Cele mai importante beneficii pentru sanatate ale rhodiolei (Rhodiola rosea) includ capacitatea de a stimula nivelul de energie si al sistemului imunitar, amelioreaza depresia, consolideaza sistemul nervos, imbunatateste functia cognitiva, ajuta la pierderea in greutate si creste libidoul.
Aceasta planta creste in mod obisnuit in regiuni reci, inclusiv in Siberia, Arctica, precum si in regiunile nordice din Asia, America de Nord, Europa si Marea Britanie. In Siberia se crede ca cine bea zilnic ceai din aceasta planta traieste pana la 100 de ani. Rhodiola rosea a fost folosita de mii de ani in anumite tratamente medicale traditionale datorita concentratiei ridicate de compusi organici, cum ar fi fenoli, alcaloizi, flavonoide si chinone.
Au fost realizate numeroase studii de cercetare cu privire la radacinile acestei plante, deoarece aici se gasesc majoritatea nutrientilor. Aceste radacini pot fi uscate si folosite pentru a face ceai.
Ceaiul preparat din aceasta planta a fost folosit de secole in medicamentele traditionale indiene si chinezesti. Acesta a fost initial popularizat pentru impactul sau asupra stresului si anxietatii, iar cercetarile ulterioare au identificat o serie de alte beneficii.
Amelioreaza stresul
Efectele calmante ale ceaiului Rhodiola rosea sunt cunoscute de mii de ani. Componentele chimice gasite in aceasta planta pot afecta nivelurile hormonale ale organismului si pot induce relaxarea. Aceasta este capabila sa optimizeze nivelurile de dopamina si serotonina din organism, reducand astfel nivelurile de stres si oboseala.
Amelioreaza depresia
Alt efect al Rhodiolei este cresterea nivelului de energie, iar pentru acei oameni care sufera de depresie indusa de oboseala, aceasta planta da un impuls benefic starii de spirit. Pentru persoanele care cauta remedii naturale pentru simptomele depresive, ceaiul de Rhodiola rosea poate fi extrem de eficient. Unii dintre compusii organici ai acestei plante sunt considerati adaptogeni, ceea ce inseamna ca pot provoca efecte de lunga durata asupra starilor hormonale si metabolice.
Sanatatea creierului
Cele doua beneficii enumerate mai sus au cu siguranta un efect asupra nivelului hormonal care afecteaza starea de spirit, dar sanatatea reala a creierului este o alta preocupare majora in medicina moderna. Cercetarile au aratat ca Rhodiola rosea poate avea un efect major asupra numeroaselor aspecte ale sanatatii cognitive, inclusiv a memoriei si concentrarii.
Pierdere in greutate
Studiile recente au aratat ca utilizarea extractelor de Rhodiola rosea si a ceaiurilor poate fi eficienta pentru pierderea in greutate. Aceasta accelereaza celulele care ard grasimile.
Imbunatateste nivelurile de energie
Unii dintre compusii activi gasiti in Rhodiola rosea au fost direct legati de cresterea metabolismului si stimularea circulatiei sangelui in organism. Cand organele primesc mai mult oxigen, functioneaza mai eficient, in special muschii, celulele nervoase, iar creierul beneficiaza de acel stimulent de oxigen.
Protejeaza sanatatea inimii
Una dintre cele mai periculoase substante pentru corpul nostru este de fapt deja in interiorul nostru – hormonii de stres. Hormonii de stres excesivi pot provoca tensiune arteriala crescuta, boli de inima si niveluri periculoase de potasiu. Cercetarile au aratat ca Rhodiola rosea poate regla bataile inimii si elimina aritmiile cardiace, precum si reducerea sanselor de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.
Previne cancerul
Concentratia ridicata a antioxidantilor gasiti in radacinile acestei plante creste rezistenta naturala a organismului la toxine. Din acest motiv, planta a devenit strans legata de prevenirea si tratarea anumitor tipuri de cancer. Activitatea antitumorala este la fel de importanta ca si efectele antioxidante, iar aceasta planta se lauda cu ambele.
Intareste sistemul imunitar
In plus fata de toate celelalte beneficii impresionante, Rhodiola rosea poate stimula producerea de celule albe, imbunatatind astfel raspunsul imun si stabilind homeostaza in corp.
Atentie! Efectele secundare sunt destul de rare, insa atunci cand apar, ele sunt de obicei usoare si includ insomnie, iritabilitate, senzatia de strangere la nivelul pieptului si cresterea tensiunii arteriale. Inainte de a adauga un nou ingredient pe baza de plante in dieta dumneavoastra, este recomandat intotdeauna sa discutati cu medicul.
Sursa: https://www.organicfacts.net/rhodiola-rosea.html
Niciun comentariu