Ardeiul jalapeno – aromă picantă pentru un plus de sănătate – beneficii, profil nutrițional si precauții

0

Jalapeno este un tip de ardei originar din Mexic. Este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Capsaicina (componenta activă a ardeiului iute) din jalapeno are efecte terapeutice și poate ajuta la pierderea în greutate, reduce riscul de cancer, promovează sănătatea inimii și poate preveni afecțiunile ficatului.
În acest articol, explorăm beneficiile ardeilor iuți jalapeno, cum să îi adăugați în dieta dvs. și riscurile potențiale ale acestora:
👉 Ce este Jalapeno?
Jalapeno înseamnă „din Jalapa” în spaniolă. Jalapa este capitala Veracruz, un stat mexican, unde acest ardei a fost cultivat pentru prima dată. Jalapeno este cules și consumat încă verde, dar ocazional este lăsat să se coacă complet și să devină roșu, portocaliu sau galben. Ardeii Jalapeno maturi cresc de la 5 la 10 centimetri lungime.
👉 Profil nutrițional
Un jalapeno crud (14 g) conține:

👉 Beneficiile ardeiului jalapeno pentru sănătate
1. Pierdere în greutate
Capsaicina este cel mai proeminent capsaicinoid (o componentă activă a ardeiului iute responsabil pentru gustul lor picant) prezent în jalapeno. Induce pierderea în greutate, îmbunătățește descompunerea grăsimilor în celule și promovează sațietatea. În plus, s-a constatat că suplimentarea cu capsaicinoide timp de 12 săptămâni scade grăsimea corporală și masa de grăsime cu aproximativ 5,91% și, respectiv, 6,68 %.
Cercetările privind ardeiul jalapeno sunt limitate, dar ardeii iuți sunt strâns înrudiți cu jalapeno și aparțin aceleiași familii. Un studiu sugerează că adulții care consumă chili sunt mai puțin probabil să devină supraponderali sau obezi.
Vitamina C prezentă în jalapeno poate să scadă nivelurile de radicali liberi, care provoacă acumularea anormală a grăsimilor.

2. Reducerea riscului de cancer
Fitochimicele dietetice precum capsaicina au efecte anticancerigene. Acesta vizează genele asociate cancerului în diferite stadii tumorale – inițiere, progresie și metastază (răspândire). De asemenea, interacționează cu alte substanțe pentru prevenirea cancerului.
Mai multe studii de laborator au arătat că fitochimicale, în cazul de față capsaicina, inhibă creșterea celulelor canceroase. A fost eficient împotriva cancerelor de piele, pancreas, prostată, plămâni, ficat și colon. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege beneficiile capsaicinei în tratamentul cancerului.
3. Probleme urologice
Capsaicina prezentă în ardeiul jalapeno poate controla frecvența urinării. În plus, poate reduce și incontinența (incapacitatea de a controla urinarea și defecarea) la persoanele cu vezică instabilă sau hipersensibilă.
Terapia cu capsaicină poate, de asemenea, să inverseze sau să protejeze împotriva leziunilor renale. Studiile pe animale sugerează că poate ajuta la tratarea leziunilor renale și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. În plus, capsaicina activează TRPV1 (un receptor de capsaicină), care poate preveni afecțiunile rinichilor induse de sare și hipertensiunea arterială la șobolani.
4. Inhibarea răspândirii infecțiilor
Cercetătorii au descoperit că capsaicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.
Jalapeno este deosebit de eficient împotriva agenților patogeni de origine alimentară, cum ar fi Listeria monocytogenes. Aceste bacterii sunt capabile să supraviețuiască și pot chiar să crească în condiții de refrigerare și alte metode de conservare. Această capacitate a ardeiului jalapeno este atribuită prezenței capsianozidelor.
5. Sănătatea inimii
S-a descoperit că capsaicina alimentară îmbunătățește vasorelaxarea (reducerea tensiunii vasculare) și scade tensiunea arterială la șobolanii hipertensivi genetic. Studiile sugerează că capsaicina poate îmbunătăți funcția endotelială (membrană subțire care căptușește interiorul inimii și vaselor de sânge).
Cercetarea asupra ardeiului jalapeno este limitată. Cu toate acestea, conținutul bogat de nutrienți și constatările din studiile pe alți ardei sugerează că aceștia sunt capabili să reducă inflamația și să scadă riscul bolilor de inimă.
6. Prevenirea afecțiunilor ficatului
S-a demonstrat că capsaicina reduce afectarea ficatului și reduce activarea celulelor stelate hepatice la șoareci. Aceste celule sunt responsabile de fibroza hepatică (cicatrizarea țesutului hepatic).
Capsaicina alimentară prezintă un mare potențial în tratamentul bolii hepatice grase non-alcoolice. Potrivit unui studiu, șoarecii tratați cu capsaicină și antibiotice au câștigat cel mai puțin în greutate și au acumulat cea mai mică cantitate de grăsime în ficat. În plus, acest tratament a îmbunătățit sensibilitatea la insulină.
❗️ Posibile efecte secundare:
–  Poate fi contaminat cu aflatoxină
Aflatoxina este un mucegai care se dezvoltă pe anumite alimente, inclusiv ardei uscați și condimente, în anumite circumstanțe. Poate provoca cancer și poate afecta sistemele de organe, în special ficatul și rinichii. De asemenea, are potențialul de a provoca malformații congenitale la copii și poate suprima și imunitatea.
– Poate provoca reacții alergice
Alergiile la condimente sunt destul de rare. Se raportează că aproximativ 4 până la 13 persoane din 10.000 de adulți le au. Aceste alergii sunt mai frecvente la femei din cauza utilizării produselor cosmetice. În plus, este mai probabil ca inhalarea să provoace simptome respiratorii, iar contactul cu pielea să provoace simptome cutanate.
– Poate declanșa astmul
Inhalarea ardeilor iuți poate declanșa crize de astm. Cei cu astm bronșic care mănâncă mult jalapeno prezintă un risc mai mare.
– Poate agrava arsurile la stomac
Studiile au arătat că capsaicina poate agrava arsurile la stomac. Prin urmare, persoanele cu reflux (acidul din stomac iese în esofag) ar trebui să evite să mănânce jalapeno.
– Poate provoca probleme gastrointestinale
Deși jalapeno poate proteja stomacul de dezvoltarea ulcerului, este posibil să aveți greață, vărsături sau dureri abdominale dacă consumați prea mulți ardei iuți. Capsaicina din jalapeno stimulează receptorii de durere ai sistemului digestiv. Ca rezultat, intestinul sensibilizat la capsaicină accelerează pentru a-l expulza. Aceasta provoacă diaree.
👉 Iată câteva sfaturi pentru a evita sau a reduce această senzație de arsură:
Evitați ardeii cu cicatrici: Unii ardei jalapeno au mici linii maro pe ei. Acestea sunt cunoscute ca cicatrici. Evitați acești ardei, deoarece tind să fie extrem de picanți.
– Purtați mănuși: Purtați mănuși atunci când manipulați ardeii pentru a preveni contaminarea altor zone sensibile ale corpului, cum ar fi ochii.
– Consumați lapte: consumul laptelui de vacă (cu grăsimi întregi) poate ajuta la ameliorarea disconfortului pentru moment dacă senzația de arsură devine prea intensă.

Niciun comentariu

Nu ratați!