Un ceai aromat care te poate scăpa de gazele intestinale neplăcute, este ceaiul din fenicul și anason. Pe lângă gustul dulce cuceritor, acest ceai are efecte benefice asupra stomacului, sistemului respirator și nu numai.
Vă invit să descoperiți numeroasele beneficii ale acestui minunat ceai!
Ce beneficii au semințele de fenicul
Feniculul conține antioxidanți importanți, precum flavonoide, fenoli și compuși volatili, dar și vitamine (A, B, C, D), acizi grași și aminoacizi.
Studiile au arătat că semințele de fenicul au activități antiinflamatoare, antioxidante, antimutagene, antipiretice, antispasmodice, antitrombotice, hipolipidemiante, hipoglicemiante, hepatoprotectoare, antitumorale de stimulare a memoriei.
Combat patogeni infecțioși, precum bacterii, fungi și virusuri. Ajută la modularea răspunsului imunitar. Protejează celulele sănătoase și induc apoptoza în cancer.
Indienii consumă în mod frecvent ceai de fenicul, în special pentru efectele lor carminative, digestive și anti-flatulență.
În medicina tradițională din Asia și Orientul Mijlociu, acesta este administrat în tulburări digestive, colon iritabil, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni endocrine și respiratorii și pentru slăbit.
Ce beneficii are anasonul stelat
Anasonul stelat este o plantă valoroasă în medicina tradițională chineză, fiind utilizată și în medicina actuală din țările estice.
Conține monoterpenoizi, sesquiterpeni, fenilpropanoide și flavonoide. Steluțele de anason și uleiurile lor esențiale are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, gastroprotectoare, antihelmintice, antimicrobiene, insecticide, spasmolitice, antifungice, antibacteriene, antivirale, secretolitice, expectorante și sedative.
Anasonul stelat conține un compus numit acid shikimic – care este o moleculă precursoare din care se fabrică medicamentul antivirale Oseltamivir (Tamiflu) folosit în gripa de tip A și B.
Ceai digestiv și carminativ – rețetă
Ingrediente
• ½ linguriță de semințe de fenicul
• 2-4 steluțe de anason
• 200-250 ml de apă
Mod de preparare
Ceaiul se prepară foarte simplu. Turnați apa într-un ibric și aduceți-o la punctul de fierbere. Adăugați mirodeniile și fierbeți 3-5 minute la foc minim.
Stingeți focul și lăsați la infuzat sub capac încă 10 minute. Strecurați ceaiul și beți-l cald.
Dacă vă cofruntați cu gaze intestinale sau balonare după ce mâncați, este indicat să beți ceaiul de fenicul și anason după mesele principale.
Se pot administra câte 2-3 căni de ceai pe zi. Ceaiul se poate bea zilnic, însă nu mai mult de 2 săptămâni consecutive.
Ceaiul de fenicul și anason este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării. Nu dați acest ceai copiilor mai mici de 4 ani.
Datorită gustului aromat și răcoritor, ceaiul poate fi servit rece în timpul verii. Preparați o cantitate mai mare (3 căni de ceai) și păstrați-l în frigider.
Niciun comentariu