Anasonul stelat: un condiment vindecător unic

0

De la aroma sa inconfundabilă până la aspectul său unic în formă de stea, anasonul stelat este cu adevărat un condiment unic. În plus, nu numai că este versatil și plin de aromă, dar conține și o serie de compuși care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.
A nu fi confundat cu semințele de anason, beneficiile anasonului stelat includ distrugerea bacteriilor și ciupercilor, combaterea naturală a gripei, îmbunătățirea sănătății inimii, furnizarea unei doze concentrate de antioxidanți și menținerea nivelului de zahăr din sânge constant.
Împreună cu o dietă nutritivă și un stil de viață activ, adăugarea acestui ingredient puternic în dieta dvs. poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a vă aduce sănătatea la următorul nivel.
👉 Ce este anasonul stelat?
Anasonul stelat provine din Illicium verum, un tip de copac veșnic verde originar din anumite părți ale Vietnamului și Chinei. Arborele produce un fruct cunoscut sub numele de anason stelat, care este folosit ca și condiment pentru a adăuga aromă la o varietate de feluri de mâncare. Fructul este cules înainte de coacere și apoi uscat la soare pentru a-i permite să se întărească. Se caracterizează prin forma sa distinctă de stea, culoarea portocalie-roșiatică și aroma puternică.
Anasonul stelat conține mulți compuși medicinali care contribuie la lista sa lungă de beneficii pentru sănătate. De fapt, o mare parte din producția de plante de anason stelat de astăzi este folosită pentru extracția acidului shikimic, ingredientul activ din medicamentele împotriva gripei, cum ar fi Tamiflu. De asemenea, conține câțiva alți compuși puternici, cum ar fi linalol, vitamina C și anetol.
👉 Este anasonul stelat bun pentru tine? 6 beneficii ale anasonului stelat
1. Omoară bacteriile
Bacteriile patogene pot provoca o varietate de afecțiuni, de la infecții ale urechii la infecții ale tractului urinar și nu numai. S-a demonstrat că anasonul stelat posedă proprietăți antibacteriene puternice și poate fi benefic în protejarea împotriva acestor tulpini dăunătoare de bacterii.
Un studiu pe eprubetă a demonstrat că extractul de anason stelat a putut ajuta la blocarea creșterii E. coli, un tip de bacterii care poate provoca o gamă largă de simptome, cum ar fi diareea și pneumonia. Un alt studiu pe eprubetă publicat în  Journal of Medicinal Food a demonstrat că acest condiment a prezentat activități antibacteriene împotriva a 67 de tulpini de bacterii rezistente la antibiotice.
Anetolul, linalolul și acidul shikimic sunt toți compuși găsiți în anasonul stelat despre care se spune că ajută la lupta împotriva bacteriilor.
2. Bogat în Antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja împotriva formării radicalilor liberi nocivi în organism. Obținerea suficienților antioxidanți în dieta ta poate combate stresul oxidativ, care poate preveni progresia bolilor cronice.
Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, unele studii au descoperit că anasonul stelat poate fi eficient și împotriva celulelor canceroase. Într-un studiu pe animale a descoperit că reduce sarcina tumorală și stresul oxidativ, și în plus crește nivelul de enzime specifice care joacă un rol important în prevenirea cancerului. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate și sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care antioxidanții găsiți în anasonul stelat pot afecta sănătatea umană.
3. Luptă împotriva infecțiilor fungice
Pe lângă distrugerea tulpinilor patogene de bacterii, unele cercetări arată că păstăile de anason stelat ar putea avea și proprietăți antifungice puternice. Infecțiile fungice sunt adesea mai dificil de tratat și se pot prezenta sub o varietate de forme, de la infecții cu drojdie la picior de atlet și mâncărime.
Potrivit unui studiu pe eprubetă publicat în  Jurnalul Coreean de Micologie Medicală,  extractul de anason stelat și uleiul esențial au fost eficiente împotriva Candida albicans, un tip de ciupercă care este responsabilă pentru cauzarea infecțiilor cu drojdie.
4. Poate stimula sănătatea inimii
Clasată drept principala cauză de deces și reprezentând aproape o treime din toate decesele, este clar că bolile de inimă reprezintă o preocupare masivă de sănătate pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Plin de antioxidanți puternici, anasonul stelat poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, la prevenirea acumulării de radicali liberi dăunători și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Deși cercetările sunt limitate, unele studii au dat rezultate promițătoare cu privire la potențialele beneficii ale acestui condiment asupra sănătății inimii. Într-un studiu pe animale, publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine, s-a descoperit că un extract etanolic de anason stelat ajută la normalizarea schimbărilor în greutate, tensiune arterială și niveluri de lipide la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Nu numai asta, dar a redus și acumularea de placă în artere și a scăzut și câțiva markeri ai inflamației.

Rețineți că sunt necesare cercetări suplimentare, dar adăugarea de anason stelat la o dietă sănătoasă și la un stil de viață sănătos vă poate menține inima într-o formă bună pentru a vă proteja împotriva problemelor precum bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
5. Combate gripa
Frisoane, febră, dureri musculare și oboseală – probabil că sunteți familiarizați cu temuta listă de simptome care încep să apară chiar înaintea unui caz de gripă în toată regula. Data viitoare când vă veți simți așa, poate doriți să preparați o ceașcă de ceai de anason stelat pentru o creștere rapidă a puterii de luptă împotriva gripei.
Anasonul stelat conține un compus numit acid shikimic, care se găsește în mod obișnuit în medicamentele utilizate pentru tratarea gripei, cum ar fi Tamiflu. Un studiu pe eprubetă publicat în  Journal of Medical Virology a constatat că combinarea acidului shikimic cu quercetină, un tip de pigment natural din plante, a putut crește semnificativ producția de celule imunitare în comparație cu tratamentul cu Tamiflu.
6. Ar putea ajuta la reglarea zahărului din sânge
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca o listă lungă de simptome ale diabetului, de la sete crescută la dificultăți de concentrare, oboseală și chiar pierdere în greutate neintenționată. Lăsată netratată, glicemia crescută poate contribui chiar și la probleme mai grave pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală și afectarea nervilor.
Adăugarea de anason stelat în dieta ta poate ajuta la menținerea zahărului din sânge sub control, datorită prezenței anetolului. Unele studii au descoperit că acest compus puternic ar putea fi benefic în menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. Într-un studiu efectuat pe animale s-a descoperit că tratarea șobolanilor cu anetol îmbunătățește glicemia prin reglarea unora dintre enzimele cheie implicate în metabolismul carbohidraților.
👉 Anason stelat vs semințe de anason
Anasonul stelat este adesea confundat cu semințele de anason, atât datorită numelui său similar, cât și a profilului de aromă. Deoarece ambele conțin anetol, au un gust și o aromă asemănătoare lemnului dulce. Cu toate acestea, aceste două condimente aparțin unor familii de plante complet diferite și au multe diferențe care le deosebesc.
Anasonul este un tip de plantă care aparține familiei Apiaceae și este originară atât din regiunea mediteraneană, cât și din Asia de Sud-Vest. Planta produce flori albe, precum și un fruct alungit cunoscut sub numele de sămânța de anason, care este folosită în mod obișnuit pentru a aroma orice, de la ceaiuri la deserturi și lichioruri.
Anasonul stelat, pe de altă parte, provine dintr-un copac veșnic verde care provine din Vietnam și China. Pe lângă utilizările sale culinare, anasonul stelat și uleiul său se găsesc și în pasta de dinți, apă de gură, cremă pentru piele și chiar în anumite medicamente.
În ciuda diferențelor lor, aceste două ingrediente pot fi folosite interschimbabil în unele rețete. Semințele de anason pot fi folosite ca înlocuitor potrivit de anason stelat, deoarece împărtășesc un gust și un miros similar.
❗️Precauții și efecte secundare
Deși este legat de multe beneficii pentru sănătate și este în general considerat o modalitate sigură de a adăuga aromă alimentelor, anasonul stelat ar trebui folosit cu moderație pentru a preveni efectele secundare negative.
Asigurați-vă că utilizați anason stelat chinezesc și nu anason stelat japonez. Versiunea japoneză este necomestabilă și de fapt otrăvitoare dacă este consumată pe cale orală.
Se crede că unele produse care conțin anason stelat, cum ar fi ceaiurile, sunt contaminate cu cantități mici de anason stelat japonez. Din acest motiv, acest condiment nu este recomandat sugarilor și copiilor, deoarece a fost asociat cu o serie de simptome adverse, cum ar fi vărsături și convulsii, din cauza contaminării.
De asemenea, nu există suficiente dovezi pentru a determina siguranța acestui condiment la femeile însărcinate sau care alăptează. Rămâneți în siguranță și discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți orice nelămurire.
În cele din urmă, dacă aveți reacții adverse negative sau simptome de alergie alimentară după consumul de anason stelat, întrerupeți imediat utilizarea și consultați un medic de încredere.

Niciun comentariu

Nu ratați!