Scorțișoară – o aromă inconfundabilă și calități medicinale remarcabile

0

Scorțișoara a fost folosită în întreaga lume de mii de ani. Este folosită în multe culturi din cauza beneficiilor sale remarcabile pentru sănătate, fără a mai pune la socoteală gustul său delicios, fiind ușor de introdus într-o gamă largă de rețete.
Potrivit cercetătorilor, dintre toate condimentele, scorțișoara se situează pe primul loc în ceea ce privește nivelul de antioxidanți. Ca și nutrienți, scorțișoara conține carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre și vitamine precum A, C, tiamină, niacină, riboflavină. Este o excelentă sursă de mangan, conținând și fier, sodiu, potasiu, calciu și fosfor. În plus, are în componență un puternic antioxidant numit glutation. Toate aceste „ingrediente” oferă scorțișoarei calități terapeutice deosebite.
Mirosul, culoarea și aroma unică a scorțișoarei se datorează pârții uleioase a copacului din care se dezvoltă. Beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei provin din coaja copacului Cinnamomum.
Scorțișoara conține compuși fenolici, flavonoide și antioxidanți. Acești compuși o fac să fie una dintre cele mai benefice condimente de pe pământ, oferindu-i abilități antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice, antimicrobiene, anticancerigene și de stimulare a imunității.
Doar o jumătate de linguriță de scorțișoară consumată zilnic are efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din sânge, digestiei, sănătății inimii, imunității și multe altele.
Scorțișoara este ambalată cu o varietate mare de antioxidanți protectori care reduc efectele radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire; de fapt, cercetătorii au identificat pana acum 41 de compuși diferiți de protecție în scorțișoară. Acești compuși luptă împotriva stresului oxidativ din organism, care poate duce la formarea diferitelor boli.
Antioxidanții din scorțișoară au efecte antiinflamatorii, care ajută la scăderea riscului de boli de inimă, cancer, îmbunătățirea funcției creierului și multe altele. Cercetătorii au identificat peste șapte tipuri de compuși flavonoidici în scorțișoară, aceștia fiind foarte eficienți în combaterea inflamațiilor periculoase din organism.
Studiile au arătat că scorțișoara reduce factorii de risc pentru bolile de inimă. Compușii specifici din scorțișoară ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL, în timp ce colesterolul bun rămâne stabil.
Scorțișoara reduce tensiunea arterială ridicată, ceea ce reprezintă o altă amenințare pentru producerea bolilor de inimă sau a unu accident vascular cerebral.

Cercetările arată că scorțișoara este un coagulant de sânge, util în prevenirea sângerării. Aceasta crește circulația sângelui și mărește capacitatea țesuturilor de a se repara după ce au fost deteriorate.
Scorțișoara are efect anti-diabetic. Ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină – hormonul vital, necesar pentru menținerea zahărului în sânge.
Datorită abilităților sale antioxidante, scorțișoara protejează împotriva deteriorării ADN-ului, mutației celulare sau creșterii tumorilor canceroase.
Scorțișoara are abilități de protecție împotriva diferitelor bacterii ce pot provoca simptome negative în tractul digestiv sau la suprafața pielii.
Aceasta este atât de puternică în creșterea imunității, încât unele studii au arătat că poate reduce riscul de contactare a virusului HIV.
Extractele găsite în scorțișoară s-au dovedit a fi protectoare împotriva bacteriilor care trăiesc în microflora orală ce ar putea provoca respirație urât mirositoare, carii dentare sau infecții la nivelul gurii.
Anumite studii au ajuns la concluzia că proprietățile sale anti-fungice pot fi eficiente în stoparea sau vindecarea Candidei. Scorțișoara ajută la combaterea candidozei în mod natural, prin stimularea sănătății imune și prin combaterea inflamației.
Scorțișoara are efecte antibiotice și antibacteriene, care protejează pielea de iritații, erupții cutanate, reacții alergice sau infecții.
Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute este că poate fi folosită la conservarea alimentelor.

Niciun comentariu

Nu ratați!