Ceapa face parte din familia allium de legume si ierburi, care cuprinde și arpagicul, usturoiul și prazul. Legumele allium au fost cultivate de secole, nu numai datorită aromelor lor caracteristice, ci și a proprietăților medicinale.
Câteva din beneficiile pentru sănătate ale cepei includ scăderea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer, îmbunătățirea stării de spirit și menținerea sănătății pielii și parului. Datorită vitaminelor antioxidante A, C si E luptă împotriva daunelor cauzate de razele UV dăunătoare, precum și prevenirea radicalilor liberi, care sunt responsabili, printre altele, pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Este una dintre cele mai bogate legume in quercetina, cel mai puternic antioxidant care vă poate păstra pielea fără riduri. Vitaminele și sulful, pe de altă parte, vă protejează pielea, menținând-o moale și suplă. Masarea pielii cu suc de ceapă proaspătă ajută la creșterea circulației sângelui și îmbunătățește aspectul general al pielii prin crearea și menținerea unui aspect mai tânăr și mai radiant.
Calitățile antimicrobiene, antibacteriene și antiinflamatorii ale cepei pot face minuni pentru piele. Este un antiseptic puternic care vă protejează pielea împotriva bacteriilor cauzatoare de acnee și alte infecții. Ceapa este foarte eficientă în tratarea coșurilor.
Ceapa este o legumă bogată în substanțe nutritive benefice precum vitamine, minerale și antioxidanți. O ceașcă de ceapă tocată conține aproximativ 64 de calorii, 15 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime, 0 grame de colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zaharuri, 2 grame de proteine și 10% sau mai mult din valoarea zilnică de vitamina C, B6, E și mangan. Ceapa conține, de asemenea, cantități mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu și antioxidanții quercetina și sulf.
Efectele benefice și preventive ale cepei împotriva cancerului de stomac, esofagian și colorectal se datorează compușilor bogați ai organosulfurilor. Deși mecanismul exact prin care acești compuși inhibă cancerul este necunoscut, posibile ipoteze includ inhibarea creșterii tumorale și a mutagenezei, și prevenirea formării radicalilor liberi.
Într-un studiu publicat de Jurnalul Institutului Național al Cancerului din Statele Unite, cercetătorii au descoperit ca bărbații cu cel mai mare consum de legume din familia allium au avut cel mai scăzut risc pentru cancerul de prostată.
Folatii găsiți în ceapă, ajută la depresie, împiedicând formarea unui exces de homocisteina în organism, care poate împiedica sângele și alți nutrienti să ajungă în creier. Excesul de homocisteina interferează cu producerea hormonilor ca serotonina, dopamina și norepinefrina, care reglează nu numai starea de spirit, ci și somnul și apetitul.
Aportul adecvat de vitamina C este necesar pentru construirea și întreținerea colagenului, care asigură structura pielii și părului. Utilizați suc de ceapă pe păr sau scalp pentru a scăpa de păduchi și
de căderea părului. Ceapa are proprietăți de întinerire a țesuturilor corpului și oferă o memorie bună și un sistem nervos puternic.
Sucul de ceapă poate vindeca pielea arsă sau mușcăturile de insecte. Vă puteți proteja de osteoporoză și ateroscleroza consumând zilnic ceapă. Ceapa crește nivelul de insulină din organism și, de asemenea, tratează diabetul prin controlul nivelurilor de zahăr din sânge.
Colesterolul rău care provoacă probleme cardiace poate fi ars sau eliminat dacă se consumă zilnic o ceapă. Vă menține în siguranță de bolile coronariene și protejează de asemenea colesterolul bun. Inflamația din artrită în articulații poate fi vindecată cu ceapă.
Exista un mic truc care poate ușura durerile corporale, și anume ceapa ar trebui prăjită în ulei de susan sau de ricin și poate fi folosită în vindecarea oricărei dureri. Unul dintre cele mai cunoscute trucuri cu ceapă pentru a elimina petele sau pigmenții de pe față este aplicarea sucului de ceapă cu turmeric în zona respectivă. Sucul de ceapă este folosit pentru vindecarea problemelor legate de urechi și ochi. Acesta este folosit și pentru dureri de dinți și degradarea dinților.
Ceapa are un real succes în tratarea furunculelor. Curățați o ceapă și tăiați-o în două. Încălziți-o în cuptor după care despicați câteva foi și aplicați-le pe furuncul. Înfășurați zona cu un pansament și lăsați să acționeze 5-6 ore.
Ceapa vindecă tulburările menstruale, ea ar trebui consumată înainte de începerea ciclului cu câteva zile.
Niciun comentariu