Cicoarea face parte din familia Asteraceae, fiind o planta cunoscuta si apreciata inca din antichitate. In Egiptul Antic era cultivata ca planta medicinala, fiind folosita pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare si renale. Incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea, radacinile sunt utilizate ca inlocuitor de cafea.
Frunzele de cicoare sunt bogate in cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) si vitamine (A, B, C, E si K). Radacina este bogata in substante, lactupireina, fructoza, tanin, ulei volatil si lactone sesquiterpenice amare. Aceste substante ofera proprietati diuretice, laxative, hipoglicemiante, eupeptice-amare, colagoge, antitirodiane si depurative.
Revigoreaza memoria
Cafeaua de cicoare, preparata din radacina plantei, calmeaza durerile abdominale si nu prezinta riscul dependentei. In plus, acest sortiment de cafea revigoreaza memoria si combate oboseala in cazul persoanelor care desfasoara activitati intelectuale intense.
Digestie
Terapeutii apreciaza ca ceaiul de cicoare combate cu succes digestia lenesa, tusea si anemiile. Consumata zilnic, infuzia este foarte buna si pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scaderea sau cresterea poftei de mancare.
Relaxant natural
Proprietatile usor sedative ale ceaiului de cicoare contribuie la promovarea somnului si la eliberarea stresului.
Sanatatea rinichilor
Unul dintre indicatorii cheie ai sanatatii rinichilor este rata de filtrare glomerulara sau viteza la care sunt filtrate deseurile lichide. Ceaiul de cicoare are prorpeitati diuretice care promoveaza urinarea.
Elimina toxinele
Potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajuta la eliminarea toxinelor din organism si are beneficii in tratamentul unor afectiuni reumatice, precum guta, reumatismul si artrita.
Diabet
Cicoarea este foarte eficienta si in cazul diabetului zaharat deoarece regleaza nivelul de glicemie din sange, are actiune depurativa favorizand eliminarea toxinelor din organism si previne formarea pietrelor la fiere. Aceasta planta este foarte apreciata pentru efectul benefic asupra digestiei si a ficatului. Este, de asemenea, un foarte bun anti-cancerigen.
Preparare:
Pulbere – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa.
Macerat la rece – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250 ml de apa, se mentin timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de min. inainte de mese;
Infuzie – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250 ml de apa clocotita, se mentin timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de min. inainte de mese.
Atentie! Reactiile adverse ale consumul acestei plante (sub forma de ceai, capsule sau tinctura) pot aparea doar in cazul persoanelor alergice, nefiind recomandat pentru femeile insarcinate.
Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, dupa mesele principale. La dozele recomandate nu se cunosc contraindicatii.
Niciun comentariu