Ceai din frunze de gutui – beneficii, mod de preparare si contraindicatii

2

Frunzele gutuiului nu sunt de neglijat in medicina naturista. Acestea contin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentratie (72%), fiind urmat de acidul citric, oxalic, malic, fumaric si shikimic. In aceste frunze se mai gasesc numerosi alti compusi fitochimici cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie dovedita, precum quercetina si rutinul.
Frunzele de gutui reprezenta o adevarata sursa de sanatate in Antichitate, cu ajutorul lor fiind tratate zeci de boli de medicii acelor timpuri.
Ceaiul din frunze de gutui se foloseste in tratarea insuficientei cardiace si a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, atat ceaiul, cat si fructele proaspete le sunt benefice.
Sanatatea psihica
Datorita numeroaselor vitamine continute in frunzele gutuiului, acestea se folosesc sub forma de infuzie si pentru starile de nervozitate, depresie, agitatie si insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substantele prezente in frunze si fructe sunt antidepresive.
Raceli si gripe
Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice in raceli si gripe, iar ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu foarte bun pentru tusea convulsiva. De altfel, unele persoane il folosesc si in crizele de astm.
Diabet zaharat
Diabetul zaharat este o alta boala ce poate fi tinuta sub control prin infuzia de ceai din frunze de gutui. Aceasta infuzie poate fi o solutie simpla si la indemana pentru normalizarea nivelului de zahar in sange.
Antioxidant si antiinflamator
Datorita continutului de acid quinic, malic, oxalic si citric, beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialistii in biochimie. Frunzele mai contin si alti compusi fitochimici, cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta.
Sanatatea inimii
Frunzele de gutui contin substante cu actiune vasodilatatoare, ceea ce determina scaderea presiunii arteriale. Prin urmare, ceaiul din frunze de gutui poate fi folosit pentru controlul hipertensiunii.

Ajutor in curele de slabire
Ceaiul de gutui este foarte util in curele de slabire, deoarece au proprietati diuretice si depurative. Asadar, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si a kilogramelor in plus.
Alte afectiuni in care se utilizeaza ceaiul din frunze de gutui:
– uz intern: diaree, hemoroizi, dispepsii, atonie, voma, bronsita;
– uz extern: laringite, faringite, amigdalite, stomatite, hemoroizi inflamati, eczeme, arsuri.
Mod de preparare:
Adaugati 1 -2 lingurite la o cana de apa clocotita, dupa care lasa la infuzat timp de 10 -15 minute. Se strecoara si se bea la temperatura camerei.
Atentie! Atentie maxima la provenienta frunzelor. Daca gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi utilizate pentru ceai. Frunzele nu mai pot fi recoltate mai devreme de 3 -4 saptamani de la ultimul tratament. Inainte de a le usca, frunzele trebuie spalate bine sub jet de apa.
Nu este recomandat persoanelor alergice la gutui, femeilor insarcinate si celor care apalteaza.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

2 comments

  1. Gutuile îți pregătesc organismul pentru sezonul rece - 7 beneficii uimitoare ale gutuilor – Natura Vindecătoare 18 noiembrie, 2021 at 14:10 Răspunde

    […] 5. Efecte anti-alergice Un studiu pe șoareci a constatat că extractul de gutui ar putea ameliora simptomele alergiei de tip I (reacție imediată). A suprimat producția de anticorpi pentru a inhiba răspunsurile alergice asemănătoare dermatitei atopice. 6. Boala de reflux gastroesofagian (GERD) Cercetările au arătat că extractul de fructe de gutui este la fel de eficient ca ranitidina în ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian asociate sarcinii. Gutuia este folosită în mod tradițional ca tonic gastric pentru a îmbunătăți sănătatea intestinului și pentru a reduce greața, vărsăturile și alte probleme legate de intestin. 7. Cancer Compușii fenolici din gutui și extractele de frunze inhibă proliferarea celulelor canceroase de colon și renale. Cercetătorii au concluzionat că extractele de gutui ar putea fi utile în prevenirea și tratamentul cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra eficacitatea extractului de gutui ca agent chimiopreventiv și chimioterapeutic. 👉 Articole recomandate: 📌 5 beneficii uimitoare pentru sănătate ale semințelor de gutui 📌 4 retete simple si delicioase cu gutui 📌 Ceai din frunze de gutui – beneficii, mod de preparare si contraindicatii […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!