Coada-calului: Planta care susține sănătatea pielii, unghiilor, părului și articulațiilor – cum se utilizează și care sunt potențialele efecte secundare

0

Cercetările arată gama largă de componente benefice pe care le deține coada-calului, inclusiv:
– Vitamina C
– Tiamina (vitamina B1)
– Riboflavină (vitamina B2)
– Niacina (vitamina B3)
– Acid pantotenic (vitamina B5)
– Piridoxina (vitamina B6)
– Folat
– Vitamina E
– Vitamina K
– Potasiu
– Sodiu
– Calciu
– Magneziu
– Fier
– Zinc
– Cupru
– Compuși fenolici
– Silice
– Acid chinurenic
– Styrylpyrones
– Clorofilă
Nu este de mirare că această plantă este folosită pentru o varietate atât de mare de probleme de sănătate, inclusiv infecții ale tractului urinar, edem, boli articulare, căderea părului , unghii fragile, sănătatea pielii, diabet, osteoporoză și multe altele!
👉 Ce este coada-calului?
Coada-calului este o plantă perenă aparținând genului Equisetum . Există cel puțin 15 specii diferite de Equisetum în întreaga lume, iar „coada-calului” este adesea folosită pentru a descrie întregul grup. În general, părțile supraterane ale plantei de coada-calului sunt folosite pentru a face medicamente. Planta comună de coada-calului ( Equisetum arvense ) este soiul cel mai des folosit medicinal.
Această plantă poate fi găsită crescând în sol umed și bogat în zonele cu climă temperată din emisfera nordică, inclusiv Asia, America de Nord și Europa. Stuful crește adesea sălbatic în apropierea zonelor umede și a altor zone joase din întreaga lume.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Ajută la îmbunătățirea unghiilor fragile
Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale acestei plante este utilizarea pentru unghiile fragile  – local, intern sau ambele. Numeroase rapoarte anecdotice spun despre capacitatea acestei plante de a ajuta la îmbunătățirea unghiilor fragile. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de acid silicic și silicați, nutrienți cunoscuți pentru creșterea sănătății pielii, părului și unghiilor.
2. Ajută la creșterea părului
Este coada-calului bună pentru creșterea părului? Coada calului este o sursă bogată într-o formă organică de siliciu, un mineral care a fost asociat cu creșterea părului, precum și cu pielea și unghiile mai sănătoase.
Potrivit unor experți în frumusețe, coada-calului este una dintre cele mai bune surse de siliciu de pe Pământ și oferă părului nostru strălucire și pielii noastre catifelare. Puteți lua intern o tinctură de coada-calului sau ceai de coada-calului pentru sănătatea părului. De asemenea coada calului poate fi utilizată și extern.
3. Vindecă rănile și ameliorează arsurile
Coada-calului este bună pentru pielea ta? Conține silice, care este un amestec de siliciu și oxigen. Se crede că siliciul este cheia pentru sinteza optimă a colagenului, un element esențial pentru rezistența și elasticitatea pielii.
Pentru a trata arsurile și rănile, planta de coada-calului este adesea aplicată direct pe zona afectată a pielii.
4. Tratează edemul
Coada-calului este un diuretic natural despre care s-a demonstrat că îmbunătățește edemul periferic. Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, a solicitat voluntarilor să ia alternativ un extract uscat standardizat de Equisetum arvense  la o doză de 900 de miligrame pe zi, un placebo de amidon de porumb în aceeași doză sau hidroclorotiazidă (un tratament convențional pentru edem) în doză de 25 miligrame pe zi timp de patru zile consecutive, separate printr-o perioadă de pauză de 10 zile.
Cercetătorii au măsurat efectul diuretic al suplimentului de coada-calului prin monitorizarea bilanțului de apa al voluntarilor pe o perioada de 24 de ore. Ei au descoperit că suplimentele de coada-calului au produs un efect diuretic egal cu cel al hidroclorotiazidei medicamentului diuretic convențional, fără modificări semnificative ale funcției hepatice sau renale sau ale eliminării electroliților. Aceasta este o constatare demnă de remarcat , deoarece multe diuretice convenționale sunt cunoscute pentru că provoacă dezechilibre electrolitice.

5. Îmbunătățește bolile articulare
Cunoscută pentru proprietăți antiinflamatorii și cu o lungă istorie de utilizare pentru calmarea inflamației, nu este de mirare că studiile arată că această plantă poate ajuta la bolile inflamatorii și degenerative ale articulațiilor, conform cercetării Centrului de Medicină Complementară, Departamentul de Sănătate a Mediului. Științe de la Centrul Medical al Universității din Freiburg din Germania.
Un studiu științific din Polonia, publicat în Annals of Agricultural and Environmental Medicine, constată că planta coada-calului este una dintre câteva plante care conțin acid kinurenic (KYNA), despre care se știe că are abilități antiinflamatorii, antioxidante și de calmare a durerii. Din cele nouă studii cu plante medicinale, coada-calului a fost de fapt pusă într-un grup de patru ierburi (împreună cu menta, urzică și frunze de mesteacăn) care poseda cel mai mare conținut de KYNA.
Cercetările anterioare au arătat că cantitatea de KYNA din lichidul sinovial al pacienților cu poliartrită reumatoidă este mai mică decât la pacienții cu osteoartrită. În general, cercetătorii concluzionează că „utilizarea preparatelor pe bază de plante care conțin un nivel ridicat de KYNA poate fi considerată o măsură suplimentară în terapia artritei reumatoide, precum și în prevenirea bolilor reumatice”.
6. Conține proprietăți antimicrobiene naturale
Un antimicrobian este o substanță care ucide sau oprește creșterea microbilor, cum ar fi bacterii, viruși, ciuperci și paraziți. Cercetările arată că uleiul esențial de Equisetum arvense  este un agent antimicrobian super impresionant.
De fapt, un studiu publicat în revista Phytotherapy Research  de la Universitatea din Nis din Serbia și Muntenegru a testat uleiul împotriva unei game largi de bacterii și ciuperci dăunătoare, cauzatoare de boli, inclusiv  Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae , Pseudomonas aeruginosa . , Salmonella enteritidis , Aspergillus niger și Candida albicans . O diluție de 1:10 a uleiului esențial de  Equisetum arvense „s-a dovedit că posedă un spectru larg de activitate antimicrobiană foarte puternică împotriva tuturor tulpinilor testate”.
👉 Cum se utilizează
Puteți găsi coada-calului în multe forme – inclusiv plante uscate, ceai, capsule, tinctură și suc – fie la magazinul local de produse naturiste, fie online. Există, de asemenea, creme, loțiuni și unguente, alături de numeroase produse pentru păr și unghii, de uz local.
Puteți face o ceașcă de ceai folosind planta de coada-calului uscată.
✔️ Cum se prepară ceaiul de coada-calului:
– Turnați o cană de apă fiartă peste 2-3 lingurițe de plantă proaspătă sau uscată.
– Lăsați-l la infuzat timp de 5-10 minute.
– Strecurați ceaiul și adăugați miere crudă sau stevia dacă doriți.
Doza potrivită de coada-calului depinde de mai mulți factori, inclusiv de vârsta și starea de sănătate a unei persoane. În prezent, nu există suficiente informații științifice pentru a indica o doză standard adecvată sau un interval de doze.
Multe suplimente conțin 300 de miligrame de extract uscat per capsulă și, de obicei, pot fi luate de până la trei ori pe zi. Citiți întotdeauna cu atenție etichetele produselor pentru informații despre dozare și, dacă este necesar, consultați un profesionist.
❗️Efecte secundare și interacțiuni
Coada-calului de mlaștină ( Equisetum palustre) este cunoscută a fi otrăvitoare. Dacă adunați planta proaspătă pentru uz medicinal, este important să știți exact ce varietate manipulați. În plus, plantele cu pete maro trebuie evitate complet, deoarece aceste pete pot indica prezența unei ciuperci toxice.
Efectele secundare ușoare ale plantei coada-calului includ stomac deranjat, diaree și urinare crescută. Posibilele reacții adverse severe care pot indica afectarea rinichilor și necesită asistență medicală includ dureri de rinichi, dureri de spate, dureri în timpul urinării, greață și/sau vărsături.
Consumul în exces poate duce la palpitații ale inimii. Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți palpitații ale inimii după ce ați consumat planta de coada-calului sub orice formă.
Coada-calului este considerată a fi posibil nesigură atunci când este luată pentru perioade lungi de timp pe cale orală. Conține în mod natural o substanță chimică numită tiaminază, care descompune vitamina tiamina, așa că există îngrijorarea că suprasuplimentarea cu această plantă ar putea   agrava deficiența de tiamină. Acesta este motivul pentru care unele produse din coada-calului sunt etichetate ca „fără tiaminază”. Deoarece alcoolicii tind să aibă, de asemenea, deficit de tiamină, coada-calului nu este de obicei recomandată persoanelor alcoolice.
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza coada calului dacă luați medicamente sau aveți probleme de sănătate, mai ales dacă sunteți însărcinată, alăptați, aveți diabet sau aveți un nivel scăzut de potasiu. Coada-calului poate scădea nivelul zahărului din sânge și al potasiului.
Se știe că pot apărea reacții moderate la medicamentele antidiabetice, litiu și diuretice. Coada-calului poate interacționa cu următoarele plante și suplimente: areca, tiamină, ierburi și suplimente care pot scădea zahărul din sânge și ierburi și suplimente care conțin crom.

Niciun comentariu

Nu ratați!