Intepatura de albina sau viespe – remedii naturiste si sfaturi utile

0

Intepaturile de albine si viespi sunt fie dureroase, fie potential mortale, in functie de reactia pe care victima o are la veninul insectei. Cei mai multi dintre noi prezinta simptome ale unei reactii normale la intepaturi iar acestea pot fi tratate cu usurinta acasa. Reactiile severe necesita insa interventie medicala de urgenta.
Doar o mica proportie din populatie (1-2 la 1000 de persoane) este alergica sau hipersensibila la intepaturile de albina sau viespe. O persoana obisnuita poate sa tolereze in jur de 20 intepaturi per kilogram. Asta inseamna ca un adult poate sa suporte mai bine de 1000 de intepaturi.
Reactiile alergice apar in cel mult 10 minute de la intepatura. Printre reactii se numara: dureri de cap sau in piept, febra, umflarea fetei, limbii, buzelor sau a corpului, dificultati de respiratie, lesin. In astfel de situatii este necesara interventia de urgenta a medicului. Persoanele care stiu ca sunt alergice la veninul acestor insecte trebuie sa sune imediat la urgente.
Remedii pentru tratarea înțepăturilor:
Oţet de mere
Oţetul poate ajuta de asemenea la neutralizarea veninului de albine. Aplică o dischetă demachiantă înmuiată în oţet de mere pe zona afectată şi lasă tamponul timp de cel puţin 15 minute. Reaplică ori de câte ori simţi că ar mai fi nevoie!
Miere
Pentru a trata înţepăturile albinelor cu miere, aplică o cantitate mică în zona afectată. Acoperă cu un bandaj lejer şi lasă-l aproximativ o oră.
Aloe vera
Gelurile si seva din frunzele de aloe Vera calmeaza si hidrateaza in mod natural pielea. Conform studiilor, extractul de aloe vera are proprietati antiinflamatorii și antibacteriene.
Aplicarea unei cantitati mici de gel pe intepatura de albina poate reduce umflatura si poate impiedica infectarea zonei.
Gheata
Imediat dupa intepatura albinei, zona trebuie spalata bine pentru a elimina orice cantitate de venin ramasa. Dupa acest lucru este indicata aplicarea de gheata pentru a reduce durerea si inflamatia.
Pachetul cu gheata trebuie infasurat intr-un prosop, iar apoi poate fi aplicat la locul intepaturii pentru cateva minute.
Procesul poate fi repetat ori de cate ori este necesar, dar intotdeauna gheata trebuie invelita intr-un prosop sau intr-un material curat deoarece poate deteriora tegumentul daca este in contact direct cu acesta.

Bicarbonat de sodiu
O pastă obţinută din apă şi bicarbonat de sodiu poate ajuta la neutralizarea veninului de albine pentru a reduce durerea, mâncărimea şi umflarea. Aplică un strat gros de pastă în zona afectată şi acoperă cu un bandaj. Lasă-l timp de aproximativ 15 minute şi reaplică ulterior ori de câte ori simţi că ar mai fi nevoie până se ameliorează.
Pasta de dinti
Un remediu neconventional ce poate fi aplicat la domiciliu implica intinderea unei cantitati mici de pasta de dinti alcalina pe locul intepaturii pentru a neutraliza veninul.
Cu toate acestea nu exista studii clinice care sa sustina aceasta utilizare a pastei de dinti. Utilizarea trebuie facuta cu prudenta, deoarece pielea poate reactiona la contactul cu pasta de dinti pe termen lung. La orice semn de reactie, pasta de dinti trebuie clatita imediat.
Uleiuri esentiale
Anumite uleiuri esentiale au proprietati antiseptice, antibacteriene sau antifungice. Urmatoarele uleiuri sunt adesea folosite ca tratament alternativ:
• Ulei de arbore de ceai
• Hamamelis
• Ulei de lavanda
• Ulei de cimbru
• Ulei de rozmarin
Cum poti evita o intepatura:
nu purta parfum sau aftershave cand iesi in natura;
nu bea bauturi dulci in afara casei;
daca vezi in apropiere o viespe sau o albina, nu intra in panica si nu incepe sa dai din maini pentru a o alunga. Cea mai buna solutie este sa ramai nemiscat pana aceasta se indeparteaza;
evita sa porti haine in culori stralucitoare deoarece atrag insectele;
la picnicuri, pastreaza mancarea bine acoperita;
evita zonele cu flori.

Niciun comentariu

Nu ratați!