anume în scăderea rapidă a nivelului de zahăr din sânge atunci când este necesar. Deși aceasta este o metodă eficientă de gestionare a diabetului, trebuie consumat pentru o perioadă scurtă de timp sau când este necesar.
Atenție! Poate avea efecte grave pe termen lung dacă este consumat în exces. Utilizarea prelungită a plantei nu este recomandată deoarece poate duce la scăderea nivelului de vitamina B1. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să consume acest ceai. Deoarece coada calului conține urme de nicotină, nu este recomandată în cazul copiilor mici.

Niciun comentariu

Nu ratați!