Efectele secundare ale cepei – cine nu trebuie să o consume

0

Ceapa a fost cultivată pentru prima dată în Asia Centrală, dar a pătruns rapid în majoritatea bucătăriilor, datorită aromei sale.
Lăcrimare ochilor ca urmare a tocării acesteia este doar unul dintre dezavantajele cepei. Ceapa are multe beneficii minunate, dar poate oferi și câteva efecte secundare:
🧅 Respirația urât mirositoare
Ceapa face parte din familia allium, care include și usturoiul. Această familie de legume produce substanțe chimice sulfurice care, atunci când sunt metabolizate, apar în fluxul sanguin. Sângele curge peste tot, așa că este posibil să observați întregul corp, chiar și transpirația, că poate mirosi un pic a ceapă după ce ați mâncat o cantitate mare.
Respirația dvs. este un alt loc în care apar efectele metabolismului cepei, explică o lucrare publicată în jurnalul iranian de otorinolaringologie. Acest lucru se datorează faptului că descompunerea compușilor de sulf are loc în mare parte în intestin, iar mirosul de sulf este ulterior răsuflă afară. Respirația urât mirositoare poate apărea imediat și continuă până când leguma este complet digerată.
Usturoiul, fiind în aceeași familie ca și ceapa, poate provoca același efect. Fumatul poate să-ți înrăutățească acest efect. Consumul de ananas și morcovi la sfârșitul meselor vă poate ajuta să încurajați digestia mai rapidă a cepei și să reduceți efectele compușilor sulfurici asupra respirației.
🧅 Simptomele SII
Sindromul intestinului iritabil sau SII este o tulburare digestivă frecventă. Implică intestinul gros și poate provoca accese de balonare, crampe, diaree sau constipație. Condiția nu este dăunătoare intestinelor, dar poate fi inconfortabilă și poate afecta viața. SII afectează femeile mai des decât bărbații și se prezintă de obicei la persoanele cu vârsta sub 45 de ani.
Persoanele cu SII au adesea declanșatoare, cum ar fi stresul și anumite alimente, care le înrăutățesc simptomele. Ceapa poate fi unul dintre aceste alimente agravante, explică cercetările publicate în Journal of Family Medicine and Primary Care în octombrie 2018.

Cercetătorii recomandă persoanelor cu SII să evite ceapa și usturoiul pentru a preveni simptomele incomode, cum ar fi flatulența și balonarea. Alte alimente de evitat atunci când aveți SII includ alcool, caise, banane, fasole, varză de Bruxelles, cafeină, morcovi, țelină, ceapă, covrigi, prune uscate, stafide și germeni de grâu.
🧅 Reflux acid
Persoanele cu reflux acid, fie că sunt episodice sau cronice, ca în boala de reflux gastroesofagian (GERD), găsesc anumite alimente care declanșează simptomele lor. Dacă suferiți de arsuri la stomac obișnuite sau GERD, ceapa ar trebui să rămână în afara meniului.
Efectele secundare ale cepei pot include adesea incidențe crescute de arsuri la stomac, în care acidul stomacal crește în esofag. Acest lucru provoacă o arsură în piept și dureri în gât, explică Cleveland Clinic. Acest lucru este extrem de incomod și poate interfera cu somnul. În unele cazuri, GERD poate duce și la probleme de sănătate mai grave.
Alte alimente obișnuite care declanșează arsurile la stomac și simptomele GERD la persoanele vulnerabile includ citricele, usturoiul, alimentele prăjite și condimentate, alcoolul și sosurile de roșii. Crizele frecvente de arsuri la stomac necesită consult medical.
Surse:
• Asociația Națională a Cepei: „Istoria Cepei”
• Jurnalul iranian de otorinolaringologie: „Halitoza în practica de otorinolaringologie”
• Journal of Family Medicine and Primary Care: „Eficiența schimbării dietei în sindromul intestinului iritabil”
• Medline Plus: „Sindromul intestinului iritabil”
Cleveland Cinic: „GERD (reflux de acid cronic): prevenire”

Niciun comentariu

Nu ratați!