11 Efecte secundare ale turmericului + Cum să le preveniți, cu ce medicamente interacționează și care este doza recomandată

1

Curcuma este un condiment popular cunoscut pentru beneficiile sale puternice antioxidante și antiinflamatorii. Cu toate acestea, consumul excesiv de condimente pare să facă mai mult rău decât bine. De exemplu, curcuma poate provoca diaree la anumite persoane.
Există și alte moduri posibile în care turmericul poate provoca efecte adverse. În acest post, le vom explora, împreună cu modalitățile de prevenire.
👉 Posibilele efecte secundare ale curcumei
⚠️ Poate cauza probleme gastro-intestinale
Nu s-a descoperit că turmericul provoacă orice fel de probleme stomacale sau alte reacții gastro-intestinale atunci când este consumat ca parte a unui curry gătit. Cu toate acestea, dovezile sugerează că administrarea turmericului singur sau ca parte a unui tratament pentru artrită poate duce la probleme gastro-intestinale.
Curcumina din turmeric, atunci când este administrată de cei cu cancer pancreatic, a cauzat plenitudine abdominală și durere la unii dintre pacienți.
Deși curcuma este în general recunoscută ca fiind sigură, aceasta poate provoca tulburări gastro-intestinale la anumite persoane.
De asemenea, dacă aveți dispepsie sau hiperaciditate, poate doriți să evitați curcuma. Curcumina din curcuma poate agrava dispepsia.
Dovezile anecdotice sugerează că suplimentele de curcuma ar putea provoca, de asemenea, probleme ale stomacului. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări aici, în special la adulții care consumă mai mult decât doza recomandată (400 mg până la 3 g) de suplimente pentru perioade prelungite.
👉 Metoda de prevenire
Asigurați-vă că luați curcuma numai în doza recomandată.
⚠️ Poate provoca contracții ale vezicii biliare
Studiile arată că curcumina din curcuma poate provoca contracții ale vezicii biliare – s-a constatat că 40 mg de curcumină produce o contracție de 50% în vezica biliară.
Suplimentele de curcuma de 20-40 mg au fost, de asemenea, raportate pentru a crește contracțiile vezicii biliare.
Unii experți consideră că oxalatul din curcuma poate crește, de asemenea, riscul de calculi biliari. Cu toate acestea, cercetarea directă este limitată în acest aspect. Dacă aveți risc de calculi biliari sau aveți probleme cu vezica biliară, vă rugăm să consultați medicul înainte de a utiliza curcuma în dieta dumneavoastră.
👉 Metoda de prevenire
Nu mai luați curcuma dacă aveți orice tip de probleme ale vezicii biliare sau dacă luați medicamente pentru același lucru.

⚠️ Poate provoca diaree și greață
Diareea și greața sunt două dintre simptomele frecvente asociate cu suplimentarea excesivă cu turmeric. Acest lucru se datorează faptului că curcumina din curcuma are tendința de a irita tractul gastro-intestinal.
Conform anumitor studii clinice, indivizii suplimentați cu 0,45 până la 3,6 grame de curcumină pe zi timp de 4 luni au prezentat greață ușoară (3,6 grame de curcumină pe zi este o doză relativ mare). Chiar și dozele mici de curcumină pot provoca greață la anumite persoane.
👉 Metoda de prevenire
Luați curcuma în limita prescrisă. Dacă observați orice simptome, opriți aportul și consultați imediat medicul.
⚠️ Poate crește riscul de pietre la rinichi
Conform unui studiu, prea multă curcuma ar putea crește riscul de pietre la rinichi. Acest lucru se datorează prezenței oxalaților din turmeric. Oxalații se pot lega de calciu pentru a forma oxalat de calciu insolubil, care este în primul rând responsabil pentru calculii renali.
În studiu, ingestia de curcuma a condus la o excreție mai mare de oxalat urinar în comparație cu scorțișoară, confirmând astfel faptul că poate provoca pietre la rinichi.
👉 Metoda de prevenire
Evitați curcuma dacă aveți orice fel de probleme cu rinichii, în special pietre la rinichi.
⚠️ Poate crește riscul de sângerare
Curcumina din curcuma a demonstrat că scade agregarea plachetară. Acest lucru poate crește riscul de sângerare.
Aportul zilnic de curcuma poate ajuta la menținerea statutului anticoagulant și acest lucru poate crește și riscul de sângerare.
S-a descoperit că curcumina din turmeric modifică funcționarea diluanților de sânge (cum ar fi warfarina). Cu toate acestea, nu a avut niciun efect asupra ratei de anticoagulare a medicamentului.
Pentru a fi în siguranță, persoanele care iau medicamente precum Warfarina sau Coumadin (un anticoagulant) trebuie să se îndepărteze de curcumină, deoarece pot amplifica efectele acestor medicamente.
👉 Metoda de prevenire
Evitați curcuma dacă luați medicamente pentru diluarea sângelui.
⚠️ Poate provoca reacții alergice
Curcumina poate fi un alergen de contact. Unele persoane au raportat dermatită de contact și urticarie din cauza contactului cu curcuma. Deoarece turmericul aparține familiei ghimbirului, este probabil să fiți alergic și la turmeric dacă sunteți alergic la ghimbir.
Aplicarea turmericului pe față poate face ca pielea să devină galbenă. Acest efect este inofensiv. Cu toate acestea, cei alergici la curcuma pot dezvolta erupții cutanate sau dermatită pe față.
👉 Metoda de prevenire
Dacă aveți alergie la ghimbir sau la coloranții alimentari galbeni, cel mai bine este să stați departe de curcuma.
⚠️ Poate duce la infertilitate
S-a constatat că curcumina din turmeric reduce funcția spermei într-un studiu la șoareci. De asemenea, a inhibat fertilitatea.
Într-un alt studiu care a implicat pești, sa descoperit că turmericul suprimă dezvoltarea foliculilor ovarieni. De asemenea, a rezultat subfertilitate (o întârziere în concepție).
De asemenea, se crede că turmericul poate reduce nivelul de testosteron și poate reduce mișcarea spermei la bărbați. Cu toate acestea, nu există încă dovezi care să susțină acest lucru.
👉 Metoda de prevenire
Luați curcuma cu moderare și evitați utilizarea excesivă.
⚠️ Poate provoca deficiență de fier
Conform studiilor la șoareci, s-a constatat că compușii din curcuma se leagă de fier. Acest lucru ar putea scădea capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente, ducând astfel la deficit de fier.
👉 Metoda de prevenire
Dacă aveți deficit de fier, evitați curcuma și consultați-vă medicul cu privire la utilizarea acestuia. Verificați nivelul de fier din sânge înainte de a include curcuma în dieta dumneavoastră.
⚠️ Poate scădea prea mult tensiunea arterială
Ei bine, acest lucru ar putea suna ca un beneficiu. Dar scăderea prea mare a tensiunii arteriale poate provoca complicații.
Curcuma poate avea efecte hipotensive. Dacă îl luați împreună cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, este posibil să aveți niveluri excesiv de scăzute ale acestuia.
👉 Metoda de prevenire
Evitați curcuma dacă luați deja medicamente pentru tensiunea arterială.
⚠️ Poate fi riscant în timpul intervenției chirurgicale
Acest lucru are legătură cu tendința turmericului de a inhiba procesul de coagulare a sângelui. Deși nu există cercetări directe aici, este probabil ca turmericul să interfereze cu coagularea sângelui în timpul intervenției chirurgicale. Pacienții care iau în calcul o intervenție chirurgicală trebuie să se abțină de la consumul de turmeric cu 1-2 săptămâni înainte de operație și să consulte medicul.
👉 Metoda de prevenire
Dacă aveți în vedere intervenția chirurgicală, trebuie să vă abțineți de la consumul de curcumă cu una până la două săptămâni înainte de operație.
⚠️ Informații neclare despre efectele sale asupra femeilor însărcinate și care alăptează
Nu există suficiente informații disponibile cu privire la efectele secundare ale turmericului la femeile însărcinate și care alăptează. Deoarece sunt perioade cruciale în viața oricărei femei, cel mai bine este să păstrați temporar suplimentele de curcuma.
Curcuma a fost rar studiată la femeile care alăptează și nu se știe dacă compușii săi activi ar trece prin laptele matern. Efectele rezultate asupra sugarilor alăptați sunt, de asemenea, necunoscute.
👉 Metoda de prevenire
Deoarece nu există informații suficiente în acest sens, va fi ideală evitarea completă a curcumei (inclusiv a suplimentelor) în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.
Acestea au fost efectele secundare majore ale turmericului. Curcuma ar putea interacționa și cu anumite medicamente.
👉 Interacțiuni cu medicamente
Următoarea listă de medicamente cu care ar putea interacționa curcuma. Stați departe de condiment atâta timp cât luați aceste medicamente:
•Enzime care metabolizează medicamente precum citocromul 450 și glutation-S-transferaza.
•Medicamente care reduc acidul gastric, cum ar fi cimetidina (Tagamet), famotidina (Pepcid), rantidina (Zantac), esomeprazol (Nexium), omeprazol (Prilosec) și lansoprazol (Prevacid).
•Medicamente pentru diabet.
•Medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, clopidogrelul etc.
👉 Dozaj recomandat de curcuma
Deși curcuma are anumite efecte secundare, este esențială pentru o sănătate optimă. Singura modalitate de a evita efectele secundare este folosind doza corectă.
Doza recomandată pentru adulți, conform anumitor rapoarte, este de 400 până la 600 mg (de trei ori) pe zi.
Anumite surse au administrat doza după cum urmează. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări pentru a justifica aceste aspecte. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră.
•Rădăcină uscată sub formă de pulbere : 1,5 până la 2,5 grame pe zi.
•Pulbere standardizată : 1,2 până la 1,8 grame pe zi.
•Ceai de curcuma : Puteți infuza 15 grame de rădăcină de curcuma în 150 ml de apă clocotită. Puteți bea acest ceai de două ori pe zi.
•Tinctură : 15 până la 30 de picături de tinctură de 4 ori pe zi.
👉 Concluzie
Curcuma are multe beneficii pentru sănătatea umană, dar are și efectele secundare. Acest lucru nu înseamnă să îl eliminați complet din dietă. Folosiți-l cu moderare și după cum este necesar. Dacă aveți oricare dintre condițiile menționate în această postare, opriți temporar utilizarea. Cel mai important, discutați cu medicul dumneavoastră.
Articol revizuit de către nutriționistul dietetician și antrenor personal certificat  Alexandra Dusenberry, MS, RDN

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!