Tulburarea psihosomatică – legătura dintre starea de spirit și sănătatea fizică

2

Stresul poate face ravagii nu numai în mintea ta, ci și în corpul tău. Există un motiv pentru care medicii vă spun din când în când să nu vă stresați din cauza unor probleme mici. Această recomandare de precauție are o importanță mai mare, mai ales dacă sunteți bolnav sau aveți un sistem imunitar slab. Acest lucru se datorează faptului că îngrijorarea cu privire la o boală poate duce la simptome fizice.
Auzim adesea că psihologia joacă un rol vital în vindecarea bolii și chiar și medicii sunt de acord cu acest lucru. Deci, dacă starea noastră mentală sănătoasă ne-ar putea ajuta să obținem ușurare, este, de asemenea, probabil ca sănătatea mintală precară să ne afecteze starea fizică. Termenul „tulburare psihosomatică” este folosit pentru astfel de afecțiuni.
👉 Ce este tulburarea psihosomatică?
Termenul „tulburare psihosomatică” este folosit pentru o boală fizică despre care se crede că este cauzată sau agravată de factori mentali. „Psiho” se referă la minte, iar „somatic” se referă la semnele și simptomele fizice care sunt observate. De obicei, cele mai multe boli sunt psihosomatice deoarece au componente psihice și fizice.
Aceste tulburări pot să nu fie prezente în același mod la fiecare persoană. În funcție de mentalitatea și temperamentul tău, o boală fizică, cum ar fi o erupție cutanată sau psoriazis, te poate deranja suficient încât să te facă să te simți deprimat și bolnav. Cu toate acestea, un alt prieten cu o afecțiune similară poate să nu se simtă la fel de deprimat sau bolnav ca tine. Cineva cu depresie poate să nu mănânce suficient sau să nu mănânce deloc. Astfel, afecțiunile mentale pot duce și la boli fizice.
Tulburările psihosomatice includ boli precum eczema, ulcerul gastric, hipertensiunea arterială, psoriazisul și chiar bolile de inimă. De fapt, un studiu a concluzionat că depresia și anxietatea sunt direct responsabile pentru boli precum infarctul miocardic.
👉 Simptomele tulburării psihosomatice
Acum că știm că tulburările psihosomatice încep de obicei în minte, să ne uităm la simptomele acestei afecțiuni. Are multe simptome, printre care:
– Ritmul cardiac accelerat
– Palpitații (bătut în inimă)
– Greaţă
– Tremur
– Durere
– Gură uscată
– Transpiraţie
– Dureri în piept
– Respirație rapidă
– Slăbiciune
– Oboseală în exces
– Un nod în stomac
– Respirație rapidă
– Probleme neurologice
– Afecțiuni gastrointestinale
👉 Cauzele tulburării psihosomatice
Modul în care condițiile mentale precum depresia, anxietatea și stresul declanșează simptome fizice nu este complet clar. Cercetările sunt încă în desfășurare pentru anumite boli pentru a înțelege legătura dintre psihic și simptome.

Unele rapoarte concluzionează că creșterea activității impulsului nervos atunci când sunteți anxios, deprimat sau stresat poate fi unul dintre factorii care contribuie la simptomele fizice. Uneori, eliberările de adrenalină și epinefrină pot declanșa, de asemenea, simptome fizice atunci când sunteți anxios. Au existat multe studii, iar unul recent despre modul în care stresul cauzează îmbolnăvirea în rândul asistentelor a concluzionat că epuizarea este una dintre principalele cauze ale simptomelor tulburării psihosomatice, cum ar fi aciditatea, durerile de spate, durerile de gât, uitarea și furia.
👉 Tipuri de tulburări psihosomatice
În cea mai mare parte, tulburările psihosomatice și alte forme severe sunt cauzate de stresul emoțional. Ele sunt împărțite în aceste șapte tipuri:
1. Tulburare somatoformă nediferențiată
În acest tip, aveți unul sau mai multe simptome (durere, oboseală, pierderea poftei de mâncare și simptome gastrointestinale) timp de cel puțin șase luni.
2. Tulburare de somatizare
Simptomele includ durere, simptome sexuale, simptome gastrointestinale, simptome neurologice, simptome menstruale și oboseală. Văzut la persoanele cu vârsta între 18 și 30 de ani, care experimentează aceste simptome ani de zile fără nicio explicație pentru ele.
3. Tulburare somatoformă nespecificată
Pacienții cred în mod fals că sunt însărcinate din cauza unor semne precum întreruperea menstruației, mișcarea fătului, dureri de travaliu, greață etc.
4. Tulburare de conversie
Simptomele includ incapacitatea de a emite un sunet, atacuri bruște de boală, inconștiență, căderea pleoapelor superioare, pierderea senzației în una sau mai multe părți ale corpului și probleme de vedere.
5. Tulburare de anxietate (ipocondriază)
Pacienții se tem că au o boală periculoasă care le va cauza vătămări majore corpului. Ei vizitează adesea mai mulți medici pentru a dovedi acest lucru.
6. Tulburare de durere
Simptomele includ durerea în una sau mai multe părți ale corpului pe perioade lungi, fără nicio explicație.
7. Tulburare dismorfică corporală
Persoanele afectate de aceasta simt că corpul lor este urât și recurg adesea la tratamente cosmetice pentru a-și îmbunătăți aspectul.
Stresul emoțional este adesea o cauză majoră a acestor tulburări. Deci, știm cum starea de spirit ne poate afecta corpul. Ceea ce nu știm încă este cum să tratăm această afecțiune. Deoarece boala nu este fizică, spre deosebire de simptome, ar trebui să existe un echilibru de tratament emoțional și fizic pentru persoanele afectate. Iată opțiunile de tratament care sunt recomandate pentru tulburările psihosomatice.
👉 Cum să tratați tulburarea psihosomatică
1. Yoga pentru tulburări psihosomatice
Potrivit Ayurveda, yoga include exerciții de meditație și relaxare care pot ajuta la gestionarea tulburărilor psihosomatice. Deoarece aceste tulburări sunt declanșate de afecțiuni mentale precum anxietatea și stresul, participarea la activități de reducere a stresului, cum ar fi yoga, poate ajuta la ameliorarea acestor probleme mentale. Exerciții simple de respirație și asane care vă vor relaxa mintea pot fi practicate zilnic.
Yoga are un efect calmant asupra corpului și te face să te conștientizezi și să accepți mai mult de tine. Experimentele au arătat că yoga este la fel de eficientă ca și medicamentele atunci când vine vorba de tulburări psihosomatice.
2. Terapia de post pentru tulburări psihosomatice
Un tratament bine cunoscut în Japonia, terapia cu post a atenuat cu succes atât simptomele fizice, cât și psihologice la pacienții cu tulburări psihosomatice. Conform acestei terapii, sistemul nervos autonom și sistemul endocrin sunt reglate prin procesul de post. În consecință, organismul își reface echilibrul atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru sănătatea fizică.
3. Hipnoza pentru tulburări psihosomatice
Migrenele, astmul și problemele gastrointestinale observate cu tulburările psihosomatice sunt adesea tratate cu hipnoză. Această metodă de tratament are ca scop găsirea soluției la simptomele fizice din subconștientul pacientului. Hipnoterapia pe termen lung poate funcționa eficient pentru a rezolva emoțiile de bază și pentru a opri psihicul să afecteze organismul și să dezvolte simptome. Problemele de furie, frică și dependență au fost rezolvate cu succes cu această terapie.
5. Terapia cognitiv-comportamentală pentru tulburările psihosomatice
Conform terapiei cognitiv-comportamentale, modul în care reacționăm la o situație depinde foarte mult de modul în care o percepem. Gândurile unui individ sunt integrate cu emoțiile, senzațiile fizice, comportamentul și, de asemenea, cu mediul înconjurător. Și aceasta direcționează modul în care indivizii se comportă într-o anumită situație și modul în care procesul lor de gândire le influențează starea fizică. Când această ideologie este folosită pentru a trata tulburările psihosomatice, îi ajută pe pacienți să gândească holistic și le ameliorează anxietățile legate de sănătate. Un mare succes a fost obținut atunci când terapia cognitiv-comportamentală a fost inclusă cu asistența medicală standard în diferite seturi de studii. Chiar și cazurile de somatizare severă au arătat o îmbunătățire.
Starea ta de spirit este cea care îți agravează sau calmează condiția fizica. Prin urmare, psihologia joacă un rol important în vindecarea unei boli și chiar în timpul debutului bolii, în primul rând. Așadar, data viitoare când veți fi stresat inutil, amintiți-vă că stresul și anxietatea pot duce la ceva mai periculos decât un sentiment temporar de furie, depresie sau frustrare. Menținerea stresului și a anxietății la distanță sunt obiectivele cheie.

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!