Cimbrul era folosit încă de pe vremea egiptenilor antici, care îl foloseau la îmbălsămare, iar grecii antici îl foloseau ca tămâie. Datorită gustului distinctiv, cimbrul a rămas până în prezent un condiment intens folosit. De asemenea, câștigă reputație și pentru calitățile sale medicinale, cum ar fi capacitatea sa de a ajuta la tratarea acneei sau hipertensiunii arteriale.
Unele dintre cele mai interesante beneficii ale cimbrului includ capacitatea acestuia de a reduce problemele respiratorii, de a crește puterea sistemului imunitar, de a proteja împotriva bolilor cronice, de a stimula fluxul sanguin, de a preveni infecțiile fungice, de a îmbunătăți sănătatea inimii și de a diminua stresul.
Cel mai cunoscut ingredient activ din cimbru este timolul. Acest compus organic are o gamă largă de efecte asupra corpului, inclusiv capacitatea de a preveni infecțiile fungice și virale, stimulând sistemul imunitar.
Uleiul esențial de cimbru, obținut din frunzele sale, este adesea folosit ca un remediu natural pentru tuse. Data viitoare când vă confruntați cu tuse sau durere în gât, încercați să beți un ceai de cimbru.
Amestecul bogat de potasiu și mangan din cimbru este deosebit de important pentru sănătatea inimii. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru vă poate prelungi viața, prevenind ateroscleroza și evitând accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord sau bolile cardiace coronariene.
Concentrația de carotenoizi și vitamina A gasite în cimbru îl face un agent antioxidant eficient pentru sănătatea ochilor. Carotenoizii pot neutraliza radicalii liberi din sistemul ocular, pot încetini apariția degenerării maculare și pot preveni cataracta. Pe lângă toate aceste beneficii, cimbrul este și o sursă bună de cupru, fibre, fier și mangan.
Una dintre cele mai cunoscute și de lungă durată utilizări ale cimbrului în medicina tradițională este ca agent pentru sănătatea căilor respiratorii. Dacă suferiți de bronșită, astm bronșic, congestie, răceală, sinusuri blocate sau alergii sezoniere, cimbrul acționează ca un expectorant antiinflamator, eliminând mucusul din căile respiratorii, ușurând inflamația, pentru a ajuta respirația și pentru a preveni dezvoltarea microbiană care poate duce la boală. Fierberea frunzelor de cimbru este cel mai bun mod de a obține acest tip de remediu pentru afecțiunile respiratorii.
Una dintre vitaminele din cimbru (B6) are un efect puternic asupra unor neurotransmițători din creier, care sunt direct legați de hormonii de stres. Includerea regulată a cimbrului în dieta dumneavoastră vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit și să vă relaxați mintea în momentele de stres.
Cimbrul este folosit în respingerea bacteriilor și virușilor, precum și șobolanilor, șoarecilor și altor dăunători animali. Un studiu recent arată că extractul de cimbru poate respinge țânțarii. Pentru a obține cele mai bune rezultate de combatere a dăunătoarelor, frecați frunzele de cimbru între palme pentru a elibera uleiul esențial.
Antioxidanții fenolici găsiți în cimbru, inclusiv luteina, zeaxantina și timonina, contribuie la neutralizarea și eliminarea radicalilor liberi din organism. Acești antioxidanți ajută la prevenirea stresului oxidativ în toate sistemele organelor, precum și căilor nervoase, inima, ochi sau piele.
Concentrația ridicată de fier și alte minerale esențiale, îl fac ideal pentru stimularea producției de celule roșii în sânge, stimulând astfel circulația sângelui și oxigenarea sistemelor organelor și a extremităților organismului.
Datorită proprietăților antiseptice și antifungice, este un ingredient folosit pentru apa de gură. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient popular în deodorantele naturale.
Pentru cei cu stomac sensibil, consumul ridicat de cimbru poate provoca tulburări gastro-intestinale, dar, în general, această plantă poate fi consumată în mod regulat ca parte din dieta dumneavoastră.
Multumim