Măsline: 10 beneficii superbe + posibile efecte secundare

0

Știi că antioxidanții te pot proteja de stresul oxidativ? Stresul oxidativ poate perturba componentele celulelor – inclusiv proteinele, lipidele și ADN-ul – dăunând astfel celulelor. Acest stres poate ataca aproape orice parte a corpului și poate duce la boli precum cancerul, inflamația sau chiar diabetul. Prin urmare, consumul de antioxidanți este crucial.
Știați că măslinele sunt unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți dintre alimentele de zi cu zi? Profilul lor antioxidant este impresionant și sunt benefice în multe alte moduri.
Profilul antioxidant al măslinelor
Acest lucru merită o mențiune specială. Studiile arată că polifenolii din măsline au proprietăți antioxidante puternice. Cel mai important antioxidant din măsline este vitamina E, care te poate proteja pe tine și familia ta de cancer și boli ale oaselor.
Alți antioxidanți puternici din măsline includ:
Oleuropeina, care se găsește din abundență în măslinele proaspete și necoapte.
Această oleuropeină este descompusă în hidroxitirosol atunci când măslinele se coc.
Tirosolul este un alt antioxidant care poate ajuta la sănătatea inimii.
Și în timp ce acidul oleanolic poate preveni afectarea și inflamația ficatului, quercetina ajută la scăderea tensiunii arteriale.
De ce vorbim atât de mult despre antioxidanți? Pentru că antioxidanții din măsline contribuie la aproape toate beneficiile lor. Sunt nutrienți care vă pot îmbunătăți dramatic viața și sănătatea dacă sunt administrați în mod regulat.
Care sunt beneficiile măslinelor?
1. Măslinele ajută la combaterea cancerului
Măslinele sunt destul de populare în regiunea mediteraneană și asta poate explica ratele scăzute de cancer de acolo. Compușii fenolici din măsline funcționează cel mai bine în tratarea și prevenirea mai multor forme de cancer.
Măslinele mai conțin squalen și terpenoide, alți compuși cu proprietăți anticancerigene.
2. Îmbunătățesc sănătatea inimii
Stresul oxidativ despre care vorbim îți poate dăuna și inimii. Excesul de stres oxidează colesterolul, provocând atacuri de cord. Dar datorită antioxidanților din măsline, acest lucru se poate opri.
Măslinele conțin și grăsimi, dar acesta este genul bun de grăsime. Acidul oleic (un acid gras mononesaturat) din măsline reduce inflamația și reduce riscul de boli de inimă.
Un alt nutrient important din măsline este cuprul, a cărui deficiență a fost legată de bolile de inimă.
3. Combate inflamația
Grăsimile mononesaturate din măsline, împreună cu vitamina E și polifenolii, ajută la combaterea inflamației și a afecțiunilor asociate.
De asemenea, conțin un alt compus important numit oleocanthal, care are proprietăți antiinflamatorii grozave. Acesta este un alt motiv pentru care măslinele funcționează bine și în ameliorarea durerii din organism (deși vă sugerăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza măsline în acest scop).
Oleocanthalul acționează prin prevenirea producerii de COX-1 și COX-2, enzime despre care se știe că provoacă inflamație. Mai interesant, această proprietate a măslinelor este similară cu cea a ibuprofenului, un medicament antiinflamator popular.
4. Previne osteoporoza
Studiile arată cum măslinele și polifenolii lor pot ajuta la prevenirea pierderii osoase la vârstnici. Polifenolii funcționează prin creșterea numărului de osteoblaste (celule care secretă matricea pentru formarea oaselor), iar acest lucru promovează sănătatea oaselor.
Hidroxitirosolul, antioxidantul din măsline despre care am vorbit, ajută și la prevenirea pierderii osoase. De asemenea, joacă un rol în formarea și întreținerea oaselor, servind ca un remediu eficient pentru simptomele osteoporozei.
5. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Măslinele au potențial probiotic, ceea ce le face cu atât mai importante pentru menținerea sănătății digestive. Măslinele sunt un aliment fermentat, ceea ce înseamnă că sunt bogate în bacteriile prietenoase cu intestinul, Lactobacillus.
Compușii fenolici din măsline pot, de asemenea, opri creșterea H. pylori, o bacterie cunoscută că provoacă inflamația stomacului. Fenolii din măsline tind să rămână în abdomen pentru o lungă perioadă de timp, acționând adesea ca bacterii intestinale și îmbunătățind sănătatea digestivă.
6. Poate ajuta la pierderea în greutate
După cum sa discutat, măslinele sunt bogate în acizi grași mononesaturați, care pot reduce riscul de obezitate. Acești acizi grași cresc, de asemenea, nivelul de colesterol bun – și asta înseamnă că organismul tău este mai eficient în a efectua activități, inclusiv arderea caloriilor.
De asemenea, măslinele stimulează circulația sângelui, ceea ce crește eficacitatea antrenamentelor. Acest lucru duce în cele din urmă la menținerea sănătoasă a greutății. Și datorită beneficiilor lor digestive, măslinele asigură o absorbție optimă a nutrienților din alimentele pe care le consumi – lăsând în urmă doar câteva calorii pentru a fi stocate sub formă de grăsime.
Interesant este că grăsimea din măsline poate fi sațioasă și poate duce la reducerea aportului de alimente. Puteți chiar să gustați măsline în loc de biscuiți înainte de masă.

7. Măslinele îmbunătățesc sănătatea creierului
Creierul este în mare parte format din acizi grași, așa că acum știm cum contribuie măslinele aici. Acizii grași mononesaturați din măsline ajută la păstrarea memoriei și chiar la îmbunătățirea concentrării. De asemenea, s-a constatat că aportul de măsline previne moartea celulelor cerebrale (din cauza bolii) și reduce pierderile de memorie.
Am vorbit la începutul articolului despre oleuropeină, un antioxidant important în măsline. Cercetările arată cum acest compus reduce daunele oxidative în substanța neagră, o regiune a creierului care este cel mai afectată în boli precum Parkinson.
8. Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Deși există foarte puține informații despre acest lucru, unele surse sugerează că măslinele pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Măslinele pot schimba modul în care organismul produce și reacționează la insulină, iar acest lucru poate ajuta pacienții cu niveluri ridicate de zahăr din sânge.
9. Măslinele pot îmbunătăți vederea
Cercetările sunt în desfășurare, dar antioxidanții din măsline dovedesc cu siguranță un punct de vedere. Stresul oxidativ vă poate afecta și vederea, iar antioxidanții din măsline pot împiedica acest lucru.
10. Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului
Acizii grași și antioxidanții din măsline hrănesc și hidratează atât pielea, cât și părul. Vitamina E este cel mai puternic dintre toți antioxidanții din măsline, care protejează pielea de radiațiile ultraviolete și chiar ajută la prevenirea ridurilor.
Acidul oleic din măsline îmbunătățește și mai mult aspectul pielii și îmbunătățește sănătatea părului.
Acestea sunt câteva moduri în care măslinele vă pot aduce beneficii. Dar în afară de antioxidanții pe care i-am văzut, la bunătatea lor contribuie și alți nutrienți importanți.
Există foarte puțină diferență între măsline și ulei de măsline. Utilizarea depinde de mediu. Puteți folosi ulei de măsline la gătit sau puteți adăuga câteva măsline în salata de seară. Dar, în cazul în care folosești ulei, îți recomandăm uleiul de măsline extravirgin – care are majoritatea polifenolilor intacți. Denumit și ulei de măsline presat la rece, uleiul de măsline extravirgin este extras din măsline la o temperatură controlată. Căldura este minimă, motiv pentru care uleiul își păstrează cea mai mare parte a aromei și a nutrienților. Uleiurile organice sunt cele care sunt extrase fără utilizarea de substanțe chimice. Majoritatea companiilor folosesc acești termeni în mod interschimbabil, așa că vă recomandăm să alegeți ulei de măsline extravirgin.
Care sunt efectele secundare ale consumului de prea multe măsline?
Probleme în timpul sarcinii și alăptării
Nu există suficiente informații în acest sens. Prin urmare, femeile însărcinate și care alăptează trebuie să consume măsline (sau ulei de măsline) în cantități normale și să evite excesul.
S-ar putea
să scadă mult prea mult zahărul din sânge. Măslinele pot scădea dramatic glicemia la persoanele care iau deja medicamente pentru zahăr in sânge. Prin urmare, consultați un medic înainte de a lua măsline.
Cantitate mare de sodiu
Măsline pot conține cantități mari de sodiu. Prin urmare, stocarea lor poate să nu fie o idee bună. Consumați-le în limite. Să mănânci 5 până la 6 măsline pe zi ar fi un obiectiv inteligent. Dacă aveți probleme cu tensiunea arterială, vă rugăm să stați departe de măsline și să vă adresați medicului dumneavoastră.
Interacțiuni medicamentoase
Măslinele pot interfera cu glicemia și medicamentele pentru tensiunea arterială. Dacă luați aceste medicamente, vă rugăm să consultați medicul înainte de a consuma măsline.

Niciun comentariu

Nu ratați!