Cele mai eficiente remedii naturiste pentru desfundarea nasului – rețete și mod de utilizare

0

Este convingerea comuna ca un nas infundat este rezultatul mucusului excesiv in pasajele nazale. Dar, in realitate, se datoreaza vaselor de sange inflamate in sinusuri, care ar putea fi cauzate de raceli comune, alergii sau gripa. Uneori este cauzata si de o infectie a sinusurilor.
Atat copiii cat si adultii pot suferi de aceasta problema enervanta. Cu toate acestea, un nas infundat este o preocupare serioasa pentru sugari, deoarece poate duce la dificultati de respiratie.
Un nas infundat este adesea insotit de alte simptome, cum ar fi tusea, stranutul, dificultatea respiratiei, durere sinusala, acumulare de mucus in pasajele nazale, ochi aposi, o voce ragusita, durere de cap si o febra usoara.
Daca este lasat netratat, un nas infundat poate provoca alte probleme de sanatate cum ar fi neliniste, o infectie a urechii sau probleme de sinus. Exista multe remedii eficiente de la domiciliu, care pot curata pasajele nazale si pot aduce o usurare a respiratiei.
Remedii naturale pentru nasul infundat:
1. Otet de cidru de mere
Unul dintre cele mai bune remedii pentru un nas infundat este otetul de cidru de mere. Mai intai de toate, continutul sau ridicat de potasiu ajuta la subtierea mucusului. In plus, acidul acetic previne cresterea bacteriana si accelereaza procesul de vindecare.
* Se amesteca 2 linguri de otet de cidru de mere neprelucrat si 1 lingura de miere intr-o ceasca de apa calda. Beti acest tonic de doua ori pe zi.
* Se amesteca jumatate de ceasca de otet de cidru de mere nefiltrat cu doua cani de apa. Aduceti amestecul la fierbere, apoi turnati-l intr-un castron. Puneti un prosop deasupra capului si inhalati aburul timp de 3 – 5 minute, tinand gura si ochii inchisi. Repetati de cateva ori pe zi.
2. Inhalarea prin abur
Indiferent daca este vorba de inhalare pura cu abur sau infuzata cu ierburi sau uleiuri esentiale, este un remediu foarte eficient pentru o usurare instantanee.
Inhalarea prin aburi functioneaza ca un expectorant natural pentru a elimina blocajul. De asemenea, va aduce o usurare a vaselor de sange inflamate in sinusuri, mentinandu-le umede.
* Fierbeti o oala mica de apa apoi luati-o de pe foc si adaugati cateva picaturi de menta sau eucalipt. Puneti un prosop deasupra capului si aplecati-va peste oala astfel incat sa nu scape aburul. Incepeti sa inspirati aburul cateva minute si repetati procedura de 2 – 4 ori pe zi.
Nota: acest remediu nu este potrivit pentru copiii cu varsta sub 12 ani, femeilor insarcinate si cei care sufera de hipertensiune arteriala, o afectiune cardiaca sau o tulburare a sistemului nervos central.

3. Irigare nazala
Desi nu este cel mai preferat remediu, irigarea nazala este foarte eficienta in tratarea unui nas infundat si a congestiei nazale. Aceasta metoda ajuta la descompunerea congestiei in nas si subtierea mucusului.
* Se amesteca 3 lingurite de sare si 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Adaugati 1 lingurita din acest amestec la 1 ceasca de apa fiarta si amestecati bine. Umpleti o seringa cu aceasta solutie. Inclinati-va capul peste un bazin si improscati usor solutia intr-o nara, in timp ce o tineti pe cealalta inchisa prin presarea usoara cu degetul. Lasati apa sa se scurga din nara, eliberand presiunea degetului celeilalte nari. Repetati procesul cu cealalta nara. Repetati procesul de doua ori pe zi.
4. Compresie calda
O alta modalitate eficienta de a mentine mucusul subtire, astfel incat sa se scurga usor din nas, este aplicarea unei comprese calde.
* Inmuiati un prosop intr-un castron de apa fierbinte si stroarceti bine. Aplicati-l pe nas si frunte. Repetati ori de cate ori este nevoie.
5. Piper cayenne
Ardeiul iute este un decongestionant natural, ceea ce inseamna ca va ajuta sa slabiti flegma sau mucusul din plamani. Capsaicina din ardeiul cayenne ajuta la ameliorarea inflamatiei si umflaturii care ingusteaza pasajele nazale.
* Se toarna ¼ ceasca de suc de lamaie si ¼ ceasca de otet de cidru de mere neprelucrat intr-o oala si se lasa la fiert. Se amesteca cate ¼ lingurita de piper cayenne si ghimbir pudra. In cele din urma adaugati 2 – 3 linguri de miere si amestecati bine. Pastrati amestecul intr-un borcan. Adaugati 1 – 2 linguri in ceai sau cafea.
* Mai puteti adauga ¼ lingurita de pulbere de piper cayenne intr-o ceasca de apa clocotita. Beti acest amestec de cateva ori pe zi.
6. Usturoi
Usturoiul are proprietati decongestionante si expectorante. Ajuta la reducerea simptomelor inflamatorii si intareste sistemul imunitar.
* Fierbeti o cana de apa si adaugati 2 – 4 catei de usturoi in apa fierbinte si lasati-i sa fiarba timp de 2 – 3 minute. Apoi adaugati o jumatate de lingurita de praf de turmeric si amestecati. Puteti adauga si un pic de pulbere de piper negru. Beti acest amestec o data sau de doua ori pe zi. Aici puteti inlocui usturoiul cu ghimbirul sau menta.

Niciun comentariu

Nu ratați!